banner515

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Derince Limanı projesinde milyarlık yolsuzluk ve ihmal skandalı araştırılsın!

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, Derince Limanı ve TEM Otoyol Bağlantı Yolu Projesi’nde yaşanan ve kamuoyunda infial yaratan yolsuzluk ve ihmal iddialarını Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Kanko, projenin ihale sürecinde yapılan usulsüzlükler nedeniyle devletin milyarlarca lira zarara uğratıldığını belirterek, "Bu skandalın tüm yönleriyle araştırılması ve sorumluların hesap vermesi gerekiyor!" dedi. 

23 Eylul 2024 15:22
Derince Limanı projesinde milyarlık yolsuzluk ve ihmal skandalı araştırılsın!

“KAMU KAYNAKLARI RANT KAPISI OLARAK KULLANILDI!”

Milletvekili Mühip Kanko, Danıştay kararıyla iptal edilen ve %70’i tamamlanmasına rağmen durdurulan Derince Limanı ile TEM Otoyol Bağlantı Yolu Projesi'nin, baştan sona yolsuzluk ve ihmal koktuğunu vurguladı. “Proje, ihale sürecinde yaşanan usulsüzlükler, ihmal ve kayırmacılık nedeniyle adeta bir rant kapısı olarak kullanılmış; devletin ve vatandaşın cebinden milyarlarca lira çalınmıştır!” ifadelerini kullandı.
Kanko, Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ve Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen’in projeye dair yaşanan skandal boyutundaki ihlallerle ilgili kamuoyuna yeterli açıklama yapmamasını da sert bir dille eleştirdi. "Bakanlık ve ilgili kurumların sessizliği, bu yolsuzlukların üzerinin örtülmek istendiği şüphesini doğurmaktadır. Yetkililer, sorumluluklarını yerine getirmemiş ve bu kirli düzenin bir parçası haline gelmiştir," dedi.

“DEVLETİN ZARARINI KİM KARŞILAYACAK? YOLSUZLUĞUN HESABI SORULMALI!”

Kanko, 2022 yılında 912 milyon TL bedelle ihale edilen projenin, ihale sürecine davet edilmeyen bir firmanın itirazı sonucunda Danıştay tarafından iptal edilmesiyle ortaya çıkan tabloyu, “Devletin zararı ve halkın mağduriyeti, bu yolsuzluk düzeninin faturasını net bir şekilde göstermektedir. Projenin yeniden ihale edilmesi durumunda devletin en az 2 milyar TL zarara uğrayacağı öngörülüyor. Bu zararın hesabı mutlaka sorulmalıdır!” şeklinde değerlendirdi.

“VATANDAŞI VE DEVLETİ YOKSULLAŞTIRAN BU DÜZEN SON BULMALI!”

CHP’li Kanko, projenin tamamlanmamasının bölgedeki trafik sorunlarını içinden çıkılmaz hale getirdiğini, altyapı eksiklikleri nedeniyle yaşanabilecek doğal afet risklerinin arttığını ve bölge halkının mağduriyetinin katlanarak büyüdüğünü belirtti. "Vatandaşı ve devleti yoksullaştıran, rant peşinde koşan bu düzen artık son bulmalıdır. Devletin ve milletin kaynaklarını sömüren bu zihniyete karşı hep birlikte ses çıkarmalıyız," dedi.

“MECLİS ARAŞTIRMASI ŞART!”

Kanko, yaşanan yolsuzluk, ihmal ve kayırmacılıkla ilgili Meclis Araştırması açılması için çağrıda bulunarak, "Bu skandal, devletin milyarlarca lira zarara uğratıldığı, halkın göz göre göre mağdur edildiği bir utanç tablosudur. Yetkililer derhal hesap vermeli, bu düzenin sorumluları adalet önünde yargılanmalıdır!" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.