banner517

banner515

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

İktidar sokak lambalarının giderlerini belediyelere ödetmeye kalkıştı

Seçimi kaybeden iktidarın muhalefete geçen belediyelere sokak lambaları üzerinden getireceği ek mali külfet TBMM’den döndü. Muhalefet partilerinin itirazıyla belediyeler 11,7 milyarlık elektrik parasından kurtuldu. 

12 Temmuz 2024 23:19
İktidar sokak lambalarının giderlerini belediyelere ödetmeye kalkıştı

İktidarın sözde tasarruf tedbirleri adı altında cadde, sokak ve park gibi genel aydınlatma giderlerini belediyelere yükleme girişimi TBMM’den döndü.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, torba yasa teklifiyle belediyelerin genel aydınlatma giderlerini karşılama payını 3 kat artıran, Cumhurbaşkanına da bu payı 6 katına kadar çıkarma konusunda yetki veren tartışmalı madde TBMM’de sert tepkilere neden oldu. 

SÖZCÜ’nün “Sokaklar karacak” başlığıyla gündeme getirdiği haberi örnek gösteren muhalefet, bu düzenlemeyle seçmenin cezalandırılacağını ifade ettiler. Komisyondaki tüm muhalefet parti temsilcilerinin eleştirdiği düzenleme, komisyonun iktidar kanadında da destek görmedi. Yapılan görüşmelerden sonra hem AKP hem de muhalefet partilerinin verdiği ortak önergeler komisyonda oy birliğiyle kabul edilerek tartışalı madde tekliften çıkarıldı. İktidar ve muhalefet partilerinin oy birliğiyle çıkarılan düzenleme ‘yumuşama’ siyasetinin bir adımı olarak nitelendirildi.

11,7 MİLYARLIK CEZA DURDU

Halen cadde, sokak ve park gibi genel aydınlatma giderlerinin büyükşehirlerde yüzde 10’u diğer belediyelerde yüzde 5’i belediyelerin bütçe gelirlerinden kesilerek karşılanıyor. İptal edilen düzenleme ile bu oranlar 3’e katlanarak yüzde 30 ve yüzde 15 düzeyine çıkarılacak, Cumhurbaşkanı da bu oranı iki katına kadar, yani yüzde 60 ve yüzde 30 düzeyine çıkarabilecekti. Bu durumda da Cumhurbaşkanı yetkisi kullanıldığında belediyelerin elektrik faturası ilave olarak 5 milyar 860 milyon, yetkinin kullanılmasıyla 11,7 milyar lira artacaktı.

Komisyon görüşmelerinde ayrıca, teklifte yer alan ‘çifte maaş’ düzenlemesinin de bazı kişilere ayrıcalık sağladığı eleştirileri üzerine maddede değişiklik yapılmasına karar verildi. AKP’li Orhan Yeğin, bürokrat tanımı yapmadan direkt TC kimlik numarasıyla çifte maaşın önlenmesini önerdi. Maddenin genel kurulda düzeltilmesine karar veren komisyon, teklifi gece yarısı kabul etti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.