BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Çöp fabrikası Kandıra’ya değil deniz üstüne yapılmalı

Zafer Partisi İzmit İlçe Başkanı İbrahim Demirtaş, çöp fabrikasının Kandıra’ya yapılmasına karşı çıktı. Madem çevreye, doğaya zararlı değil öyleyse deniz üstüne inşa edilsin dedi.  

10 Ağustos 2024 02:09
Çöp fabrikası Kandıra’ya değil deniz üstüne yapılmalı

Zafer Partisi İzmit İlçe Başkanı İbrahim Demirtaş’ın konuyla ilgili yazılı açıklamasının içeriği şöyle:

Son günlerde Kocaeli kamuoyunu yakından ilgilendiren biyo  kurutma teknolojileri entegre sistemi adı verilen ve Kandıra bölgesine yapılmak istenen tesis için fikirlerimizi öngörülerimizi ve cahil mühendislik projemizi sizinle paylaşmak istiyoruz,

Bio kurutma teknolojileri entegre tesisleri ya da halk dilinde çöp tesisi olarak bilinen tesisin Kocaeli'de yapılmasını istiyor musunuz, olması gerekli mi? derseniz bu soruya cevabımız kesinlikle evet olacaktır,

Ama bu tesis Kandıra'ya yapılmalı mıdır? diye sorarsanız buna da cevabımız kesinlikle hayır olacaktır ama kesinlikle hayır olacaktır. 

İsterseniz konuya öncelikle ilimizde yıllar önce kurulmuş olan İzaydaş’tan  başlayalım eğer hafızamız bizi yanılmıyorsa 1996-97'li yıllarda şehrimizin Alikahya sınırları içinde kurulan atık çöp arıtma ayrıştırma ve bunlardan enerji üreten bir tesis var peki burada neler yapılıyor? 

1 Düzenli depolama alanları ki bu çok ilkel bir yöntem 

2 Gemi atıkları kabul tesisi 

3 Atık alım gemileri ve deniz hizmetleri 

4 Tıbbi atık sterilizasyon tesisi 

5 Biyogaz tesisi 

6 Lfg çöp gazından enerji üretim tesisi 

7 Çeviri laboratuvarları 

8 Ara depolama tesisi 

9 HES Yuvacık barajı kanal tipi hidroelektrik santrali 

10 Lisanslı atık taşıma hizmetleri 

Artı bu tesislere patlayıcı maddeler radyoaktif maddeler dışkı ve kadavra piller kesinlikle kabul edilmemektedir. 

Bu tesis niye vardır, niye var olmalıdır? isterseniz onu da şöyle özetleyelim, 

Gelişen teknolojinin insan yaşamına getirdiği rahatlık yanında bu gelişmelerin çevreye verdiği kirliliğin boyutu da her geçen gün artış göstermeye neden olmuştur 

İnsanı ve doğal yaşamı daha mükemmel hale getirmek sağlıklı uzun bir ömür sağlayabilmek amacına yönelik bu gelişmelerin gerek kırsal gerek kentsel alanlarda doğal kaynakların yok olduğu su hava toprak kirlenmesine yol açtığı bitki ve hayvan varlığına zarar verdiği de inkar edilemez bir gerçek haline dönüşmüştür. 

İşte İzaydaş bu olumsuzluklara karşı kurulmuş bir tesistir kurulması ihtiyaçtandır ve doğrudur, 

Lakin hem o günkü şartlarda hem de şu anda İzaydaş'ın kuruluş yeri de bize göre yanlıştır. Hadi bu yanlışı içimize sindirdik onun üstüne daha büyük bir yanlış yerel yönetimlerce yapılmıştır ki İzaydaş'ın dibine kadar olan tüm araziler imara açılmıştır peki o zaman neredeydik bunu da adama sorarlar hadi imarı da sindirdik İzaydaş oradayken bu bölgede konut edinip sonra da İzaydaş’ı da şikayet etmek akıl karı bir iş değildir.

Ama sonuçta izaydaş gibi tesisler olmalıdır olacaktır ve orada da şu ana kadar İzaydaş’ın kuruluşundan bugüne olduğu gibi hayat devam edecektir. Hayat nasıl devam etmezdi biliyor musunuz sadece kuruluşundan bugüne kadar olan bizim pisliklerimiz çöp dağları aşıp insan sağlığını tehdit etmeye hatta yok etmeye vardığında devam etmezdi. 

