BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Vatandaş kirasını ödeyemezken AKP milletin vergileriyle yurtdışına saraylar yapıyor! 

Ülke genelindeki vergi adaletsizliği ile ekonomik eşitsizlikleri gündeme getiren CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Hükümeti ve Maliye Bakanlığının zenginlere ve dar gelirli vatandaşlara uyguladığı adaletsiz vergi politikalarını eleştirdi.  

30 Temmuz 2024 00:10
Vatandaş kirasını ödeyemezken AKP milletin vergileriyle yurtdışına saraylar yapıyor! 

Kanko, mevcut hükümetin vergi politikalarının toplumun geniş kesimlerini mağdur ettiğini belirterek, adil bir vergi sistemi için acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Konuşmasına Benjamin Franklin'in ünlü bir sözüyle başlayana Kanko: “Dünyada ölüm ve vergiler dışında hiçbir şey kesin değildir.” demiş Benjamin Franklin. Yani nasıl ölüm kesin olan bir şeyse bir toplumda yaşayan herkesin de vergi vermesi kesindir.

Devletlerin temel geçim kaynaklarından biri vergidir ve bu vergide adaletin sağlandığı ülkeler de refah içinde olan, demokrasisi gelişmiş ülkelerdir. Ancak ne yazık ki bir ülke düşünün, yirmi iki yıldır aynı iktidar tarafından yönetiliyor, geldiğimiz noktada son yedi yılı da tek adam zihniyetiyle yönetilen bir Hükûmet. Ama ne gördük? Yirmi iki yıl sonunda bir iktidar eğer herhangi bir ülkede ülkeyi yönetiyorsa beklenen şudur: Vergiler azaltılır, refah seviyesi artar ve vergide adalet sağlanmış olur. Ama biz ne görüyoruz: Çalıştığım üniversite hastanesindeki sağlık çalışanlarının servislerinin kaldırılmasına kadar giden bir tasarruf dönemine geldik yani kemer sıkma politikaları yirmi iki yıl sonra başlamış olduğuna göre bu maalesef iktidarınızın başarısız olduğunun en önemli göstergelerinden biridir. Biz bugün oturuyoruz, yeni vergiler yaratabilir miyiz, nasıl vergiyi kontrol edebiliriz, vergi kaçağını nasıl azaltırız, bunu düşünüyoruz. 

Bugün emekliye 12.500 lira bir maaş vermek için, en düşük emekli maaşını 12.500 lira yapmak için ve 17 bin liralık asgari ücretle vatandaşın geçinmesini bekliyoruz yani göz göre göre bu vatandaşlar AKP hükûmetlerinin ekonomik adaletsizliği önünde ezilmektedirler. Yirmi iki yıldır har vurup harman savrulan bir ekonomi ve sonuçta geldiğimiz nokta bu. Vergi politikalarının amacı refahı artırmak yani vergiyi alırsınız ama bu vergiyi aldığınız zaman çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi almanız lazım. Türkiye'de ne oluyor? Zenginler vergi avantajlarından yararlanıyorlar. Ne oluyor mesela? 2022 yılında sadece KDV'den oluşan vergi yüzde 35 yani "dolaylı vergi" dediğimiz vergi, herkesin ödediği vergi verginin neredeyse üçte 1'ini oluşturuyor ama bu arada ne yapıyoruz? Vergileri alırken vatandaşlarımızın kredi kartlarına taksit yapmıyoruz artık ama 5'li çetenin firmalarına taksit yaptığımız gibi dolar borçlarını Türk lirasına çevirip uzun vadeye çeviriyoruz. Bunun dışında, evet, vade yapalım ama maalesef, milyarlarca dolar vergilerini de siliyorsunuz” dedi. 

VATANDAŞ 2 ODALI EVİN KİRASINI ÖDEYEMEZKEN AKP MİLLETİN VERGİLERİYLE YURTDIŞINA SARAYLAR YAPIYOR! 

Kanko, “Yine bu yetmiyormuş gibi toplanan vergileri ne yapıyoruz? Bugün vatandaşlarımız 2 odalı bir evde kirada oturmakta zorlanıyorlar ama biz ne yapıyoruz? Saray sevdasına düştük, saray yapıyoruz. Bu da yetmiyormuş gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne, Moldovya Cumhuriyeti'ne sarayda finansman desteği sağlıyoruz. Yine, baktığınız zaman, vatandaşımız o kadar sıkıntı içinde ki karşılıksız çek miktarı 2 katına çıkmış, karşılıksız çek miktarı iki katına çıkmış ama bu karşılıksız çek miktarının TL karşılığı ise tam 5 kat artmış. Yine, icra dosyası 40 milyona çıkmış. 2024 yılının ilk dört ayında karşılıksız çek miktarının artışı yüzde 293. Geldiğimiz noktada nasıl bir savrulma içinde olduğumuzu görmeniz gerekiyor. Eğer tasarruf yapacaksanız, önce yüz binlerce korumadan, 13 tane uçaktan, 12 tane saraydan tasarruf yapmanız gerekiyor. Eğer bunu yapmazsanız hiçbir zaman başarılı olma şansınız yok. Biz ne yapmalıyız? İşte, vergide adaleti sağlayarak, zenginden çok, dar gelirliden az vergi alarak öncelikle vergide adaleti sağlamamız gerekiyor. Vergi adaletinin sağlanması için Türkiye'de Türkiye'nin 1'inci partisi olan Cumhuriyet Halk Partisinin iktidarı bunu sağlamak için adaydır” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.