BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

O sözler mecliste tartışmalara neden oldu

TBMM Genel Kurulu'nda, 'Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' görüşmeleri sırasında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Bazı çevreler MHP'ye karşı çok büyük haksızlıklar, iftiralar, küçük görmeler, suçlamalarda bulunmuşlardır. Bunların toplamı 154 kişidir. Dosya elimizdedir, günü geldiğinde de eyleme geçecektir" şeklindeki sözleri tartışmalara neden oldu. 

23 Temmuz 2024 04:45
O sözler mecliste tartışmalara neden oldu

TBMM Genel Kurulu, 'Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşmek üzere Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. Genel Kurul görüşmelerinde grup başkanvekillerinin söz aldığı bölümde konuşan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, şunları söyledi:

* "Son olarak bunu söylemek zorundayım: Milliyetçi Hareket Partisi'nin Ankara 32'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne vermiş olduğu bir dilekçede 154 milletvekili ve gazeteci var. Bu dilekçe niye verildi? Bir sefer bir suç duyurusu değil, bir tanık listesi değil ama niye verildi? Bu insanlar fişlendi mi? Ben sormak istiyorum buradan. Eğer 154 kişinin ismi bir mahkemeye veriliyorsa; hukukçusunuz, Adalet Bakanlığı yaptınız, bunun ne demek olduğunu en iyi bilirsiniz. 

* Bir parti bir mahkemeye gazeteci, aydın milletvekillerinden oluşan 154 kişiyi veriyorsa, orada sanık olarak, şüpheli olarak isimlerini belirtmiyorsa, tanık da değilse bu isimler niye verilmiştir? O mahkeme ne yapabilir? Hulusi Kentmen mi o hakim gelip bana vurup yanaklarımı sıkacak? Soruyorum, ha bu bir fişlemedir ve bu insanlar için yarınlar çok sıkıntı olur, sokaklar çok sıkıntı olur, en başta bu iktidar bunun hesabını veremez. Bu 154 kişinin birinin burnu kanarsa diyorum."

"PARTİMİZ İLE İLGİLİ ELLERİNDEKİ BİLGİ VE BELGELERİ MAHKEMEYE VERSİNLER"

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır'ın açıklamaları üzerine söz alan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, şunları söyledi:

* "Sayın Başarır’ın bahsettiği, bugün Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli’nin basın toplantısında da ifade ettiği 154 kişilik büyük çoğunluğu medya çalışanı, gazeteciler mahkemede devam eden bir dava için 7/24, sürekli yorumlar yapıp birtakım kara propagandalar ürettiler. Onlara da elinizde ne bilgi, belge varsa mahkemelere sunun, yani bunu bir polemik, demagoji veya bir siyasi mesele yapmadan bilgileriniz, belgeleriniz neyse mahkemelere sunun. 

* Ayrıca Milliyetçi Hareket Partisi de devam eden bu mahkemeye müdahil olma başvurusunda da bulundu. Bu başvuru esnasında, bahse konu bu medya çalışanlarının, gazetecilerin, televizyon yorumcularının da bilgisine başvurulması ifade edilecekti, kastedilen bu. Yine aynı şey, bilgisi, belgesi olanlar orada ve birtakım mecralarda yorumlar yapıp birtakım polemikler üreteceğine ve sürekli partimiz aleyhine propaganda yapacağına en doğrusu da elindeki bilgileri, belgeleri gidip mahkemeye versinler. Yoksa ne sanıklık ne tanıklık yapmak isteyen de gider tanıklığını da yapar. Mesele bundan ibarettir."

