Klimalar ve elektrikli ısıtıcıları kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?
Gündem, 27 Ocak 2019 17:46SEDAŞ kışın soğuk havalarda ısınmak ve yazın sıcaklarında serinlemek için evlerimize ve işyerlerine birbiri ardına taktırdığımız klimalar ve kullandığımız ısıtıcılarla ilgili bilgilendirme sağladı. SEDAŞ yetkilileri;”Kazalardan korunmak için mutlaka dikkat ve özen gerekiyor. Ayrıca A sınıfı özellikli cihazlarla enerjiyi daha da verimli kullanırsınız” dediler.
Dikkat ve Özen Mutlaka Gerekli
Soğukta ısınma ve yaz aylarında sıcak bölgelerde serinleme amaçlı elektrik enerjisi kullanımı artıyor. Ancak belirli kurallara uyularak kullanıldığı sürece, ev ve işyerlerinde mevcut elektrik tesisatlarından doğabilecek riskler sadece klima değil, elektrikli ısıtıcılar ve evlerde kullanılan tüm beyaz eşya ve elektronik eşyalar ile aynı seviyede. Riskleri bertaraf etmek için biraz dikkat ve biraz da kullanım için gerekli özeni göstermek gerekli.
TSE’ye Uygun Cihaz Uygun Tesisatta Kullanılmalı
SEDAŞ yetkilileri klimaların ve elektrikli ısıtıcıların TSE standartlarına uygun olduğuna ve elektrik tesisat yönetmeliğine uygun bir tesisat ile kullanılmasına mutlaka dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çektiler, “Klimaların montajlarının mutlaka yetkili servislerce yapılmış olması gerekir. Elektrik tesisat yönetmeliğine uygun bir tesisata bağlanması, eğer tesisat eski ise yenilenmesi de çok önemli” dediler.
Topraklama ve Kaçak Akım Rölesi Şart
SEDAŞ yetkilileri, “Klimalar için gerekli olan elektrik tesisatlarının, elektrik konusunda uzman yetkili elektrikçiler tarafından hazırlanması ve klimaların da klima konusunda yetkili uzman servis elemanları tarafından montajının yapılması gerekmektedir. Elektrikli ısıtıcılar, beyaz eşya ve elektronik aletler ile klimalar için de özellikle iyi bir topraklama yapılmış olmalı. Bağlantı kablolarında ek olmamalı. Aynı zamanda ev ve işyerlerinde mutlaka kaçak akım rölesi bulunmalı, tesisata otomatik sigortalarla birlikte bağlı olmalıdır.” dediler.
Yetkili Elektrikçi, Yetkili Servis Yapmalı
Klimaların montajından önce yetkili servis tarafından keşif yapılarak uygun kapasite seçimi yapılması gerekiyor. Keşif sırasında iç ve dış ünitelerin montajlarının yapılacağı en uygun yerlerin belirlenerek kararlaştırılması da önem taşıyor. Elektrikli ev aletleri satın alındığında üzerinde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) veya Avrupa güvenlik işareti (CE) olduğuna dikkat etmek gerekiyor. Dış ve iç üniteler arasında üretici firmalar tarafından verilmiş olan borulama mesafeleri, bakır boru ölçüleri, elektrik tesisat özellikleri, kullanılacak kablo kalınlığı fiş ve priz özellikleri, kablolarda ek olmaması gibi tüm konulara uyulması şarttır. Ayrıca montajların firmalarca yetkilendirilmiş olan yetkili servisler tarafından yapılması bazı riskleri ortadan kaldırıyor.
Olası yangın riskine karşı uyarı sistemi var mı?
Piyasada mevcut olan klimalarda yangına karşı bir uyarı sistemi bulunmasa da, ürünlerdeki arıza teşhis fonksiyonu sayesinde arızaya müdahale süresi oldukça kısalıyor. Isıtıcıların üzerinde mekanik çarpmalar sonucu devrilme durumunda akım kesici sensörözelliği olması gerekiyor. Isıtıcıların sabitlenmesi önem taşıyor. Ancak tamamen yerleşim hatası ile infrared ısıtıcının hemen karşısında konumlanabilen yanıcı elyaflı giysiler ya da elyaflı çadır malzemeleri nedeniyle yangın gibi durumlarla karşılaşmamak için dikkat ve özen gerekiyor. Ayrıca cihazların çekeceği akım ve güce göre bağlantı kablosu yalıtkanlığının ve kalınlığının, priz ve fişe ait özelliklerin mutlaka belirlenmesi gerekiyor.
Uzatma Kablolarına Dikkat!
Akım korumalı ve parafudr içeren uzatma kablolarını tercih edin. Uzatma kablolarını aşırı yüklemeyin ve birbirine bağlamayın. İzolasyonu ve bağlantıları hasar görmüş uzatma kablolarını kullanmayın.Uzatma kablolarını halıların ve kapıları altından geçirmeyin. Uzatma kablolarını ıslak ve nemli ortamlarda kullanmayın. Uzatma kabloları geçici kullanım içindir unutmayın.
Klima bakımı önemli mi? Bakımlar nasıl, hangi zamanlamayla yapılmalı?
Klimaların ömürlerinin uzatılması ve daha sağlıklı olarak kullanılabilmeleri amacı ile yılda en az 2 kez yaz ve kış mevsimleri başlangıçlarında yetkili servislerce bakımlarının yaptırılması tavsiye ediliyor. Yapılacak bu rutin bakımlar sırasında ürünlerde yer alabilecek olağandışı durumlara erken müdahale imkanı olabiliyor. Bu sayede muhtemel yangın risklerinin minimuma indirgenmesi mümkün olabilir.Evlerde ya da işyerlerinde bulunan elektrik aksamları eğer eski ise portatif ısıtıcı cihazlar ve klima cihazı taktırmadan önce mutlaka elektrik tesisatlarının yenilenmesi yerinde bir davranış olacaktır.
Gündem, 27 Ocak 2019 17:46
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!