BİST
4.854,16
ALTIN
1.043,73
DOLAR
18,62
STERLİN
22,41
EURO
19,31

Üreticiyi bitirecek bir hamle daha

İthal hayvan ve ithal buğdaydan sonra marul da ithal edilmeye başlandı. İthalat ve artan maliyetler nedeniyle çiftçiler zor durumda kaldı, üretim düştü. 

27 Ocak 2025 01:53
Üreticiyi bitirecek bir hamle daha

İran ve Mısır’dan ithal edilen marul, yerli üreticiyi sıkıntıya soktu. Üreticiler, ithal gelen marulun dahi kendi maliyetlerinin altında kaldığını, rekabet edemez durumda olduklarını ifade ediyor. Yeni Yol Grup Başkanvekili Mehmet Emin Ekmen, seçim bölgesi Mersin’in Tarsus ilçesinde göbek marul yetiştiriciliği yapan bir üreticinin isyanına destek verdi ve hükümete çağrıda bulundu: “Pamuk ve buğday ithal ettiniz çiftçiliği öldürdünüz. Şimdi de marul ithal ederek bağ bahçeciliği mi öldürmek istiyorsunuz?” Tarsus’ta marul üreticisi bir çiftçi şikayetlerini şöyle açıkladı: “Mersin’in Tarsus ilçesinde yıllardır göbek marul yetiştiriciliği yapmaktayız. Dededen kalan mesleğimizi üçüncü nesil olarak zor da olsa sürdürmeye çalışıyoruz. Son yıllarda özellikle aralık, ocak ve şubat aylarında İran ve Mısır’dan çok fazla ithalat yapılıyor. Direkt Bayrampaşa haline ve çiğ köfte sektörü olmak üzere geniş bir alıcı kitlesine sahip. İran çiftçilerine büyük teşvikler ve imtiyazlar tanıdığı için, ithal olarak gelen mal dahi bizim üretim maliyetimizin altında kalıyor.”

TARIMA İHANET

Mersin Milletvekili Ekmen, marul üreticisinin isyanını destek verdi ve şunları söyledi: “Canlı hayvan ithal ettiniz hayvancılığı öldürdünüz. Pamuk ve buğday ithal ettiniz çiftçiliği öldürdünüz. Şimdi de marul ithal ederek bağ bahçeciliği mi öldürmek istiyorsunuz? Tarsus’lu çiftçinin atadan dededen miras kalan ve minimum 20 TL’ye mal ettiği marula karşı, İran’dan marul getirtip 15 TL’ye satmak tarıma çiftçiliğe bahçeciliğe ihanettir.”

‘Gıda enflasyonu ithalatla çözülmez’
 

Mehmet Emin Ekmen, gıda enflasyonunun ithalatla bitmeyeceğini vurguladı. Ekmen şu ifadeleri kullandı: “Gıda ile enflasyonu kaynağında çiftçiyi ve üretim maliyetlerini destekleyerek düşer. Çiftçinin kullandığı gübre pahalı, mazot pahalı, sulama bedeli ve elektriği pahalı, vergiler yüksek destekler yetersiz. Yetersiz destekler ve yanlış ithalat politikaları ile çiftçiyi tarımdan kopartıyorsunuz sonra fahiş fiyatın suçlusunu arıyorsunuz! Suçlu belli değil mi?”

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.