Şimdi gelelim asıl konumuza, yani Kandıra’mıza. Ah Kandıram vah kandıra. En büyük bürokratların siyasetçilerin sivil toplum kuruluşu liderlerinin kamu görevlilerinin içinden çıktığı garip Kandıram. Cumhuriyet tarihinin hizmet gitmemiş en zengin varlıklarına sahip olmasına rağmen ama garip bırakılmış Kandıram.

21 yüzyıla girdik daha yolu tamamlanmamış Kandıram. Neyse şimdi gelelim asıl meseleye, 

Biyo teknolojileri ile kurutma sistemi yani halk dilinde çöp tesisi olarak bilinen sistemin en mükemmel bir arındırma ve enerji üretme geri dönüşüm gücüne dahi sahip olsa ki dünyanın en zararsız sistemi dahi olsa bu Kandıra’ya yapılmamalıdır.

Kandıra Kocaeli'nin, hatta ülkemizin en bakir bölgelerinden biridir insanı hala buram buram Anadolu kopmaktadır evleri hala buram buram Anadolu’yu canlandırmaktadır,

Beyler, Kandıra'nın yoğurdu vardır. Kandıra'nın bezi vardır, Kandıra'nın hindisi vardır, Kandıra'nın taşı vardır, Kandıra'nın karpuzu vardır, Kandıra'da hayvancılık vardır, Kandıra'da sebzecilik vardır, Kandıra'da fındık vardır.

Kandıra'da Türkiye'nin en güzel Karadeniz'in kıyılarındaki sahilleri vardır. Kandıra'yı bu özellikleri ile değerlendirmek varken ve yüzlerce kez sizler bu konuda söz vermişken ve yerine getirmemişken sizlerin Kandıra'yı gelin edip Kandıralı’yı da  sabah yonca tarlasına götürmekten başka bir niyetiniz yoktur. 

Günümüz koşullarında biyo teknolojileri ile entegre tesisi yani çöp testi olmalı mıdır? evet Kocaeli'ye yapılmalı mıdır, evet buna ihtiyaç var. Hatta yakın gelecekte daha büyük bir ihtiyaç haline gelecektir bu kaçınılmaz bir gerçek. Hatta bu testin yapılması ile birlikte İzaydaş'taki ilkel depolama sistemi de ortadan kalkacak ve yıllardır İzaydaş ilgili süre gelen şikayetlerde ortadan kalkacaktır bunu biliyoruz ama yerini lütfen iyi seçin diyoruz. 

Mesela gelin biyo teknolojileri kurutma sistemli çöp tesisini Karadeniz'in karaya en kör bir noktasında denize yapın, Artık teknolojiler buna imkan veriyor boğazın dibinden otobanlar oluyorsa bu da denizin üstüne pekala olur siz 50 milyon dolar harcarsınız ama bizim teklifimiz belki 100 milyon dolara mal olur.

Peki insan hayatına bu değmez mi ki kurulursa bu tesis sanırım en az yüz, yüz ell yıllık bir ömre sahip olacaktır.  Bakın bizim bu acemi mühendislik projemizi gelin bir düşünün deniz üstüne kuracağınız bu tesise deniz yolu ile de taşımacılık imkanı doğacaktır ve sizlerin 5 çöp kamyonuna eşit gelecek.

Bir sızdırmaz sistemli özel yaptıracağınız yüzlerce tıra karşılık bir gemi deniz yoluyla bu işi halledecektir. Hatta taşınacak çöplerden sızan atık suyun tekrar kamyonlarla arıtma testlerine gideceğine bu büyük devasa gemilerde arıtma sistemi mevcut edilip bunu tekrar denizlere verme imkanı da düşünülebilir.

