YILDA 11 MİLYON METREKÜP SU TASARRUFU
Sürdürülebilir su politikaları ile suyun kaynağından çıkışından itibaren koruma altına alarak suyun toplanmasını, arıtılmasını, depolanmasını ve dağıtımını sağlamak için yürüttüğü projelerle Türkiye’de örnek bir kurum olarak gösterilen İSU Genel Müdürlüğü, içme suyu hatlarındaki kayıp ve kaçakları önlemek amacıyla teknolojinin en gelişmiş araçlarını kullanarak dikkat çeken bir çalışma yürütüyor. 2024 yılında; şebeke geçen bölgelerde akustik yer mikrofonu ve frekans analiz cihazıyla ses dinlemeleri yapan uzman ekipler, il genelinde yaklaşık 1.500 kilometre uzunluğundaki içme suyu hatlarında toplamda 340 litre/saniye kayıp suya neden olan arıza tespit ederek onardı. Arızaların onarılmasıyla birlikte yılda yaklaşık 11 milyon metreküp su tasarrufu sağlandı.
KAYIP KAÇAK ORANI HEDEFİ 5 YIL ÖNCESİNDEN YAKALANDI
Kocaeli genelinde yenilediği içme suyu hatları, yeni depolar ve gerçekleştirdiği teknolojik altyapı yatırımları ve kayıp-kaçak su ile verdiği etkin mücadelesi sayesinde, Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün 2028 yılı için öngördüğü kayıp kaçak oranını, 5 yıl öncesinden yakalayan İSU, 2024 yılı Aralık ayı itibarıyla; gece dinlemeleri sayesinde, Yuvacık Barajı'nın toplam hacminin yaklaşık %20’sine Namazgâh Barajı'nın ise toplam hacminin yaklaşık %50’sine karşılık gelen su tasarrufu sağladı. Ayrıca, bu tasarruf sayesinde İSU, kayıp-kaçak oranını yaklaşık %5 oranında azaltmış oldu.
KAÇAKLAR TESPİT EDİLEREK İSRAFIN ÖNÜNE GEÇİLİYOR
Küresel iklim değişikliği ve buna bağlı yaşanan kuraklığın suyun korunmasının önemini artırdığı bir dönemde, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından saha araştırmalarında kullanılan akustik cihazlar, kaçakların tespit edilip israfın önlenmesinde önemli rol oynuyor.