Türkiye'nin doğusundan batısına kadar pek çok bölgede peş peşe meydana gelen depremler, özellikle İstanbul’daki büyük deprem beklentisini yeniden gündeme getirdi. Geçtiğimiz yıl Kahramanmaraş’ta yaşanan ve 'asrın felaketi' olarak adlandırılan depremin ardından, İstanbul'da beklenen büyük depremin niçin yaşanmadığı sorusu merak konusu oldu. Konuyla ilgili olarak Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden emekli Prof. Dr. Osman Bektaş, önemli bir açıklama yaptı.
Prof. Dr. Bektaş, İstanbul'daki büyük depremin gecikmesinin nedenini, San Francisco'daki benzer bir durumla ilişkilendirerek açıkladı. 1999 İzmit depreminden sonra İstanbul'da 30 yıl içinde 7 büyüklüğünde bir deprem olacağına dair öngörülerin gerçeğe dönüşmemesini ele alan Bektaş, Marmara Bölgesi’nin 75 yıllık sakinlik dönemine girdiğini belirtti. Bu sürecin, San Francisco'da 1906 yılında yaşanan büyük depremin ardından görülen bir durum olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Bektaş, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
“1999 İzmit depreminden sonra '30 yıl içerisinde İstanbul'da yaşanabilecek 7 ve üzeri büyüklüğünde bir deprem olacağı' öngörüsü gerçekleşmedi. Marmara, 500 yıllık tarihsel sürecinde ve 1906 San Francisco M7.8 depremi sonrasında olduğu gibi 75 yıllık bir sakinlik dönemine girmiştir.”