İlimizin güzel sahil kenarlarını en değerli yerlerini  limanlarla doldurdunuz milyon dolarların kazanıldığı bu limanlarda pekala kamu yararına transfer noktaları kurabilirsiniz. O küçücük çöp kamyonlarının içine girip boşaltılabileceği büyük gemileri bir düşünün sonra kapak kapatıp deniz yolundan deniz üstü kurulmuş bir tesise ulaştığını düşünün sonra Kandıra yolunun trafiğini düşünün sonra bunca kavgayı gürültüyü bertaraf ettiğinizi düşünün, 

Bu yolla hem Kandıra'mız kurtulacaktır, hem de eğer Kandıra olmaz ise Kandıra'ya karşı alternatif düşünülen yerler kurtulacaktır. Tesisin maketini zaten hazırlamışsınız size çağımızın teknolojilerini kullanarak denizi doldurmak son sistem teknolojilerle inşa etmek burayi alternatif deniz yolları ve karayolu ile destekleyip bu maketin gercegini denizin üstüne kondurmak kalıyor. 

Bu konu ile ilgili fikirlerini beyan eden aydınların anlattığından anlıyoruz ki bu biyo kurutma teknolojili arıtma sistemi suya denize havaya toprağa zarar vermiyorsa bunu yapmanızda bir sakınca da yok. 

Yani işin özü biz Kandıra'yı gelin ettirmeyiz Kandıralı’yı da güvey sabahı yonca yoldurmaya yollamayız arkadaşlar,  Bu konunun uzmanı değiliz ama ahmak da değiliz.

Kandıra'yı Kandıra'ya özgü ürünlerle doğal varlıklarıyla değerlendirin hatta Kandıra'yı sadece yazın değil kışın da değerlendirin Kandıra Türkiye'de kongre merkezleri yapılabilecek fuarlar yapılabilecek en nadide ilçelerimizden birisi sadece Kocaeli'nin değil Türkiye'nin birisi. 

En son söylemek istediğimiz konuda şu ki bir de bu işin siyasi bir yönü var hem iktidar cephesinde, hem muhalefet cephesinde konudan çok uzak sadece siyasi rant devşirmek için kişiler üzerinden çatışmalar bu meseleye bir çözüm getirmez, 

Mesela sadece Kandıralı olduğu için hiçbir art niyet düşünmeden Kandıra'yı savunmak adına kelam ettiği için bir Büyükşehir belediyesi çalışanının konuşmaları bahane edilerek bir başkasına sataşmak ya da o kişiyi adamsın demekle geçiştirmek hem o kişiye saygısızlık, hem de o kişiyi hedef göstermek olur.

Günümüz şartlarında o kişinin başına gelebilecek şey bellidir siz de ateşe odun taşımış olursunuz. Allah muhafaza bu günaha girmeyin, o arkadaşımız bir adamlık etmiş konuşmuş adamlığı kendine. 

Lakin her seçim döneminde halkı muhatap görüp maalesef ki bu konuda muhatap olmayan Büyükşehir belediye başkanınından biz de şikayetçiyiz. Halkın karşısına geçmesi gereken kendisiyken bürokratınızı gönderip duruma göre vaziyet alamazsınız ama maalesef bu sizlerin huyu,,


Biz kimseyle çatışma içinde değiliz. Eğer bir meseleye hayır diyorsanız alternatif sunacaksınız. Biz mühendis değiliz, konunun uzmanı da değiliz. Sadece cahil mühendislik alanımızla ve hayalimizde bir öneri sunduk. Üstünde durulur durulmaz ama ortaya çözüm koyduk ha siz 50 milyon dolara mal ederseniz bizim söylediğimiz 100 milyon dolara mal olur.

İnsan yaşamına ve doğaya değmez mi? Kandıra'yı 100 milyon dolara değişir misiniz, ya da Kandıra'ya alternatif düşünecek olursanız bir Başiskele’yi bir Kartepe’yi 100 milyon dolara değişir misiniz?

Son sözümüz yine şu olsun; sisteme ihtiyaç vardır ama yeri Kandıra değildir. Ne Kandıra’yı gelin ederiz ne Kandıralıyı güvey, sabahı yonca yolmaya yollarız. Her zaman Kandıra'nın yanındayız 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Kadir Özdemir 2024-08-10 18:53:46

İbrahim başkanı ve sizleri tebrik ediyor alkışlıyorum bu konuya ancak bu kadar güzel ve manalı cevap öyle verilir bir Kandıralı olarak hepinize teşekkürlerimi sunuyorum

Avatar
Kemalettin özlü 2024-08-10 17:27:16

Ağzınıza yüreğinize sağlık