banner525

BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Vatandaşa zehirli, pestisit ve kanserojen içeren gıdalar yediriliyor!

TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi ve CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, ihraç edilen tarım ürünlerindeki zehirli, pestisit ve kanserojen maddeler nedeniyle gümrüklerden Türkiye’ye geri iade edilen gıda ürünlerinin iç pazarda halka yedirildiğiyle ilgili konuyu Meclis gündemine taşıdı. 

04 Ekim 2024 10:27
Vatandaşa zehirli, pestisit ve kanserojen içeren gıdalar yediriliyor!

Halk sağlığını ciddi bir şekilde tehdit eden ve özellikle çocukların çok daha büyük risk altında olduğu zehirli, pestisit ve kanserojen maddeler içeren tarım ve diğer gıda ürünleriyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Kanko, şu çarpıcı ifadelere yer verdi;

“Son zamanlarda, diğer ülkelere ihraç ettiğimiz tarım ürünlerinde ve gıdalarda, standartların çok üzerinde zehirli, pestisit ve kanserojen maddeler tespit edildiği için bu ürünler geri iade edildiği kamuoyuna da sıklıkla yansımaktadır” dedi. 

Türkiye Kara Listede! 

“Domates, incir, mercimek, kekik, çilek, fındık, biber, tavuk eti, yumurta, baharatlar, meyve-sebzeler, kuruyemişler başta olmak üzere yurtdışına ihraç edilen bazı ürünlerde limitlerin 50 -100 katı üzerinde pestisit ve kanserojen maddeler tespit edildiği için Türkiye kara listeye alınmış durumda. 

2023 yılı boyunca Avrupa Birliği’ne (AB) ihracatından 215 kalem ürün sağlık için riskli olduğundan iade edilmiş. İade edilen ürünlerde aflatoksin limitini 38 kat aşan kuru incirler, pestisit sınırını 30 kat aşan mandalinalar var.

Ancak bu geri dönen ürünler ülkemizde imha ediliyor mu, yoksa iç pazara mı sürülüyor? Bu ürünler denetleniyor mu, inceleniyor mu? Kanserojen maddelerin kullanımına karşı hangi önlemler alınıyor? Gibi önemli soruların muhataplarınca biran önce cevaplanması gerek!

Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı’nın halk sağlığı açısından bu sorulara bir an önce yanıt vermesi zorunludur. Ulusal güvenliğimizi tehdit eden bu durum için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve kabininesi yurtdışına gönderilen bu gıdaların üretiminde ve raf ömrünün uzatılmasında kullanılan zararlı bileşenler nedeniyle geri iade edildiği kronik bir sorun ile karşı karşıyayız.


Ancak bu durum, halk sağlığını ciddi bir şekilde tehlikeye atıyor. Özellikle çocuklarımız çok daha büyük risk altında. İç pazara da sunulan bu zehirli tarım ve gıda ürünlerinin denetimi yeterince yapılıyor mu? Tarım Bakanlığı’nın bu konuda daha şeffaf ve hızlı hareket etmesi gerekiyor. 

Vatandaşlarımız zehirleyen ve ülkemizin adını karalayan bu sorumsuz üreticilere karşı ne gibi yasal işlemler uygulanıyor? İnsan hayatıyla oynayan bu kötü niyetli üreticilere karşı derhal etkili önlemler alınmalıdır. Tarım Bakanlığı'nın halk sağlığı açısından bu sorulara bir an önce yanıt vermesi zorunludur. 

İhracatı yapıldıktan sonra gittiği ülkede kalıntı, zararlı, hastalık gibi nedenlerle sorun yaşanan ürünlerin yüzde 90’ı ülkeye geri getiriliyor. Üzerinde zehirli, pestisit ve kanserojen maddeler tespit edilen kuru meyveler grubu olarak incir, üzüm, kayısı, fındık, Antep fıstığı ve baharatlar geri getiriliyor ve maalesef iç piyasada satılıyor. Geri dönen bu gıdaların iç pazara sürülmesi kabul edilemez. Bu konudaki belirsizlikler halkımızın güvenliğini tehdit ediyor ve bu duruma karşı ciddi adımlar atılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.