banner521

banner523

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Kapanca gibi tarihi bir alanı İzmitliler bile bilmiyor

TV 41’de yayınlanan Gündem Özel Programına konuk olan Başkan Hürriyet tüm vatandaşları Sahne İzmit Halk Dansları Topluluğu tarafından sahnelenecek olan ‘Nikomedia’dan İzmit’e Zaman Yolculuğu: Bir Şehrin Hikayesi’ adlı tiyatral dans gösterisine davet etti.  

28 Eylul 2024 15:16
Kapanca gibi tarihi bir alanı İzmitliler bile bilmiyor

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet TV 41’de Fazile Özkurt’un Gündem Özel Programına konuk oldu. Hürriyet programda yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı; “Kapanca Sokak ve o bölge bizim için ve kent için çok önemli. Kocaeli’nin sanayinin ötesinde zengin bir kimliği var. 3000 yıllık tarihi olan bir kentte yaşıyoruz. Kapanca Sokağı ve çevresini canlandırma projelerimiz vardı. Biz geçen dönem oradaki tarihi yerleri geri almak için uğraştık. İhale süresi biten bir iki yeri daha geri alacağız. Kapanca gibi tarihi bir alanı İzmitliler bile bilmiyor.

“KAPANCA’DAKİ ALANLARA FONKSİYONLAR VERDİK”

Muhteşem bir coğrafyada yaşıyoruz ama bu alana İzmitlileri bile çekemiyoruz. Oradaki alanlara fonksiyonlar vermeye başladık. O alanda Atatürk ve Milli Mücadele Anı Evi yaptık. Bir festival fikrimiz geçen dönemden beri vardı. Arkadaşlarımız çok güzel bir program çıkardılar. Avrupa’da da örnekleri vardır. 

“HERKESİN KAPANCA’DA ANILARI VAR”

İnsanlar o alanlara gezmek, öğrenmek, görmek için giderler. İzmit’in geçmiş dokusunun yansıtıldığı önemli bir festival oldu. Mahalle halkı da sahiplendi. Kimisi evde kek pasta yaptı sattı kimisi ürettiği bir şeyi sattı. Ciddi bir katılım oldu festivalimize. Seneye çok daha ciddi bir şekilde gerçekleştireceğiz Sokak Festivalimizi. Orası ilk İzmit. Herkesin anıları var orada. İzmit’in Pişmaniye Festivalinden sonraki ikinci marka festivali olacak Kapanca Sokak Festivali. 

“BU KENTİN EVLATLARININ EMEĞİ”

Kendi öz kaynaklarımızı güçlendirdik. Birçok şeyi kendi emeğimizle yapıyoruz. Geçen dönem Pişmaniye Festivali de öyle yaptık. Gösterimizdeki oyuncularımızın çoğu İzmit’in çocuğu. Sanat Akademimiz artık bir sanat fabrikası gibi çalışıyor. Ciddi bir akademik eğitim veriliyor orada. Bize destek olan hocalarımızın da katkılarıyla birlikte Sahne İzmit adı altında muhteşem işlere imza atıyorlar. Kendileri yazdı, yönetti ve kendileri oynuyorlar. Her şeyiyle kendileri ilgileniyor. 

“1 BUÇUKLUK SAATLİK GÖSTERİ”

Nikomedia 46 yıl Bizans’a ev sahipliği yapmış. Bakanlıkla bir kazı protokolü yaptık. Sahne İzmit ekibimiz Nikomedia’dan İzmit’e olan yolculuğu neden görsel olarak anlatmıyoruz dedik. İzmit nasıl İzmit oldu? İmparatorlar neler yaptı? Bunları görsel bir şekilde anlatmak bambaşka olacak dedik. Tuna Şare Ağtürk hocamızın da yönlendirmeleriyle 1 buçuk saatlik bir gösterimiz var. Muhteşem bir performans sergiliyorlar. 

“NİKOMEDİA’YI GERÇEKTEN ÖNEMSİYORUZ”

Ek ekiplerle 150 kişilik bir grup sahne alacak. Her yaş grubundan insan yer alıyor. Soluksuz izleyebileceğiniz muhteşem bir gösteri. Tiyatral dans gösterimizde gelecek kuşaklara bu tarihi anlatmak istiyoruz. İkinci gösterimizi Derince’de yapmak istedik. Programımız ücretsiz.  29 Eylül Pazar günü Derince Gösteri Merkezinde olacak programımız. Ring servislerimiz olacak. Herkesi bekliyoruz. Tüm Kocaeli halkımız davetli. Nikomedia’yı gerçekten önemsiyoruz. 

“İLGİ GÖSTERİP ÇALIŞMAK GEREKİYOR”

Tarihi kazılardan çıkan ve dünyada hiçbir örneği olmayan bulguları bu kente anlatmaya çalışıyoruz.  Çukurbağ’da Arkeopark olsa çok değerli olur. Bizim eserlerimizin büyük kısmı İstanbul Arkeoloji Müzesinde. Büyük kamulaştırmaya da gerek yok aslında. İlgi gösterip üzerine çalışmak gerekiyor” 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.