BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Müteahhitler Birliği’nden Büyükşehir’e kentsel dönüşüm çağrısı 

Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş, kentsel dönüşüm planlarının kağıt üzerinde olmaktan çıkıp bir an önce hayata geçirilmesi gerekliliğine dikkat çekerek, “Büyükşehir Belediyemiz envanter çalışmasıyla kentsel dönüşümde doğru teşhisi koydu. İvedilikle tedavi aşamasına geçilmeli. Kentsel dönüşüm planları kağıt üzerinde olmaktan çıkıp, şantiye aşamasına geçilmelidir” dedi  

08 Ekim 2024 19:46
Müteahhitler Birliği’nden Büyükşehir’e kentsel dönüşüm çağrısı 

Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş, ilimizin kentsel dönüşüm yol haritası ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kentsel dönüşümün yalnızca büyük depremlerin anma yıldönümlerinde gündeme alınmaması, her an her saniye hazırlık yapılması gerektiğine vurgu yapan Başkan Keleş, atılması gereken somut adımlara dikkat çekerek; “6 Şubat Kahramanmaraş ve 17 Ağustos Gölcük Depremlerinin yıldönümlerini geride bıraktık. Şubat ve Ağustos aylarında en çok konuştuğumuz konular depreme hazırlık ve kentsel dönüşüm olurken, şimdilerde gündemimizde az yer buluyor. Oysaki deprem kuşağında yer alan ülkemizin doğal afetler tarihine 30 yılda bir yıkıcı depremler yazılmaya devam ediyor. Bu kısır döngüden çıkmak için, depreme hazırlık yapmak her geçen saniye çok daha fazla önem arz ediyor.

100 BİN KONUT- 30 BİN TİCARİ ALAN 

Olası İstanbul Depremi’ne hazırlık ve bu depremin sebep olacağı maddi- manevi sonuçlarının ilimiz özelinde planlanması, hali hazırda 1999 depremi dolayısıyla yorgun olan yapı stoğunun ivedilikle yenilenmesi gerekiyor. Kamuoyunun malumu olduğu üzere Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz tarafından geçtiğimiz aylarda şehrimizin yapı stoğuna yönelik önemli bir teşhis konuldu. 1999 depremi öncesi yapılan 160 bin olmak üzere, 2007 yılı öncesi yapılan toplamda 250 bin bina Büyükşehir Belediyemiz tarafından taranarak, 100 bin bağımsız bölüm konut, 30 bin kadar da bağımsız bölüm ticari alan dönüştürülmesi gerektiği açıklandı. 

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE TEDAVİ ZAMANI… 

Teşhis tamam. Artık bir an önce tedaviye, kentsel dönüşüme başlanmalıdır. Belirlenen riskli yapılarımız ile ilgili; Kamu ve Belediyemizin öncülüğünde, üniversitemiz, sektör temsilcilerimiz, ilgili sivil toplum kuruluşlarımız ve odalarımız bir araya getirilmeli, vatandaşlarımızın görüşleri alınarak ve gerekli finansman ve yapım modelleri ortaya konularak somut adımlar atılmalıdır. Kentsel dönüşüm konusu siyaset üstü bir bakış açısı ile ‘milli mesele’ olduğu anlayışıyla ele alınmalı, tüm tarafların görüş ve önerileri alınarak parsel bazlı, mahalle bazlı ve ada bazlı dönüşüm planları oluşturulmalı, sahaya inilmelidir. Kentsel dönüşüm planları kağıt üzerinde olmaktan çıkıp, şantiye aşamasına geçilmelidir. 

OLASI ZARAR  DAHA BÜYÜK OLABİLİR… 

Olası bir Kuzey Marmara ve İstanbul depremi sonrasında sanayi şehri olan Kocaeli ilimiz ve çevresinde oluşturacağı maddi ve manevi zarar, 6 Şubat Kahramanmaraş Depremlerinde hasar alan illerimizin toplamından  daha fazla olacaktır. Bu zararı azaltmak,acıları hafifletmek ,ilgili tüm paydaşların sorumluluğundadır.Ve yalnızca geç kalmadan yapılacak kentsel dönüşümle mümkün olacaktır.” ifadelerine yer verdi. 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.