"TANIKSAK TANIK, ŞÜPHELİYSEK ŞÜPHELİ OLARAK VERİLİRİZ"

Erkan Akçay'ın açıklaması üzerine yeniden söz alan Ali Mahir Başarır, şunları belirtti:

* "Şimdi, bu önemli bir mesele, bu mühim bir mesele. Bir önemli davada ağır ceza mahkemesine bir dilekçe veriliyor. Öncelikle, mahkemelere verilen dilekçelerde bir tarafın taraf teşkil etmesi lazım, değil mi? Ya da müdahil olmaya ilişkin herhangi birisinin dilekçe vermesi lazım. Böyle bir şey yok. Hadi bunu anladım ama sayın başkan, bakın, tanıksak tanık olarak veriliriz, şüpheliysek şüpheli olarak veriliriz. Niye verilmiş? Böyle bir şey var mı? Gerçekten ben bunu soruyorum. Bakın, çok anlamsız ama çok anlamlı bir şey. 

* Hukuken ne kadar anlamsızsa bana göre, Türkiye'nin son 22 yılda yaşadıklarına göre çok anlamlı bir şey. O yüzden, ben bunu doğru bulmuyorum. Sayın Genel Başkan çıkar, 'Ben bu 154 kişiden şikayetçiyim, onları kamuoyuna şikayet ediyorum; partime iftira atıyorlar' der, bizler cevabını veririz. Ama arada bir mahkeme varsa ve bu mahkemeye verilen dilekçeler basına sızdırılıp işte, basın bunu konuşursa, bu insanlar hedef gösterilmiştir. Ben bunu anlatmaya çalışıyorum. Bu, doğru değil."

"154 KİŞİNİN CAN GÜVENLİĞİNDEN BU DOSYAYI SUNANLAR SORUMLUDUR"

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır'ın ardından söz alan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit ise şu ifadeleri kullandı:

* "O meşhur listede adı olanlardan biri de benim. Gerçekten bunun bir fişleme olduğunu, hedef gösterme olduğunu açık ve net bir şekilde bilelim. Şimdi, bu ülkede eğer biri ziyaret yapıyorsa, bir partinin Genel Başkanı, Özel Harekat’a, bir yere gidiyorsa ve gittiği yerde eli öpülüyorsa ve birçok konuda ayar veriyorsa topluma, kalkıp 154 kişinin ismini de bugün dosyalarla açıklıyorsa burada çok açık ve net bir şekilde bir tehdit ve bir hedef gösterme olduğunu hepimiz biliyoruz. 

* Hepimiz Türkiye'de yaşıyoruz, Türkiye'de siyasetin nasıl şekillendiğini çok iyi biliyoruz. Sayın mevkidaşımın söylediği çok doğru. Eğer, bize yönelik bir suçlama varsa giderler mahkemeye suç duyurusunda bulunurlar. Biz de gideriz, kendimizi savunuruz ama onun dışında, 'Elimde dosyalar var, nerede, ne konuşmuşlar, ne yapıyorlar, biz bunu biliyoruz, takip ediyoruz, günü geldiğinde de gereğini yapacağız' diye açıklama yapılıyorsa, o zaman bu 154 kişinin can güvenliği dahil, olacak herhangi bir şeyden bizzat bu dosyayı sunanların sorumlu olduğunu da bütün Türkiye kamuoyunun bilmesi gerekiyor."

"FİŞLEME OLDUĞUNU KESİNLİKLE KABUL ETMEYİZ"

Ali Mahir Başarır ve Gülüstan Kılıç Koçyiğit'in açıklamalarının ardından söz alan Erkan Akçay, şunları söyledi:

* "Kimse meseleyi saptırmaya kalkışmasın, öyle hedef gösterme, tehdit falan söz konusu değil. Kamuoyuna, millet vicdanına bir şikayet olduğu gibi, bir görüş ifade etmektedir. Ne yani 7/24 televizyonlarda, birtakım gazete köşelerinde yorumlar yapılacak, iftiralar atılacak, birtakım isnat ve iftiralarda bulunulacak, biz de bunlara sabah akşam cevap yetiştirmekle mi meşgul olacağız? Milliyetçi Hareket Partisi olarak bizim bir ülke gündemimiz var, o mecra üzerinden yürürüz. Kamuoyuna şikayet ediyoruz. Fişleme falan kesinlikle kabul etmeyiz, tehdit de yoktur. Siyaset, açık yürütülen bir faaliyettir. Milliyetçi Hareket Partisi de bu görüşlerini açıkça da ifade etmekte ve milletimizle paylaşmaktayız. Mesele bu kadar açık ve nettir."

