BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Esed diye seslendiği Suriye liderine bu kez Esad dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye ile 'normalleşme' adımları için "Esad ile görüşme iradesini ortaya koyduk, artık karşı taraftan yanıt bekliyoruz" dedi. Bugüne kadar 'Esed' diye seslendiği Suriye liderine bu kez 'Esad' dedi. Peki Esad ne zaman ve neden ‘Esed’ olmuştu? 

21 Eylul 2024 02:17
Esed diye seslendiği Suriye liderine bu kez Esad dedi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak üzere ABD'ye uçtu. Erdoğan, ABD'ye hareketi öncesi Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, gündeme gelişkin açıklamalarda bulundu. Darbe sonrası çok ağır ifadelerle eleştirdiği ve rabia işareti yaptığı Mısır Devlet Başkanı Sisi'yi Mısır'da ziyaret eden ve Beştepe'de ağırlayan Erdoğan, Suriye lideri Esad'la da görüşmek için yeni adımlar attıklarının mesajını verdi. Erdoğan’ın açıklamalarının satır arasında ise bir ifade dikkat çekti. Erdoğan, uzun yıllardır ‘Esed’ diye hitap ettiği Suriye Devlet Başkanı’na ilk kez tekrar ‘Esad’ dedi.

İktidarın Suriye konusunda ifade değiştirmesinin ardından devletin resmi kanalı TRT ile birlikte iktidar medyasının da ‘Esed’ ismini 'Esad' olarak değiştirip değiştirmeyeceği merak konusu oldu.

ESAD NEDEN VE NASIL ‘ESED’ OLDU

Erdoğan’ın geçmişte yakın dostluk kurduğu Beşar Esad’a uzun yıllar süren aranın ardından bugün ilk kez yeniden ‘Esad’ diye hitap etti.

Erdoğan, Suriye İç Savaşı’nın başladığı 2011 yılından beri Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad için ‘Esed’ ifadesini kullanıyordu. Haziran 2011’de Suriye Devlet gücünün düzenlediği Cisr eş Şuğur operasyonundan kaçan 3.000 dolayında Suriyeli Türkiye'ye sığınması ardından o dönem başbakan olan Erdoğan’ın açıklamaları sonrası iki ülke arası gerilim tırmanmıştı.

Olay sonrasında Anadolu Ajansı'na açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Suriye'nin yaptığı kabul edilemez, bu bir vahşettir" demecini vermiş ve ikinci bir Hama Katliamı yaşanmaması konusunda Suriye'yi uyarmıştı. Bununla birlikte ek olarak tüm ticari ilişkiler de askıya alınmıştı.

Erdoğan bu gelişmelerin ardından ‘dostu’ Esad’a ismi yerine ‘Esed’ diye hitap etmeye başladı. İktidarın Suriye konusunda ifade değiştirmesinin ardından devletin resmi kanalı TRT ile birlikte iktidar medyası da Beşar Esad’ı ‘Esed’ ifadesiyle lanse etti.

ASLAN ‘ESED’ BAHTİYAR ‘ESAD’

Dönemin CHP Grup Başkanvekili ve Yalova Milletvekili olan Muharrem İnce, 2012 yılında dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “Hükümetin dili değişince TRT’nin dili de mi değişmemektedir? Neden ve hangi tarihten sonra Suriye Devlet Başkanı Esad’a ‘Esed’ denilmeye başlanmıştır?” sorularını yöneltti.

Arınç, İnce’ye, o dönem TRT Genel Müdürü olan ve sonradan FETÖ soruşturması geçiren İbrahim Şahin’den aldığı yanıtla bilgi verdi. Şahin, Esed isminin “Aslan”, Esad isminin ise “Bahtiyar”, “En mutlu” anlamlarına geldiğini ifade ederek, “Esed kelimesinin herhangi bir olumsuz veya aşağılayıcı bir anlamı yoktur” dedi.

FETÖ’den soruşturma geçiren Şahin’in verdiği bilgiler şu şekildeydi:

“Medyada değişik yekillerde yazılan ve okunan bu kelime için Anadolu Ajansı tarafından Türk Dil Kurumu’na başvurulmuş. TDK’ca Suriye Devlet Başkanı’nın adının Beşşar Esed olarak kullanılması gerektiği kararlaştırıldığından, TRT Haber bültenlerinde 3 yıldır Beşşar Esed kullanalmaktadır.”

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.