banner517

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

KEYAD'a Türkiye Barolar Birliği'nden onur ödülü

Kısa adı KEYAD olan Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği, Türkiye Barolar Birliği adına çevre ekolojik mücadele onur ödülüne layık görüldü. 

14 Eylul 2024 16:49
KEYAD'a Türkiye Barolar Birliği'nden onur ödülü

Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği adına yapılan açıklamanın içeriği şöyle:

Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği (KEYAD), 22 Haziran 2010 yılında kuruldu. Derneğimizin kısaca amacı, doğanın yıpratıldığı ve doğal dengenin bozulduğu inancıyla bir araya gelerek; bu duruma bulunduğumuz noktadan müdahil olmak isteğidir. 

KEYAD olarak kurulduğumuz günden bu yana hiç ara vermeden amacımız doğrultusunda faaliyetlerimize devam etmekteyiz. Bu faaliyetlerimizden bazıları aşağıdadır.

*2016 yılında herkesin organik gıdaya erişimini kolaylaştırmak hedefi ile kente %100 Ekolojik Pazar kazandırıldı. Pazarımız 41 Burda AVM'de Cumartesi günleri kurulmaktadır. Pazarın denetim ve organizasyonu Derneğimiz tarafından yürütülmektedir.

*Kocaeli Üniversitesi ile proje ortağı olarak 'Bir Başka Yaşam Mümkün' adlı projenin eğitim kısmını üstlenerek Kartepe Ketenceler Köyü'nde gerçekleştirilmiştir.
*Kandıra Babaköy'de taş ocağı açılması planlanan yerin, tarihsel değeri ve orman arazisi içinde olması vurgusu ile hukuki mücadeleye başvuruldu. Bölge 1. derece sit alanı ilan edilmesine vesile olundu.

*Gölcük'te halkın tepkisinden dolayı kurulamayıp Karamürsel'in köylerine kaydırılan RES projesine dava açıldı. 'Ormanda RES Olmaz!' diyerek çıkılan yolda; 4 kez dava açıldı ve kazanıldı, amacımız; Samanlı Dağları ve kuş göç yollarının korunmasıdır.
*Kocaeli'ye büyük bir ihanet olarak adlandırılan Kartepe Uzunbey Mahallesi'ne kurulmak istenen Haddehane ve Çelikhane Projesi'nin ÇED olumlu kararının iptali için dava açıldı ve kazanıldı.

*Hukuki mücadelenin yanı sıra halkı bilinçlendirme çalışmaları yürütülmektedir. 2022 yılında kentin farklı ilçelerinde bulunan 16 ortaokulda Ekolojik Yaşam Eğitimi verildi ve öğrencilerle beraber Bokashi Kompostu kuruldu. Bu eğitim çalışmalarımız 2024 yılında da devam etmektedir.

*Dernek aynı zamanda çiftçilerle buluşup doğru tarım uygulamaları ile ilgili bilgilendirme çalışmaları yapmaktadır. Ağaç budama atölyesi, sabun yapımı atölyesi, yürüyüş, tohum takası gibi etkinliklerle üyelerinin ve kentte yaşayanların bir araya gelmesini ve farkındalıklarının gelişmesini amaçlıyor.

*Pandemide evde kalmak zorunda olan çocuklar için ülke genelinde resim yarışması düzenlendi ve kazanan öğrencilere organik ürünler hediye olarak gönderildi. Organik tarımın gelişimi için çalışan Derneğimiz, hem üreticileri destekliyor hem de gıda toplulukları kurmak üzerine çalışıyor.

*Sağlıklı gıdaya erişim, temiz su hakkı, solucan gübresi üretimi, tüketim alışkanlıkları gibi üyelerinin uzmanlık alanlarını kapsayan konularda kentte yaşayanları bilinçlendiriyor ve kent gündemi oluşturuyor.

*Kentin farklı bölgelerinde kurulması planlanan sanayi tesislerinin çevresel etki değerlendirmesi süreçlerine dahil oluyor, diğer dernekler ile dayanışma içerisinde çalışıyor ve dava süreçlerinde teknik destek sağlıyor. Aynı zamanda Kocaeli kentinde çevre mücadelesini güçlendirmek adına kurulan Kocaeli Çevre Platformu'nun 13 kurucu bileşeninden biri olarak çalışmalarımız devam etmektedir.

Yukarıda saydıklarımız ve burada sayamadığımız çalışmalarımızdan dolayı Derneğimiz, Türkiye Barolar Birliği tarafından  Av. Noyan ÖZKAN adına verilen 'Çevre ve Ekoloji Mücadelesi Onur Ödülü' ile ödüllendirilmiştir. Ödül, Türkiye Barolar Birliği Genel Başkanı Sayın Av. Erinç ÖZKAN 07.09.2024 tarihinde Barolar Birliği'nde düzenlenen törenle Derneğimize takdim edilmiştir.

Törene Derneğimiz adına Dernek Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Ali UĞURLU ve Dernek Kurucu Başkanımız Mustafa TENGEREK katılmıştır.     

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.