"MAHKEMELER MHP'NİN KAMUOYUNA MESAJ VERECEĞİ YER DEĞİLDİR"

Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, Ali Mahir Başarır'ın söz istemesi üzerine, 'Görüşlerin kayıtlara geçtiğini ve yeni bir tartışmaya mahal verilmemesi gerektiğini' ifade ederken konuşan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, "'Partimize bir dava ile ilgili kamuoyunda saldırılar var. Gazeteciler ve siyasetçiler bunu yapıyor. Bununla ilgili kamuoyuna mesaj verdik' diyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin mahkemeleri, MHP'nin kamuoyuna mesaj vereceği bir yer değildir. Ben de bunu anlatmak istiyorum. Çıkar, bu kürsüler niye var? Bunları konuşmak için, mahkeme vasıtasıyla bize mesaj veriliyorsa işte bu konu başka bir yere gider" diye konuştu.

'KADIN CİNAYETLERİ' VE 'LÜKS ARAÇ' TARTIŞMASI

TBMM Genel Kurulu'nda grup başkanvekilleri bölümünde söz alan AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, şunları söyledi:

* "Yapılan konuşmalarda Sayın Cumhurbaşkanımıza ait olduğu iddia edilen bir limuzin görseli paylaşıldı. Bu limuzin bir ülke tarafından hediye edilmiş ancak hiç kullanılmamış. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından TBMM'ye verilmiş, buradan da bir ihaleyle satılarak geliri de Meclise verilmiş bir araç olduğunu özellikle kamuoyuyla ve tutanaklara geçmesi için paylaşıyorum. Bu tip kara propagandalara ihtiyacımız yok, bunların doğru olmadığını bile bile buraya bunları getirmek de doğru bir usul değil. 

* Yine, bir kadın düşmanı olarak suçlandık, AK Parti'nin kadın düşmanı olduğuyla ilgili çok ağır ithamlarda bulunuldu. Eğer AK Parti kadın düşmanıysa bugün benim burada oturmam mümkün değildi. Bugün burada oturuyorsam, bu, bizim iktidarımızın kadınlara vermiş olduğu güven, vermiş olduğu haklar ve vermiş olduğu değer sayesindedir. Kadın düşmanlığından bahsedeceksek eğer maalesef Aybüke öğretmeni gencecik yaşında öldüren teröristlerden bahsetmek gerekir, dağa kaçırılan gencecik kızlarımızdan bahsetmek gerekir; asıl kadın düşmanlığı budur. 

* Dağda teröristlere birer ödül olarak sunulan genç kızlardan bahsetmek gerekir. Evet, kadın cinayetlerini sonuna kadar kınıyoruz. Hiçbir kadının bu ülkede hiçbir sebeple ve hiçbir gerekçeyle öldürülmesine müsaade etmiyoruz. Bunun için her türlü kanuni düzenlemeyle her türlü tedbiri korkmadan alan yine bizim iktidarımızdır. Ne gerekiyorsa yapmaya aynı kararlılıkla devam edeceğiz."

"500 BİN KÖPEK HASTALIK NEDENİYLE ÖLDÜ"

Usta, komisyonda görüşülen sokak hayvanları ile ilgili kanun teklifine ilişkin ise "Derdimiz, sokaklarımızda çocuklarımızın ölmemesi, kuduz salgınından ölen çocuklarımızın, ölen insanlarımızın olmaması, toplumun güvenliğinin sağlanması, hayvanların da korunması. Sokaklarda yaşamak, sokakta yaşamak hayvanların sağlığı açısından en tehlikeli mevzudur. Acaba hiç baktılar mı, bir yılda sokakta bakımsızlıktan, açlıktan, hastalıktan ölen köpek sayısı kaçtır? 500 binin üzerinde köpeğin sokakta bu sebepten öldüğü tespit edilmiştir. Kamuoyu araştırmalarında bu kanunun çıkması noktasında yüzde 80’in üzerinde bir destek vardır. Bu konuda uzlaşarak, doğru çözümleri bularak iyi bir kanun teklifi yapabileceğimizi, meclisin bu konudaki çalışmalarıyla başarıya ulaşacağına inanıyorum" diye konuştu.

