Kocaeli’de çekilen fotoğraf Time'a kapak oldu
Gündem, 07 Aralık 2018 20:19Art Nicomedia Kültür Sanat Derneği(AND) kent tarihi projelerinden biri olan "Kent Tarihi Sunumu" etkinliklerinin dokuzuncusunda Kocaeli Müze Müdürü Rıdvan Gölcük24 Mart 1923 tarihli Dünyaca ünlü Time Dergisi kapağında yer alan Atatürk fotoğrafının Kocaeli’de çekildiğini belirtti. Gölcük İzmit ile ilgili bilinmeyen birçok gerçeği de ortaya çıkardı.
Art Nicomedia Kültür Sanat Derneği(AND) kent tarihi projelerinden biri olan "Kent Tarihi Sunumu" etkinliklerinin dokuzuncusunda Kocaeli Müze Müdürü Rıdvan Gölcük "Atatürk'ün İzmit Ziyaretleri" isimli sunumuyla dün akşam Cumhuriyet Parkı içerisinde bulunan İzmit Belediyesi Sanat Galerisi Konferans Salonu'nda gerçekleşti.Birbirinden ilginç bilgilerin yer aldığı sunumda Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, 24 Mart 1923 tarihli Dünyaca ünlü Time Dergisi kapağında yer alan Atatürk fotoğrafının Kocaeli’de çekildiğini söyledi. “16 Ocak 1923 günü Kasr-ı Hümayun’da gerçekleşecek basın toplantısı için İzmit’e gelen Halide Edip Adıvar ile Mustafa Kemal Paşa’nın sohbetleri sırasında çekilen fotoğraf ve video görüntülerine ait bir enstantane o an. Ve Kocaeli’de çekilen o görüntü Time Dergisi kapağında yer alarak birden Dünya’nın en iyi bildiği Mustafa Kemal Atatürk imajı haline geliyor” diyen Gölcük, toplantı sırasında az bilinen birçok ayrıntıyı daha izleyenlerle paylaştı.
TÜRK KADINININ SEÇME SEÇİLME HAKKI İZMİT’TEN DUYURULDU
Etkinliğe katılan hanımların 5 Aralık Dünya Kadın Hakları kutlayan Rıdvan Gölcük sözlerine şöyle devam etti;“İzmit Kasr-ı Hümayunu’nda Ata’ya sorulan sorulardan biride şu oldu: “Halide Edip Hanımı mebus olarak görebilecek miyiz? “Kadınlara bu hak verilecek!..Önce ya da sonra bu gerçekleşecek!” demiştir Paşa. Yani kadınlar bu hakkı elde etmeden 11 yıl önce İzmit’te bu konu konuşulmuş, bunun birgün başarılacağı anlaşılmıştı”
“HAVADA BİR ASLAN KOKUSU VAR”
18 Haziran 1922 günü Fransız Yazar Claud Farrere ile Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmit Kasr-ı Hümayunu bahçesinde yaptıkları çay toplantısına değinen Gölcük: “ Bu çay toplantısından, o tarihte işgal altında olan İstanbul’un Peyam-ı Sabah yazarları memnun olmadılar. Toplantıyla ve Mustafa Kemal’le adeta dalga geçmek için Beyoğlu’nda bulunan Cercle d’Orient’te muhalif bir çay toplantısı düzenlediler. Ardından Akşam Gazetesi’nde “Cercle d’Orient’te yapılan toplantıyı eleştiren ağır bir yazı yazıldı. Bu yazı Milli Mücadele döneminin en iyi yazılarından biridir bence. Gazete şöyle yazıyordu:Mustafa Kemal Paşa İzmit’e geldi, Şairin dediği gibi: Havada bir Arslan kokusu var. İzmit’e kadar gelen tehlikeyi görünüz!.. Sizin gözleriniz görsün diye Kartal’a kadar mı gelsin?...Evet daha nereye kadar gelsin? Beykoz’a kadar mı? Göztepe’ye kadar mı? Gözlüklerinizin camına kadar mı”
;
“BU MEŞHUR İZMİT GECESİDİR”
“BU MEŞHUR İZMİT GECESİDİR”
16 Ocak 1923 gecesi yapılan basın toplantısı sonraki yıllarda gazetecilerin yazdığını belirten Gölcük, Falih Rıfkı Atay’ın bu geceyi “Bu Meşhur İzmit Gecesidir.”diye tanımladığını söyledi. Aynı gece Kasrın üst katında yatan gazetecilerin, Mustafa Kemal’den duyduklarından heyecandan uyuyamadıkları, karanlıkta yataklarında sabaha kadar bu meseleleri konuştuklarını aktaran yazarın ise Ahmet Emin Yalman olduğunu ekledi.
Gündem, 07 Aralık 2018 20:19
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!