FETÖ'nün siyasi ayağı neden araştırılmıyor?
Siyaset, 24 Ocak 2020 17:3315 Temmuz darbe girişiminin ardından "FETÖ'nün siyasi ayağı" tartışmaları bitmezken, muhalefetin konuya ilişkin son iki yılda 13 önerge vermesi ve bunların AKP-MHP oyları ile reddedilmesi tartışmalara neden oldu.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) siyasi yapılanması, CHP'nin verdiği son soru önergesiyle yeniden gündeme geldi.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önergeye "AK Parti'de, MHP'de bu tür adamlar mı var? Hadi ispatla. İspatlayamıyorsan demek ki bunlar sende" tepkisini verirken MHP lideri Devlet Bahçeli, önergeyi reddederek TRT'de darbe bildirisini okutan "Yurtta Sulh Konseyi"nin araştırılması çağrısı yaptı.
Ancak TBMM kayıtlarına bakıldığında muhalefet partileri CHP ve İYİ Parti'nin "FETÖ"nün siyasi ayağının ortaya çıkarılması", "FETÖ borsası", "Yurtta Sulh Konseyi" gibi konularla bağlantılı en az 13 araştırma ya da soru önergesinin meclise sunulduğu görülüyor.Yine TBMM kayıtlarına göre hükümet yetkililerinin yanıtlaması istemiyle meclise sunulan soru önergelerinin neredeyse tamamı yanıtsız bırakılırken araştırma önergeleri de AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
DW Türkçe'de yer alan habere göre, CHP'nin son önergesinde imzası bulunan Grup Başkanvekili Özgür Özel yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın "İspatlayamıyorsan bunlar sende" sözüne, "E o zaman gel bunu araştıralım. Komisyonu kur, neye bakılacaksa bakılsın. Herhalde CHP'nin kendisiyle ilgili bir kaygısı olsa böyle bir teklifte bulunmaz" yanıtını verdi."
BAHÇELİ'YLE AYNI ŞEYİ MERAK EDİYORUZ"
Bahçeli'nin araştırılmasını istediği "Yurtta Sulh Konseyi" konusunda 8 Ocak 2019'da Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle mecliste soru önergesi veren CHP milletvekili Özel, sorusuna halen yanıt alabilmiş değil.Özel, "Aslında Devlet Bahçeli'yle Yurtta Sulh Konseyini merak etme ve merakı cevapsız kalma noktasında aynı paraleldeyiz. Ama farkımız şu: Meclis oylamasında Bahçeli'nin milletvekilleri bunların araştırılmasına ret oyu veriyor. Ben aynı soruyu soruyorum, Adalet Bakanı cevaplamıyor. Bahçeli aynı soruyu soruyor, ortada bir gizem yaratıyor. Ama MHP bu konuda ne soru önergesi veriyor, ne de verilenlerin cevaplanmamasını eleştiriyor" şeklinde konuştu."
YARIN BU SESSİZLİĞİ DE SORARLAR"
15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili mecliste kurulan ilk ve tek araştırma komisyonu, 26 Temmuz 2016'da TBMM'de grubu bulunan dört partinin ortak önergesiyle hayata geçirildi. Ancak Ekim ayında işbaşı yapan Araştırma Komisyonu, çalışmalarının iktidar tarafından engellendiği suçlamalarının gölgesinde kaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve dönemin Başbakanı Binali Yıldırım komisyonda dinlenmedi.
Komisyon, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Aralık ayında "Darbe Komisyonu yapacağı çalışmaları yaptı. Son adımları da atıp raporunu göndermek suretiyle görevini tamamlarsa isabetli olur diye düşünüyorum" açıklaması sonrasında ise 4 Ocak 2017'de ek süre istemeden çalışmalarını sonlandırdı.CHP milletvekili Özgür Özel, önergelerin boşuna gitmediğine ve TBMM kayıtlarına girdiğine dikkat çekerek
"Bir soru önergesinin yanıtlanmamış olmasının da çok anlamı vardır siyaseten. Yarın bu sessizliği de sorarlar o cevaplamayanlara" dedi.Özel, CHP'ye yönelik "FETÖ" suçlamalarını algı operasyonu olarak nitelendiriyor. CHP Grup Başkanvekili, "Bir ara yerel seçimleri de beka kaygıları üzerinden bir korku siyasetiyle atlatmaya çalışanlar, kötüye gidişi ancak demokrasiyle aşabileceklerini hâlâ kabul etmemiş olacaklar ki, daha önce OHAL sopasıyla yaptıkları gibi şimdi de FETÖ sopasıyla muhalifleri sindirme operasyonuna girişecekleri konusunda bir hissiyatım var" ifadelerini kullandı.
Siyaset, 24 Ocak 2020 17:33
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!