"KADIN ŞİDDETİNİ ENGELLEMEK İÇİN MECLİS NE YAPTI"

AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta'nın açıklamaları üzerine söz alan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, "Biz AKP’ye boşuna, 'Kadın düşmanı' demiyoruz. Şimdi, 'Kadın düşmanı' diyoruz, oradan terör hikayesi anlatıyor. Bakın, ben 6 ay için rakam verdim ve basına yansıyan somut rakam, 221 kadın erkekler tarafından katledilmiş. 2023 yılında 315 kadın erkekler tarafından katledilmiş. İktidarsam, tamam, sorun değil, çıkayım, çözeyim ama hem iktidarda oturacaksınız hem bir yılda kadın kırımına, cins kırımına varacak şekilde erkek şiddetine göz yumacaksınız, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkacaksınız, soyadımızı değiştirmeye karışacaksınız. Yetmiyor, 6284 sayılı Yasa’yı uygulamayacaksınız, kadınlara sığınma evi açmayacaksınız, kadınları ilk işsiz bırakan iktidar olacaksınız, eteğinin boyuna, bilmem neyine karışacaksınız, gece saat kaçta dışarı çıktığına karışacaksınız. Bütün bunları yapan iktidar dönecek diyecek ki, 'Vallahi biz öyle değiliz, biz kadın düşmanı değiliz, kadınları koruyoruz' arkadaşım, korumuyorsun işte. 315 kadın 2023 yılında ölmüş, katledilmiş, 221 kadın katledilmiş sizin de hemcinsiniz Sayın Usta ne yaptınız, bu meclis ne yaptı? Onlarca önerge verdik, bugün de genel görüşme önergesini veriyoruz; bu meclis ne yaptı kadın şiddetini engellemek için?" dedi.

"550 MİLYONLUK UÇAK, 550 MİLYON DOLARLIK LİMUZİN HEDİYE EDİLİR"

AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta'nın açıklamaları üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, "Ben şunu söyledim, 'Bu ülkede açlık sınırının çok çok altında yaşayan milyonlarca emekliye 2 bin 500 liralık bir zam yapıp da bununla övünen beyefendi şu araca biniyor' dedim. Sayın Grup Başkan Vekili, 'Binmiyor' dedi. Arka sahada oturan ben miyim?" diye sorunca; Leyla Şahin Usta da "O hediye edildiği gün verilmiş  Hediye edildiği gün bindi" diye karşılık verdi. Başarır konuşmasına devamla "Ben miyim? Bakın, bunu gösteriyorum, arka sahada oturan kim? Ve bu araba 550 milyon. Dedi ki, 'Hediye edildi.' Ya, ne güzel, 550 milyon dolarlık uçak hediye edilir, 550 milyonluk limuzin hediye edilir. Keşke yabancı devletlerin Tayyip Bey’e cömert olduğu kadar kendisi de emeklisine bir cömert olabilseydi. Ya, bu olabilecek bir şey mi? Şimdi diyorsunuz ki, '500 bin hayvan açlıktan sokakta ölüyor' sen işi toptan çözeceksin, 'Açlıktan ölmesin, ben öldüreyim' diyorsunuz, öyle mi?" şeklinde sorunca Leyla Şahin Usta da "Biz öyle bir şey demiyoruz" şeklinde konuştu. 

