Başkan Bulut: Hızımızın kesildiği bir dönemden geçiyoruz
İş Dünyası, 18 Mart 2025 00:25Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Şubat ayı ihracat verilerini değerlendirdi. “Hızımızın kesildiği bir dönemden geçiyoruz. Şubat ayında ihracatımız 20,8 milyar dolarda kaldı. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 eksideyiz. Mal ihracatı yapan 26 sektörümüzden 17'si geçen ay eksi yazdı” diyen Başkan Bulut, ihracatçılar için ek finansman desteklerinin de önemine vurgu yaptı.

EN FAZLA İHRACAT YAPTIĞIMIZ ÜLKELER
Başkan Bulut değerlendirmesinde, “Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracat %1,5 oranında azalışla 20 milyar 776 milyon dolar, ithalat %3,8 oranında artışla 28 milyar 930 milyon dolar oldu. Şubat ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla; Almanya (1 milyar 688 milyon dolar), ABD (1 milyar 195 milyon dolar) ve İngiltere (1 milyar 175 milyon dolar) oldu. Şubat ayında en fazla ihracat yaptığımız ülke grupları sırasıyla; Avrupa Birliği (AB-27) (8 milyar 915 milyon dolar), Yakın ve Ortadoğu Ülkeleri (3 milyar 749 milyon dolar) ve Diğer Avrupa Ülkeleri (3 milyar 62 milyon dolar) oldu.
FAALİYET İLLERİNE GÖRE İHRACAT
Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre faaliyet illeri bazında ihracatta; İstanbul % 0,3 azalışla 4 milyar 340 milyon dolarla birinci sırada, Kocaeli %5,5 artışla 2 milyar 667 milyon dolarla ikinci sırada yer aldı. Kocaeli'yi İzmir, Bursa ve Tekirdağ takip etmektedir. Kocaeli ili en fazla ihracatı 87 Motorlu kara taşıtları faslı (1 milyar 43 milyon 739 bin dolar) ile yapmış olup, bu faslı sırasıyla ve 27 Mineral yakıtlar, mineral yağlar faslı (269 milyon 707 bin dolar) ve 85 Elektrikli makina ve cihazlar ve aksamları faslı (187 milyon 241 bin dolar) takip etmektedir. Kocaeli ili en fazla ihracatı Almanya (248 milyon 911 bin dolar) ile yapmış olup, bu ülkeyi sırasıyla İngiltere (243 milyon 348 bin dolar) ve İtalya (183 milyon 747 bin dolar) takip etmektedir.
ÜRETİM VE İHRACAT VURGUSU
Küresel ekonomiyi derinden etkileyen çatışma ortamları, ihracatımız üzerinde de ciddi baskılar oluşturuyor. Barış ve istikrar ortamının sağlanması, ihracatçılarımızın yeni pazarlar keşfetmesi ve mevcut pazarlarda güçlenmesi açısından hayati önem taşıyor. Ülke olarak kalıcı ve sağlıklı büyümeyi ancak üretim ve ihracatla gerçekleştirebiliriz. Ancak hem üretimde hem de ihracatta hızımızın kesildiği bir dönemden geçtiğimizi hepimiz biliyoruz. Tabloyu ihracat verilerimizde de net bir şekilde görüyoruz.
‘İHRACATIMIZI YÜZDE 7 BÜYÜTMEMİZ GEREKİYOR’
2025 yılına 280 milyar dolarlık ihracat hedefi ile başlamıştık. Hedefe ulaşmak için ihracatımızı yüzde 7 büyütmemiz gerekiyor. İlk iki ayda bu hedefin gerisinde kaldık. Şubat ayında ihracatımız 20,8 milyar dolarda kaldı. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 eksideyiz. Mal ihracatı yapan 26 sektörümüzden 17'si geçen ay eksi yazdı. Avrupa pazarında talebin zayıf seyretmesi ve daha da önemlisi rekabetçiliğimizdeki zayıflama, ihracat artış hızımızı olumsuz etkiliyor. İGE A.Ş., Eximbank ve Türk Ticaret Bankası gibi kuruluşlarımızın ihracatçılara sunacağı finansal imkanların özellikle KOBİ’ler için büyük avantaj sağlayacaktır” ifadelerine yer verdi.
İş Dünyası, 18 Mart 2025 00:25
Yorumlar (0)

Kocaeli için soğuk hava ve kar uyarısı

Cesaretimi tahmin edemeyecekler

İmamoğlu'ndan korkanların yeni marifeti!

Kocaeli’de AKP mum gibi eriyor, MHP baraj altı

Tramvay hattı geçici güzergâh değişikliği sona erdi

Özgür Özel yargıdaki çürümüşlüğü gözler önüne serdi!

Yeniden Refah Kocaeli İl Başkanı Aydın: Büyük bir şükranla anmaktayız

Körfezli küçük karateciler göz doldurdu

Atatürk Türkiye'sinde Atatürk'ü anmayanlara tepki

SEDAŞ’tan 11 milyon TL’lik kaynak tasarrufu

Çanakkale Zaferi Şehitleri Gölcük'te dualarla anıldı

Başkan Ömeroğlu sağlık çalışanlarını iftarda ağırladı

Kocaeli vekili Gergerlioğlu, Adalet Bakanı’na sordu

İzmit’te Çanakkale Zaferi’nin kahramanları saygı ve minnetle anıldı

İYİ Parti Kocaeli İl Başkanı Şirin’den 18 Mart mesajı

Hükümet Ali Cengiz oyunuyla 17 milyon emekliye kazık atıyor

SOLOTÜRK gösterisi iptal edildi

Bülent Sarı: 110 yıllık onurumuzdur

Başkan Çalık’tan bıçaklı saldırı açıklaması

Ercan: Çanakkale emperyalizme karşı kazanılmış direnişin simgesidir

Başkan Büyükakın’dan Yığılcalılara: Baş tacımızsınız

Erdoğan'ın elini öptü, ihaleyi kaptı!

İzmit’te 18 Mart Çanakkale Ruhu bu sergide!

Gebze Ticaret Odası Başkanı Aslantaş: Tüm şehitlerimizi, rahmet ve şükranla anıyorum

Karamürsel’de MHP’li başkan bıçaklandı

Çanakkale Zaferi'ni de Atatürk'süz andı

Sayın Öcalan denilince başını öne eğdi!

Başkan Sarıdoğan grevdeki Tezcan Galvaniz işçileri ile iftarda bir araya geldi

Kocaeli Valilği’nden zirai don uyarısı!

Murat Emir açılış için İzmit’e geliyor

Erdoğan'dan CHP'lilere ağır sözler!

BTP Kocaeli İl Başkanı Can: Büyük zaferi kutlar aziz şehitlerimize rahmet dilerim

Saadet Partisi Gebze İlçe Başkanı Vural’dan Çanakkale Zaferi mesajı

Yine Yeni Akit, yine çirkin sözler!

Kandıra Katçalı Köyü’nde yoğun katılımlı iftar

İzmit’te kadın girişimciler bu proje ile desteklenecek

BTP Gebze’de iftar İzmir marşı ile sona erdi!

Başkan Gökçe iftarda Yığılcalılara konuk oldu!

Hava 20 derece birden soğuyacak
