DEVA Partili Hasan Karal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dün açıklanan Aile ve Gençlik Fonu projesine ilişkin değerlendirmede bulundu. Pilot uygulamanın, geçen yıl 15 Şubat’ta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 6 Şubat depreminden etkilenen iller için başlatıldığını, dün yapılan açıklamada ise projenin 81 ile yayıldığını belirten Karal, ‘müjde’ diye açıklanan proje ile geçen yıl vaat edilen 150 bin lira, 2 yıl ödemesiz, 4 yıl taksitli kredinin aynı şartlarda bu yıl da duyurulduğunu söyledi.
“BEYAZ EŞYADAKİ FİYAT ARTIŞI ORTALAMA YÜZDE 40 AMA VAAT EDİLEN KREDİ MİKTARINDA BİR KURUŞ ARTIŞ YOK”
Evlenecek gençlere destek vermeyi amaçlayan 150 bin TL tutarındaki faizsiz kredinin, çıkış amacı itibariyle umut verici olsa da ekonomik gerçekler karşısında yetersiz kaldığını belirten Karal, “Artan fiyatlar ve enflasyon, bu desteğin gençler için sembolik olmaktan öteye geçemediğini gösteriyor. 2024’te çeyrek altın fiyatı 3349 TL iken bu krediyle 44 adet çeyrek altın alınabiliyordu. Ama 2025 itibariyle çeyrek altın fiyatının 5013 TL’ye yükselmesiyle bu miktar 30’a düştü. Benzer bir tablo, gram altın ve beyaz eşya fiyatlarında da var. Geçen yıl 150 bin TL ile 75 gram alınabilirken, bu yıl yalnızca 48 gram alınabiliyor. Geçen yıl projenin duyurulduğunda 23 bin lira olan 450 litre bir buzdolabının fiyatı bugün 32 bin TL’ye, 9 kilogram çamaşır makinesinin fiyatı 20 bin 500 TL’den 27 bin TL’ye yükseldi. 4 programlı bulaşık makinesi 16 bin 700 TL'den 21 bin 850 TL'ye, 109 ekran televizyon ise 11 bin TL'den 15 bin 750 TL'ye ulaştı. Dört temel beyaz eşyanın toplam maliyeti geçen yıl 71 bin 200 TL iken bugün 96 bin 600 TL'yi buldu. Beyaz eşyadaki fiyat artışı ortalama yüzde 40 ancak vaat edilen kredi miktarında bir kuruş artış yok.” diye konuştu.
"ENFLASYON ORANINDA BİLE ARTIŞ YAPILMAYAN BU DESTEKLE KİMSEYİ EVLENMEYE İKNA EDEMEZSİNİZ”
Milletvekili Karal, kredi desteğini, ekonomi politikalarının yetersizliğini gizlemeye yönelik bir göz boyama olarak nitelendirdi. Açıklanan desteğin hayal satmaktan öteye gidemeyeceğinin altını çizen Karal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen yıldan bu yana her şeye zam geldi; altına, beyaz eşyaya, kiraya... Ama evlilik kredisi bir yıldır yerinde sayıyor. Bu mudur aileyi desteklemek? Bu mudur gençlere umut olmak? Açıklanan destekle gençler, sırf sembolik bir rakamla yaşamın yükünü sırtlamaya mahkum ediliyor. 2024 yılında 150 bin TL ile alınabilen ürünler bugün neredeyse yarı yarıya düştü. Evlenecek gençlerin temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlandığı bu kredi, yetersiz ekonomi politikalarının bir başka örneği.
“KREDİ ORANI GERÇEK ENFLASYON VERİLERİNE GÖRE GÜNCELLENMELİ”
Müjde diye duyuruldu ama bu krediyi çekip çeyiz alışverişi için çarşıya giden gençlerin gördükleri fiyatlar karşısında çok büyük hayal kırıklığı yaşayacağına eminiz. Enflasyon oranında bile artış yapılmayan bu destekle kimseyi evlenmeye ikna edemezsiniz. Bu nedenle geçen yıl ile aynı olan bu desteğin artan hayat pahalılığı ve gerçek enflasyon verilerine göre güncellenmesi, ekonomik şartlarla uyumlu hale getirilmesi, hatta daha kalıcı ve kapsamlı çözümlerle gençlerimizin önüne somut alternatifler sunulması gerekiyor.”
Neden evleneçek her çifte verilmiyor,onda bile şart koşulmuş