Ispanak zehirler mi?
Gündem, 04 Kasım 2019 16:38İstanbul'da ıspanaktan zehirlenenlerin resmi sayısı 44. Olayın nedenine ilişkin henüz resmi bir açıklama yok. Ancak gerek hastaların verdiği bilgiler, gerekse hastane koridorlarında konuşulanlar iki iddiayı güçlendiriyor. İşte detaylar...
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 01-03 Kasım 2019 tarihleri arasında İstanbul genelinde “ıspanak ve ıspanağa benzer bitkiler” sebebiyle 44 kişinin gıda zehirlenmesi şikayetiyle hastanelere başvurduğunu, bunlardan 25’inin taburcu edildiğini 19’unun da tedavisine devam edildiğini duyurdu.
Açıklamada “Süreç; İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İstanbul Valiliğimizce yakından takip edilmektedir.” ifadelerine yer verildi.
İKİ İHTİMAL!
İstanbul merkezli ıspanak paniği ile ilgili resmi bir açıklama gelmedi. Ancak olayla ilgili ortaya atılan belli başlı iddialar şunlar;
ISPANAK TARLALARINA ATILAN İLAÇLAR: Tarlalarda üretilen ıspanaklara sıkılan böcek öldürücü ilaçların, gıdayı tüketenlerde organofosfat zehirlenmeye neden olduğu iddia ediliyor.
ISPANAK DEĞİL ISPANAĞA BENZER BİTKİ: Aşırı tüketildiğinde baş ağrısı ve mide bulantısına neden olan, Adamotu olarak bilinen Mandragora autumnalis isimli ıspanağa benzeyen bitkinin ıspanaklara karışması.
Öte yandan İstanbul'da 44 kişinin zehirlenmesine neden olan 'ıspanak vakaları' ile ilgili ilk resmi açıklama geldi. İstanbul'daki İl Tarım Müdürlüğünden yapılan açıklamada "Zehirlenmeler ıspanağa benzer yabancı otlardan kaynaklandı." denildi. Açıklamada ayrıca "Yeşil sebzeler dikkatlice kontrol edilmeli, yabancı otlar ayırt edilmeli ve çok iyi şekilde temizledikten sonra tüketilmeli " uyarısında bulunuldu.
İŞTE TARIM MÜDÜRLÜĞÜNDEN YAPILAN O AÇIKLAMA
İl Tarım Müdürlüğünden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “İl Müdürlüğümüze, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden 02.11.2019 tarihinde yapılan ihbarda ıspanak tüketimi sonrası zehirlenme olduğu bildirilmiştir. Zehirlenme şüphesi ile sağlık kuruluşlarına başvuru yapanların ürün satın aldıkları ilimizde, faaliyet gösteren satış noktalarından analiz yapılmak üzere taze ıspanak, evlerden ise pişmiş ıspanak yemeği numunesi alınmıştır. Alınan numunelerin ileri tetkik sonuçlarında ıspanak içerisinde tespit edilen yabancı ottan kaynaklı yoğun miktarda atropin ve scopalamin maddesi tespit edilmiştir”
“YABANCI OTLAR AYIRT EDİLMELİ”
“Zehirlenmeye ıspanaklara karışan patlıcangiller familyasından, atropin ve scopalamin içeren yabancı otların neden olduğu yapılan analizlerle ortaya çıktığı görülmüştür. İl Müdürlüğümüze ulaşan tüm ihbarlar değerlendirilmekte, konuyla ilgili değişik ilçelerimizden sağlık kuruluşlarına başvuranların ıspanak satın aldıkları işletmeler, resmi kontrole tabi tutulmakta, numune alınmakta ve alınan numuneler laboratuvarlara gönderilmektedir. Halkımızın tüketecekleri tüm gıdaları olduğu gibi, yeşil sebzeleri de dikkatlice kontrol ederek, yabancı otları ayırt etmeli ve çok iyi şekilde temizledikten sonra tüketmeleri gerekmektedir”
Gündem, 04 Kasım 2019 16:38
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!