"SİVİL TOPLUM KURULUŞU ADI ALTINDA 460 MİLYONLUK İŞLEM YAPANLAR ÇIKMIŞ"

Ali Mahir Başarır'ın açıklamalarının ardından söz alan Leyla Şahin Usta, şu ifadeleri kullandı:

* "Kadın düşmanı ithamında bulunuldu, cevap verdim. Dağa kaçırılan kızlardan ve teröristlere peşkeş çekilen kızlardan bahsettim, birileri kendi üstüne alındı, cevap verdi, hiçbir yorum yapmıyorum ve söylemiyorum. Şunu söyledim, bu ülkede hiçbir kadının şiddet görmesine, katledilmesine rızamız yok, bununla ilgili çalışmaları bu mecliste hep beraber yapıyoruz ama popülist söylemlerle, 'Kadın düşmanı' diye itham edilmeyi hiçbir şekilde kabul etmiyoruz, AK Parti grubunu kesinlikle hiç kimse, 'Kadın düşmanı' diye itham edemez. Bunun en canlı örneği olarak da kendimi gösterdim, ‘eğer kadın düşmanı olsaydık bugün burada olmazdım’ dedim. 

* İkinci mevzumuz, sokak hayvanlarıyla ilgili, çok tartışılacak. Biz toplu bir katliamdan hiç bahsetmedik bahsetmiyoruz da. Kanunda ne olduğunu da çok iyi biliyorsunuz ama bu konuyu böyle provoke ederek tartışma mevzularını uzatmak noktasında başarınıza ve mahirinize bir şey demeyeceğim ama sırası geldiğinde bu kanunla ilgili bütün bilimsel veriler ve çalışmalar tek tek meclisin gündemine sunulacak. Şundan hiç bahsedilmiyor, MASAK raporlarında 460 milyar TL'lik bu mama lobileri sayesinde faaliyet gösteren, hiçbir kaydı kuydu olmayan, 'Sivil toplum kuruluşu' adı altında işlem yapan pek çok grup ortaya çıkmış. 

* Şimdi, bunların hepsi için cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyuruları da yapılmış. Bundan hiç bahsetmiyorlar. Buradaki paraların ne olduğu, nereye harcandığı, bu köpeklere kimin baktığı ve bakmadığı, bu, 'Hayvanseverler' denilerek sokaklarda köpekleri beslediklerini iddia edenlerin bu mamaları nereye harcadığına da hiçbir bilgin ve kaynağın olmadığını da tutanaklara geçmesi için özellikle söylüyorum."

"GRUP GRUP KATLİAM YAPACAKSINIZ"

Leyla Şahin Usta'nın açıklamalarının ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, şunları belirtti:

* "Sayın Grup Başkan Vekili diyor ki, 'Biz, toplu halde katliam yapmayacağız' doğru, biraz daha değiştirdiniz, grup grup bu katliamı yapacaksınız. Bir milletvekili çıkıyor sorununun çözümünde, bakın, aşıyı, yerinde kısırlaştırmayı, birçok şeyi konuşmuyor, 'Köpeklere spiral takalım' bile diyecek kadar işi hafife alıyor, hanımefendi mama kartelleriyle ilgili söylüyor. Yahu, bunlar olabilirdi, bunların çözümü için bu hayvanları katledecek miyiz, öldürecek miyiz? Ben anlamıyorum söylediğini. Bu yasayla bu şekilde bu sorunu çözemeyiz. 

* Sen 2004'ten 2019'a kadar hiçbir yatırım yapmayan, barınak açmayan belediyelerinle ilgili hiç soruşturma açmıyorsun. Şimdi, bakın, belediyelere cezai sorumluluklar getiriyorlar. Bu, binde 3 ve binde 5’i vermedikleri zaman. Sayın Başkan, bakın, 'Niye bunu yapıyorsunuz?' dedim, 'Bir sürü Sayıştay raporu var, bu paralar buralara harcanmamış, barınaklara' diyor. Yahu, düne kadar bu ülkede Sayıştay denetçilerinin usulsüz gördüğü noktalarda o kurum hakkında suç duyurusunda bulunma hakkı, yetkisi yok muydu? Vardı. Peki, bunu kim kaldırdı? AKP kaldırdı. Peki, her şeyi bıraktınız, bu yasa iyi niyetli değil. İyi niyetliyseniz sorumluluğu paylaşalım, sorunu çözelim."

