KOTO’dan CHP heyetine kapsamlı ekonomi raporu
İş Dünyası, 13 Eylul 2018 10:51Kocaeli Ticaret Odası’nın mevcut koşullarda tüccar, esnaf ve sanayicinin ekonomik anlamda nefes alabilmesi ve katma değer sağlayabilmesi için gerekli olan şartlarla ilgili hazırlanan kapsamlı raporu, CHP heyetine sunuldu
Kocaeli programı kapsamında ilimize gelen CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, beraberindeki heyetle birlikte Kocaeli Ticaret Odası’nı ziyaret etti. KOTO’da Yönetim Kurulu Başkan Vekili Volkan Yılmaz, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Gezer, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mikail Kayacı, Meclis Başkan Yardımcısı Alp Kayalar, Yönetim Kurulu Üyeleri; Mehmet Akif Şen, Murat Barış, KOTO Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Yusuf Bayraktutan’ın meclis üyeleriyle birlikte ev sahipliği yaptığı ziyarette; CHP PM Üyesi Ayşe Eser Danışoğlu, CHP Kocaeli Milletvekilleri Fatma Kaplan Hürriyet, Tahsin Tarhan, İl Başkanı Cengiz Sarıbay, İzmit İlçe Başkanı Hakan Çakar ve partililer de yer aldı.
GEZER’DEN KAPSAMLI KOCAELİ SUNUMU
KOTO Başkanlık Makamında kabul ile başlayan program, Kocaeli iş dünyasının sorun ve çözüm önerilerinin yine iş insanları tarafından aktarıldığı açık oturumla devam etti. Ziyarette yaptığı konuşmasında, parti heyetine Kocaeli ile ilgili kapsamlı bilgiler veren KOTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Gezer, “Bildiğiniz üzere Kocaeli, Türkiye’nin en önemli ticari aktivitelerinin gerçekleştirildiği illerin başında gelmektedir. Genel olarak baktığımızda imalat sanayisinin %13’ü ilimizde gerçekleştirilmektedir. Tüccar ve sanayicimiz önderliğinde Kocaeli, geçtiğimiz yıl yaklaşık 70 milyar TL vergi ödemiştir. Aynı zamanda ilimiz tahakkuk edilen vergilerde yüzde 92,65 tahsilat oranı ile ilk sıralarda yer almaktadır. Şuanda biri kuruluş aşamasında, ikisi ıslah olmak üzere toplam 14 organize sanayi bölgesi ve bu OSB’lerde yaklaşık olarak 102 bini aşan istihdam söz konusudur. İzmit Körfezi 35 limana ev sahipliği yapmaktadır. 2017 yılında 82 işletmemizin Türkiye'nin en büyük 500 firması içerisinde yer aldığını görüyoruz” dedi.
KOTO’NUN RAPORUNU SUNDU
Kocaeli’nin Türkiye ekonomisinin itici gücü konumunda olduğunu ve ekonomiyi ulusal ve küresel siyasetten ayrı düşünmenin de mümkün olmadığını vurgulayarak sözlerine devam eden Gezer; mevcut koşullarda tüccar, esnaf ve sanayicinin ekonomik anlamda nefes alabilmesi ve katma değer sağlayabilmesi için gerekli olan şartlarla ilgili KOTO tarafından hazırlanan kapsamlı raporu sundu. Sunumuna, ABD’nin yaptırımları, döviz kurunda yaşanan dalgalanma ve 5,2 olarak açıklanan 2. çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirerek başlayan Gezer, “Büyümenin kompozisyonuna baktığımızda 2018 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre; tarım sektörü toplam katma değeri yüzde 1,5 azalırken, sanayi sektörü yüzde 4,3 ve inşaat sektörü yüzde 0,8 artmıştır. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise %8 artmıştır. Tarım sektöründe negatif bir durum söz konusu. Aslında ülke olarak evvelden güçlü olduğumuz tarım ve hayvancılık sektörüne daha fazla önem vermemiz gerekmektedir.
‘HİBE VE KREDİLERİN KONTROLÜ ODALARA BIRAKILMALI’
Taşıyıcı ana sektörlerden olan inşaat sektöründe kentsel dönüşüm ve proje bazlı destekler canlandırılmalıdır. İmalat sanayi hedef odaklı desteklenmelidir. Özel kredi ve hibelerin ekonomiye ve iş dünyasına maksimum katkı sağlayacak şekilde dizayn edilmesi ve kontrolünün Odalara bırakılması gereklidir. Kamu borçlarının esnaf, tüccar ve sanayicimize acilen ödenmesi gerekmektedir. Benzer sektörlerde üretim yapan firmaların biraraya getirilerek site benzeri yapıların oluşturulması ve markalaşmanın ön plana çıkarılması gerekmektedir. İhracata yönelik firmalarımızın daha da yönlendirilmesi, desteklenmesi, vergi iadelerinin hızlı biçimde yapılması ve Eximbank kredilerinin daha kolay kullandırılması gerekmektedir.
‘AR-GE’YE DAYALI YAPIYA KAVUŞTURULMALI’
Devletimiz tarafında iş dünyasına sağlanan teşvikleri olumlu buluyoruz. Fakat odaklarının iyi belirlenmesi, doğru alanlara kanlize edilmesi gerekmektedir. Sınırlı olan kaynaklarımızın tasarruflu şekilde kullanılmak suretiyle teşvik politikasının elden geçirilmesi, özellikle Avrupa Birliği hibe ve fonlarından kaynak temin etmek için çalışmalar yapılmalıdır. Son olarak Kocaeli iş dünyası temsilcileri olarak ülkemizin uluslararası pazarlarda rekabetçiliğini artırması, ticaret ve sanayi altyapısını modernize ederek iş dünyasının taleplerine en iyi şekilde cevap verebilmesi ve Ar-Ge’ye dayalı bir yapıya kavuşması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi. Kocaeli Ticaret Odası Başkan Vekili Volkan Yılmaz’ın moderatörlüğünde gerçekleşen ikinci oturumda, Kocaeli Ticaret Odası üyesi iş insanları da sektörleri bazında yaşadıkları sorunlarla ilgili bilgi vererek çözüm önerilerini sıraladı.
ERDOĞDU: KOTO KENT İÇİN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA GÖSTERDİ
Kocaeli Ticaret Odası’nı kapsamlı rapor için kutlayan ve teşekkür eden CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, “Kocaeli Ticaret Odamıza ülke olarak içinde bulunduğumuz ekonomik duruma ışık tutarak sunduğu rapor için teşekkür ediyorum. Söz konusu raporu, gerek ekonomik anlamda üstlendiğim görevlerde, gerekse parti çalışmalarımızda kılavuz niteliğinde kullanacağız. Bu önemli durum özeti ve çözüm önerisi raporu imkanlarımız el verdiğince Meclis’te de paylaşacağım. Kocaeli Ticaret Odası vizyonu ve çalışmalarıyla, kent ve ülke ekonomisi için ne kadar önemli bir konumda olduğunu bir kez daha gösterdi” dedi. CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu sunumunu, ‘CHP’nin ekonomik ve siyasal krize yönelik hazırladığı 13 maddelik çözüm önerilerini açıklayarak tamamladı.
İş Dünyası, 13 Eylul 2018 10:51
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!