Türk Kahvesi’nin geleceği KOTO’da masaya yatırıldı
Gündem, 03 Temmuz 2019 02:49Kocaeli Ticaret Odası, kahve sektörünün güçlü temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen Türk Kahvesi Standardizasyon ve Prensipleri Çalıştayı’nda, Türk kahvesinin dünü, bugünü ve geleceği masaya yatırıldı.
Kocaeli Ticaret Odası, 2013 yılında UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne giren ‘Türk Kahvesi ve Kültürü’nün hem yurt içi- hem yurt dışı pazarlar için üretim, pişirme ve servis ana prensiplerinin belirlenmesi, tat bütünlüğü ve tüm unsurlarının tanımlanması ayrıca standart değerlerinin sektörün temsilcileri tarafından saptanması amacıyla, ‘Türk Kahvesi Standardizasyon ve Prensipleri Çalıştayı’ düzenledi.
İLGİ YOĞUN OLDU
Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğretim Üyesi Cenk Girginol moderatörlüğünde düzenlenen çalıştaya, KOTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Volkan Yılmaz, Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Erenkaya, Meclis üyeleri Eray Bodur ve Yaşar Can ile birlikte ev sahipliği yaparken; Türk Standartları Enstitüsü Uzmanı Uğur Demirci, Kültür ve Turizm Bakanlığı-Somut Olmayan Türk Kültür Mirası Daire Başkanlığı Uzmanı Serkan Emir Erkmen ile Türkiye’nin önde gelen Kahve Sektörü Firması temsilcileri yoğun katılım sağladı.
YILMAZ: TÜRKİYE’DEKİ MARKALARIN 3. NESİL KAHVECİLİĞE UYUM SAĞLAMA SÜRECİ GECİKTİ
Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren KOTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Volkan Yılmaz, kahvenin dünya pazarlarındaki yıllık toplam ihracat değerinin 100 milyar dolar civarında olduğunu vurgulayarak, “Kahve ticareti ve tarımı, güney ülkelerinin ekonomisi açısından oldukça büyük öneme sahiptir. Dünyada büyük bir pazar payı elde eden 3. Nesil kahveciliğe Türkiye’deki markaların uyum sağlama süreci gecikmiştir. Sektörün gelişimini hızlandırmak adına gerek çatı Kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’yle, gerek bakanlıklar ve gerekse hükümet nezdinde birçok girişimde bulunduk. Ve bu girişimlerimiz sonucu güzel neticeler aldık. Umarım bu çalıştayımızın sonucunda da güzel neticeler alacağız” dedi.
BODUR: TÜRK KAHVESİNİN STANDARTLARI BELİRLENMELİ
Çalıştayı düzenleyen KOTO 20. Meslek Komitesi Meclis Üyesi Eray Bodur da, Türkiye’nin, asırlık tecrübesi olan Türk Kahvesiyle artık sektörden daha fazla pay alması gerektiğini ifade ederek, “Türkiye’nin dünya ekonomisinden daha fazla pay alan güçlü bir ülke olması için dünyaya olan katkılarının vurgulanması büyük önem taşımaktadır. Türk kahvesi dünyanın ilk kahve pişirme yöntemidir ve bugün 100 milyar dolar değerindeki kahve sektörünün oluşmasına 500 yıl önce önayak olmuştur. 16. yüzyılda Türkler tarafından icat edilen cezveyi artık sadece bir mutfak aksesuarı olarak görmeyip tarihsel değerini de dünyaya anlatmamız gerekiyor. Bunun için standartlarının belirlenmesi, dünyanın her yerinde aynı lezzetin aynı kaliteyle sunulması önem arz ediyor” dedi.
ÇALIŞTAY GÜNDEM MADDELERİ
Çalıştayda, Türk Kahvesi Kullanılacak Çekirdek Çeşidi/tipi, Türk Kahvesi kavrulma esasları ve tanımlamaları, Türk Kahvesi öğütülme esasları, Türk Kahvesi’nde kullanılan gramaj ve su miktarı (demleme oranı) tanımlaması, Türk Kahvesi’nde kullanılan şeker miktarı tanımlaması ve esasları (az, orta, şekerli), Ekstraksiyon miktarı ve pişirilme derecelerinin ve süresinin belirlenmesi, Yurt içinde tüketiminin artması için yapılacak çalışmalar, Türk Kahvesi’nin Yurt dışı pazarda tanınması ve bilinirliliğinin artması için yapılacak ve desteklenecek çalışma ve aktiviteler, devlet teşvik, destek ve talepler konuları ele alındı.
Gündem, 03 Temmuz 2019 02:49
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!