Lütfü Türkkan muhtarların sesi oldu
Siyaset, 14 Mart 2019 18:43İYİ Parti TBMM Grup Başkan Vekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan muhtarların yaşadığı sıkıntılar ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması isteğiyle soru önergesi verdi
Önergesinde; “Muhtarlar halk tarafından seçimle iş başına gelen, görev yaptıkları mahallenin sorunları ile ilgilenmek için seçilen yerel yöneticilerdir. Mahallelerde devleti temsil eden, vatandaşla devlet arasında köprü görevi üstlenen kamu görevlileridir.”diyen Türkkan, muhtarların görevlerini yaparken bazı sıkıntılar yaşadığını ifade etti.
MUHTARLAR TEBLİGAT MEMURU HALİNE GELDİ
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya verdiği önergede; “Günümüzde muhtarların tüzel kişilikleri ellerinden alınmış, muhtarlarımız yalnızca mahalleliye tebligat dağıtır hale getirilmiş görevliler durumuna düşürülmüştür. Muhtarlar, postacıların vatandaşı bulamadıkları zaman postaları muhtarlara bıraktıklarını dile getirerek, bu yüzden asli görevlerini aksattıklarından yakınmakta, adrese teslim edilemeyen tebligatların ulaştığı son adres olan muhtarlıklarda evraklar birikmektedir.”diye yazdı.
BİRÇOK MUHTARIN YARDIMCI PERSONELİ YOK OLANLAR DA PERSONELİNİN MAAŞINI CEBİNDEN ÖDÜYOR
Türkkan önergesinde özellikle büyük nüfusa sahip mahalle muhtarlarının işlerini yaparken yardımcı personele ihtiyaç duyduklarını, ancak kendilerine devlet tarafından yapılan ödemenin, yanlarında personel çalıştırmaya yetmediğine vurgu yaparak personel çalıştırmayı tercih eden muhtarların da çalıştırdıkları personelin maaşını kendilerinin verdiğini ifade etti.
BAKAN SOYLU’YA SORDU:“MUHTARLARIN SIKINTILARI İLE İLGİLİ DÜZENLEMELER YAPILMASI GÜNDEMİNİZDE Mİ?”
Mahalle nüfusuna göre muhtar maaşlarında düzenleme yapılmasının daha adil olacağının muhtarlar tarafından belirtildiğini söyleyenİYİ Partili Türkkan, muhtarların hizmet verdikleri yerlerin çoğu muhtarlık binası olmadığı için rahat çalışamadıklarını, mahalle konakları içerisinde ya da sadece kendilerine ait bir yerde hizmet vermek istediklerine önergesinde yer verdi.
İşte Türkkan’ın soruları:
1-Adreslerine teslim edilemeyen tebligat yığınlarıyla baş başa kalarak adeta postacıya dönen muhtarların üzerinden bu yükün alınması düşünülmekte midir?
2-Bu konuda bir düzenleme yapılması düşünülmüyorsa muhtarların yaşadığı bu sıkıntının giderilmesi için Bakanlık olarak önerileriniz nelerdir?
3-İşlerini yaparken yardımcı personele ihtiyaç duyan özellikle büyük nüfusa sahip mahalle muhtarları için bir düzenleme getirilmesi düşünülmekte midir? Muhtarlara yardımcı olmak amacıyla personel istihdamı sağlanması gündemde midir?
4-Özellikle şehir ve ilçe merkezlerindeki mahallelerde muhtar adayı olmak için adaylık müracaat tarihi, adli sicil sistemi, yaş sınırı, belli bir eğitim düzeyi vb. gibi bazı nitelikler getirilmesi, muhtar oy pusulalarının Yüksek Seçim Kurulu tarafından basılması gibi konularda düzenlemeler yapılması düşünülmekte midir?
5-Muhtarlık binası olmayan yerlerde (pasaj içi, başka bir kamu binası vb.) hizmet veren muhtarlarımız için yeni düzenlemeler yapılması gündemde midir?
6-Muhtar maaşlarında düzenleme yapılması Bakanlık olarak gündeminizde midir, özellikle nüfusun çok olduğu mahalle muhtarlarının maaşlarında diğerlerine göre bir düzenleme yapılması ile ilgili Bakanlıkca bir çalışma yapılmakta mıdır?
7-Muhtarlara toplu taşımada, kamu hizmeti verilen bazı yerlerde çeşitli ayrıcalıklar getirilmesi düşünülmekte midir, hizmet verdiği mahalle sakinlerinin işleriyle ilgili noktalarda onlara daha hızlı ve iyi hizmet vermek için bunun gerekli olduğunu dile getiren muhtarlar için bir düzenleme yapılabilir mi?
8-Muhtarlarların özlük haklarıyla ilgili bazı düzenlemeler yapılması gündemde midir, Bakanlık olarak bu yönde bir çalışma varsa bu ne zaman hayata geçirilecektir?
Siyaset, 14 Mart 2019 18:43
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!