BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Takıları geri verin, o kişiyi derhal görevden alın!

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, BDDK Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın’ın düğününde finans kuruluşlarının yöneticilerinden gelen yüklü miktardaki takıların kamuoyunda "dolaylı rüşvet" olarak algılandığını belirterek söz konusu duruma sert bir tepki gösterdi. 

26 Eylul 2024 17:14
Takıları geri verin, o kişiyi derhal görevden alın!

Rızvanoğlu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK), sadece bankacılık sistemini denetleyen değil, aynı zamanda piyasaya giriş çıkışlar için izinler veren ve düzenlemeler yapan güçlü ve stratejik bir kamu kurumu olduğuna dikkat çekti.

"Bu Durum Kamuoyunda Rüşvet Algısı Yaratıyor"

Rızvanoğlu, "BDDK gibi kritik bir kurumda görev yapan bir yöneticinin, denetlemekle yükümlü olduğu finans kuruluşlarının yöneticileriyle bu kadar yakın ilişki içinde olması kabul edilemez. Bu durum, kamuoyunun gözünde dolaylı bir rüşvet olarak algılanıyor ve piyasaların denetimine gölge düşürüyor. Bankalar ve finansal kuruluşlar, en hassas denetim alanlarından biridir ve BDDK bu sistemin sağlıklı işlemesi için düzenleyici ve denetleyici görevini tarafsızlıkla yerine getirmelidir. Denetim görevlilerinin şeffaflık, tarafsızlık ve nesnellik ilkelerine sıkı sıkıya bağlı olması zorunludur. Aksi takdirde, BDDK, kamu çıkarları yerine bankaların çıkarlarını gözeten bir yapıya dönüşür" dedi.

"Uluslararası Etik Standartlara ve Devlet İnsanı Olgunluğuna Uyulmalı"

Rızvanoğlu, “BDDK’da görev yapan herkes, uluslararası etik standartlara ve Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nun belirlediği etik ilkelere tam uyum sağlamak zorundadır. Denetim görevlilerinden statüperest değil, devlet insanı olgunluğuna ulaşmaları ve her ortamda devleti temsil etmenin ağırbaşlılığı içinde hareket etmeleri beklenir. Bu tür etik dışı olaylar, kamuoyunda ciddi bir güven kaybına neden olur ve denetim sistemimizin tarafsızlığına gölge düşürür.Ayrıca, Devlet Memurları Kanunu’nun 29. ve 30. maddelerine göre memurların menfaat sağlaması ve hediye kabul etmesi de yasaktır.” ifadesinde bulundu.

"Görevden Alınmalı, Takılar Geri Verilmeli ve Soruşturma Başlatılmalı"

Rızvanoğlu, "BDDK Başkan Yardımcısı’nın görevde kalması, kurumun tarafsızlığına ve bağımsızlığına gölge düşürmektedir. Bu kişi derhal görevden alınmalı ve hakkında soruşturma başlatılmalıdır. BDDK, bu konuda kendi iç denetim mekanizmalarını derhal harekete geçirmeli ve yazılı savunmasını almalıdır. Gerekirse, Kamu Görevlileri Etik Kurulu’na şikâyet edilerek, sorgulama yapılması sağlanmalıdır. Bu tür etik dışı tutumlar cezasız kalırsa, devletimizin uluslararası itibarı zedelenecek ve ülkemize yabancı sermaye çekmek hayal olacaktır. " dedi.

Son olarak Rızvanoğlu, "BDDK Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın, düğününde aldığı tüm takıları da geri vermelidir çünkü bu takılar ne ahlaki ne de hukuki bir zemine dayanmaktadır. Aksi halde, bu durumun kamuoyundaki olumsuz algısı daha da derinleşecektir." diyerek çağrıda bulundu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.