TBMM’deki basın toplantısında ilk olarak Filistin- İsrail savaşını değerlendiren DEVA Partisi Sözcüsü Şahin, Tahran’da hayatını kaybeden Hamas Lideri Haniye’ye rahmet diledi. Şahin, “Dünya gündeminde de maalesef acı bir şekilde yer alan; Terör devleti İsrail'in suikastı sonucu yaşamını yitiren Gazze direnişinin öncülerinden, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye Cenab-ı Hak'tan rahmet, Filistin halkına başsağlığı diliyorum.” şeklinde konuştu.
Geçmiş dönemlerde STK ve siyasi partilerde faaliyet göstermiş, kanaat önderlerini de içinde barındıran “KÖYÜME DOKUNMA PLATFORMU”nu mecliste ağırlayan Şahin, “Sakarya’da dönüşümü sağlamak adına bir çalışma başlatılmıştır. Kırsal mahallelerde köylü ve tarımla uğraşan kesim özüne uygun olarak yaşasın.” dedi.
“İlçe belediyeleri ve Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kulak tıkaması sonucu milletin meclisinde dile getirmek ihtiyaç oldu”
Şahin’in Sakarya’da yaşanan sorunlar hakkında açıklamaları şu şekilde:
“2014 yılında yürürlüğe giren 6360 sayılı yasa ile 30 Büyükşehir kapsamındaki tüm köyler ve beldeler mahalleye dönüşmüş olup, Sakarya da bu kapsamdadır.
5 yıllık uygulamanın ardından tarım ve hayvancılığın büyük zarar görmesi neticesinde 2019 yılında yapılan ‘Tarım Şurası’nda bu durum Sayın Cumhurbaşkanı tarafından kırsal niteliğine göre yerleşimlerin tekrar tasnif edilmesi ve köy tüzel kişiliğine dönüş konusunda bir hedefe dönüşmüştür.
Nitekim, 16 Ekim 2020 tarihinde çıkan 7254 sayılı yasa ile Köy tüzel kişiliği olmasa da kırsal özellik arz eden mahallelerin tarımsal kabiliyetlerini muhafaza etmek adına ‘’KIRSAL MAHALLEYE DÖNÜŞ’’ yolu gerekli başvuruların yapılması şartına bağlı olarak açılmış oldu.
Yasanın yürürlüğe girmesiyle binlerce mahalle ,kırsal mahalleye dönüştü.
Sakarya ile benzer sosyo-ekonomik özellik arz eden Bursa ve Kocaeli ‘de bu dönüşler hızla sağlanırken, Ne yazık ki Yüksek Ziraat Mühendisi titrine sahip bir Büyükşehir belediye başkanı olan Sakarya’da tek bir mahallenin dönüşü bile gerçekleşmemiştir.
Dönüşüm isteyen mahalle muhtarlarının dilekçelerini öncelikli olarak ilçe belediye meclislerinde karara bağlayıp, sonrasında 90 gün içinde neticelenme süresine bağlı olarak Büyükşehir meclisine göndermelerini tarif eden yasaya uygun olarak yapılan yüzlerce başvuru hiçbir ilçe belediye meclis gündemine alınmamıştır.
Bu süreçte sivil bir inisiyatif olarak , geçmiş dönemlerde STK ve siyasi partilerde faaliyet göstermiş, kanaat önderlerini de içinde barındıran ‘’KÖYÜME DOKUNMA PLATFORMU’’ dönüşümü sağlamak adına bir çalışma başlatmıştır.
Mezkur platforma, Sakarya İl başkanlığımızda basına açık yapılan toplantılarla (Parti eylem planlarımızda konu ile ilgili görüşlerimizi de aktararak) destek olunmuş, Genel Başkanımızın Sakarya ziyaretlerinde de konu kendilerine arz edilmiştir.
Süreç içinde, Akyazı’da Buğdaylı mahallesinin başvurusunu gündemine almayan belediyeye karşı 14.06.2023 tarihinde Sakarya 2. İdare Mahkemesinde görülen dava 31.05.2024 tarihinde Buğdaylı mahallesi lehine OY BİRLİĞİ ile karar verilerek ilgili dava sonuçlanmıştır. Ancak takdir edersiniz ki her köyün başvurusunu idari yargıya taşıması hem masraflı hem de oldukça zor bir süreçtir. Bu nedenle konunun çözümü idari yolla vatandaşın talepleri doğrultusunda çözüme kavuşturulmalıdır. Ancak Sakarya da bir çok başvuruyu hiçbir şekilde dikkate almayan bir yerel iktidarla karı karşıyayız. Platform üyelerinin yoğun ve gayretli çalışmasına rağmen feryatlarına Sakarya’dan ilçe belediyeleri ve Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kulak tıkaması sonucu Ankara’da milletin meclisinde dile getirmenin ihtiyaç olduğu anlaşılmıştır.
Bu hem mağduru hem de sözcüsü olan Köyüme Dokunma Platformu’nun kıymetli mensuplarını bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde misafir ediyoruz. Ben komisyonumuzun sözcüsü değerli başkanımızı kürsüye davet ediyorum ve haklı talebini bir kez daha milletin kürsüsünden Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanına ve iktidar mensuplarına iletiyorum.
İktidar yetkililerine sesleniyoruz; Yargı kararı dahi ortada iken milletin taleplerine cevap vermek için neyi bekliyorsunuz? Sakarya gibi topraklarından bereket fışkıran tarım şehrinde vatandaşımızın ve köylümüzün taleplerine duyarsız kalmanızın gerekçesi nedir? Demokraside aslolan vatandaşın talebi değil midir? Her alana nüfuz etmek arzunuzun amacı nedir? Bırakın kırsal mahallelerde köylü ve tarımla uğraşan kesim özüne uygun olarak yaşasın.”