"KORUMA ALTINDAKİ KADINLAR KATLEDİLİYOR"

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır'ın açıklamalarının ardından söz alan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, "Şimdi, Sayın Usta kendi milletvekilliğini bir lütuf olarak görüyor olabilir. Vallahi, çok açık ve net söyleyelim, partimde bulunan bütün milletvekili arkadaşlarımla beraber kadın özgürlük mücadelesinin kazanımları sonucunda burada oturuyoruz ve bunun farkındayız. Bu ülkede kadınlar lehine nasıl gelişme oluyorsa her biri bu ülkedeki kadınların mücadelesi sonucunda olmuştur ve kadınların kazanımıdır. AKP grubu neredeyse her gün 3 kadının, 2 kadının öldürüldüğü bu Türkiye gerçeğinde nafakayı konuştukları kadar, kadınların aldığı nafakaya söz söyledikleri kadar kadın cinayetlerini, kadın katliamını konuşmuyor. Yargı her gün kadınları öldüren o kravatlı erkeklere, o katillere haksız tahrik indirimi veriyor, bir tane düzenleme var mı? Yok. Koruma altındaki kadınlar katlediliyor, koruma talep ediyor kadınlar koruma verilmiyor" dedi.

"GENEL BAŞKANLARI BAŞBAĞLAR KATLİAMINI ANMAYA ÖZEL UÇAKLA GİTMİŞ"

Ali Mahir Başarır ve Gülüstan Kılıç Koçyiğit'in açıklamaları üzerine söz alan Leyla Şahin Usta, şunları söyledi:

* "Birkaç hafta önce veya iki hafta önce KEFEK Komisyonu'na İçişleri Bakanımız geldi. Ayrıntılı olarak madde madde, tek tek bunların hepsini saydı ve dinlediler. Şimdi burada vakit elvermiyor, konumuz, gündemimiz var, oturur sayarız hepsini. Ben şu zihniyetten rahatsızım. 'Ya, AKP toplu bir vaziyette kadın düşmanıdır. İşte, kadınları ötekileştirir, kadınları öldürür' ya, böyle bir şeyi söylemek haddiniz değil, söyleyemezsiniz. Bu ülkede benim inancıma da laf söyleyemezsiniz, benim milletvekilimi olmamı, 'lütuf' diye de değerlendiremezsiniz, böyle bir haddiniz yok. Yıllarca bu ülkede ayrımcılığa uğrayan kadınlara hiçbir ses çıkartmayanların bugün aile üzerinden kadınları vurmasına da müsaade etmiyoruz. Aile üzerinden kadınları ayrıştırmaya da karşıyız. 

* Ayrıca şunu söylemek istiyorum, Başbağlar katliamını anmaya Genel Başkanları neyle gitmiş? Özel uçakla gitmiş, özel helikopterle geçti. Bir de özel uçak tutup belediyenin imkânlarıyla yandaşlarını alıp geziye götüren belediye başkanları bütçelerini ayırıp hayvan barınaklarını kursalardı bugün böyle olmazdı. Düzce’de, Balıkesir’de, Konya’da, Samsun’da, pek çok büyükşehrimizde ve ilimizde bizim barınaklarımız kurulmuş vaziyette ve işletilmeye çalışılıyor. Bu konuda belediyelerimizin bir sıkıntısı yok, hepsinin barınakları var. En iyi örnekler de yine bizim belediyelerimizde. Bugün sorumluluktan kaçanlar neden kaçıyor?"

BİRLEŞİME 15 DAKİKA ARA VERİLDİ

Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, Genel Kurul'daki tartışmaların devam etmesi üzerine birleşime 15 dakika ara verdi. TBMM Genel Kurulu, aranın ardından siyasi parti gruplarının sunduğu önergeleri görüşmeye başladı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.