Makine Mühendisi Göksel Genç’in yazılı açıklamasının içeriği şöyle:
Okul İçi Güvenlik
1-) Zemin kayganlığı kontrol edilmeli. Merdiven basamak yükseklikleri standart olmalı. Zeminin Islak olması halinde bile merdivenlerin kayganlasmasını engelleyecek çözümler sağlanmalı
2-) Pencereler için kilit sistemi olamalı bu konuda eksiklikler tamamlanmalı
3- ) Tuvalet hijyenini sağlamak için uygun ve yeterli temizlik yapılmalı.
Temizlik kontrol formları düzenlenerek kat sorumluları belirlenmeli. Öğrencilere tuvalet hijyeni-kullanımı ile ilgili eğitimler verilmeli.
4-) Yangın acil çıkış merdivenleri her zaman açık tutulmalı.Yangın söndürücüler düzenli olarak kontrol edilmeli.
5-) Bahçede bulunan yangın tehlikesi oluşturabilecek kuru ağaçlar ortadan kaldırılmalı.
6-) Elektrik prizleri için gerekli önlemler alınmalı ve elektrikli aletler kontrol alında tutulmalı.
7-) Laboratuvar malzemeleri sadece öğretmen gözetiminde kullanılmalı. Asit ve diğer tehlikeli olabilecek ürünler depolama ve saklama kurallarına uyulmalı.
8-) Sınıf havalandırmaları doğal hava akışı ile de sağlanabilmeli. Sınıfların düzenli havalandırılması sağlanarak salgınların önüne geçilmesi.
9-) Gerekli gölgelikler yapılarak güneşli günlerde sınıf içi konfor şartları sağlanmalı.
10-) Klima, petek kalorifer sistemleri kontrol edilmeli Gerekli bakım ve temizlikler yapılmalı.
11- )Kalorifer odası emiş menfezleri kapatılmamalı, gaz kaçak alarm sistemleri düzenli olarak kontrol edilmelidir. Kalorifer odası kilitli tutulmalı sadece gorevli kisiler bu odaya girebilmeli
12-) Kalorifer odası elektrik sistemi uygun IP sınıfında olmalı.
13-) Kantin ve yemekhanede gıda ürünlerinin doğru şartlarda depolanması sağlanmalı. Gıdaların doğrudan güneş ışığına maruz kalması engellenmeli. Depo nemsiz ve serin olmalı. Soğuk muhafazası gerekli gıdalar yeterli soğukluk derecesinde saklanıp saklanmadı kontrol edilmeli. Soğutuculara gerekli sıcaklık ölçüm cihazları konulmalı. Dondurucuların ve buzdolaplarının kapak sızdırmazlıkları, iç temizlikleri kontrol edilmeli.
14- ) Yemek listeleri gıda mühendisi denetiminde hazırlanmalıdır. Protein, karbonhidrat dengeli her öğün için sağlanmalı.
15-) Su sebilleri var ise düzenli temizlikleri yapılmalı. Her sebil için kontrol formu düzenlenmeli.
16-) Basket sahası gibi beton zeminlerde su birikmesi engellenmeli, bu birikintilerin zamanla yosunlaşması sebebi ile kaygan zemin oluşabileceği unutulmamalıdır.
17-) Basket potası, futbol kalesi gibi zemine bağlanan ekipmanların sağlamlığının kontrolü yapılmalıdır.
18-) Merdiven boşluklarında güvenlik ağları yoksa konulması ve mevcutların kontrol edilmesi.
19-) Okul içinde yapılacak tamirat ve bakım çalışmaları öğrencilerin olmadığı gün ve saatlerde yapılmalı. Okul bahçesine zorunlu olmadıkça araç alınmamalı.
20-) İlk yardım konusunda tüm eğitimciler yeterli bilgiye sahip olmalı. İlk yardım çantası her sınıfta bulunmalı.