Konu hakkında açıklama yapan Yıldızlı, “bir gün önce berrak bir şekilde akan Kumla Deresinin bir gecede nasıl bu hale geldiğinin acilen araştırılması gerekiyor. Muhtarımız Selçuk Marul ile görüştük, derede canlı türünün neredeyse kalmadığını belirtti. Balıklar topluca ölmüş, kurbağalar, su yılanları telef olmuş. Ördeklerin bir kısmı ölmüş bir kısmı can çekişiyor. Derenin rengi kararmış, kokudan yaklaşılmıyor. Muhtarımız valilikteki makamlara ulaşmaya çalışmış ancak 1-2 hafta içinde geliriz gibi bir cevap almış. 1-2 hafta beklenecek bir durum yok, acilen numunenin alınması lazım. Ben konuyu bakan nezdinde meclis gündemine taşıdım ancak acil bir durum olduğu için bakanlığı beklemeden ilgili komisyon üyesi iktidar milletvekilleri ile görüşüp sürecin hızlanması için elimden geleni yapacağım. Çevreye, doğaya, insana, hayvana kısacası tüm canlılara bu kötülüğü yapan her kimse en ağır cezayı almalıdır, alması için de üzerimize düşen ne varsa yapacağız” dedi.
Yıldızlı, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından cevaplanması üzerine Meclis Başkanlığına sunduğu önergede aşağıdaki sorulara yer verdi:
28.07.2024 tarihinde Kocaeli ili İzmit İlçesi Alikahya Atatürk Mahallesinde bulunan Kumla Deresinden atık/zehirli su tahliyesi olduğu mahalle muhtarı ve bölge halkı tarafından tespit edilmiştir. Derede yaşayan balıkların, kurbağaların, ördeklerin ve diğer canlıların öldüğü gözlemlenmiş, deredeki suyun renginin koyu kahverengi, yer yer siyah ve balçık şeklinde olduğu görülmüştür. İnceleme yapılması için Kocaeli Valiliğine başvuran muhtarımıza 2 hafta içinde numune almaya gelineceği bilgisi verildiği iddia edilmektedir.
Bu Bağlamda;
1- Kumla Deresine yapılan sızıntının kaynağı nedir?
2- Konu ile ilgili tespit çalışması ne zaman başlatılacaktır?
3- Sızıntı sonrası doğal yaşam tahribatının ölçüsü ne derecededir?
4- İçme ve sulama kanallarına herhangi bir karışma mevcut mudur?
5- İddia edildiği üzere Kocaeli Valiliği 2 hafta sonra mı numune alacaktır?
6- Sızıntının tespit edilmesi halinde cezai yaptırım kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?
7- Susuzluğun kapıda olduğu yaz günlerinde mevcut su kaynaklarını korumak yönünde çalışmalarınız nelerdir?