Kasım ayında Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme ile elektrikte sübvansiyon, hane için 5000 kwh, işletmeler için 15 bin kwh ile sınırlandırılmıştı.
Düzenlemeye 1 Şubat tarihi itibarıyla başlanacağı belirtilirken, bu durum halihazırda 1.050 liranın üzerinde fatura ödeyen kullanıcıların elektrik faturasının 2 bin lirayı aşmasına neden olacak.
DOĞALGAZ FATURALARI İÇİN 'KADEMELİ TARİFE' GELİYOR
Uygulama ile enerji bedellerine yönelik verilen sübvansiyonların daha adil dağıtımının amaçlandığı belirtilirken, aynı sistemin doğalgaz faturalarını da kapsayacak şekilde genişletilmesi için çalışmalarda son aşamaya gelindi.
KRT TV'den Olcay Aydilek'in haberine göre; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yürüttüğü çalışmada il bazında ortalama kullanım bedellerini tespit etti.
Coğrafi faktörler ve iklim koşullarının bölgelere göre büyük farklılıklar içermesi nedeniyle, elektrik faturalarında belirlenen ortak sınır, doğalgaz faturaları için geçerli olmayacak. Bakanlık, her şehirde tespit edeceği ortalama kullanım bedelinin üzerine, bakanlık tarafından belirlenecek bir yüzdelik sınır belirleyecek. Söz konusu sınırı aşan kullanıcılar 'yüksek tüketim grubu' olarak adlandırılacak ve doğalgaz faturaları için verilen sübvansiyondan faydalanamayacak.
MART AYINDA YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ BEKLENİYOR
Örneğin Ankara için tespit edilen ortalama doğalgaz fatura bedelinin 1.000 lira olması ve söz konusu sınırın yüzde 30 olarak belirlenmesi halinde, sübvansiyonlar için üst limit 1.300 lira olarak açıklanacak. 1.300 liranın üzerinde gelen faturalar için devlet desteği kaldırılacak ve bu sınırı aşan aboneler, normal şartlar altında ödedikleri faturanın yaklaşık iki katı bir bedel ile karşı karşıya kalacak.
Bakanlık tarafından son hazırlıkları yürütülen çalışmanın şubat ayının son günlerinde ya da mart ayı itibarıyla devreye alınması bekleniyor.