Çin, Türkiye’ye sattığı aşıyı neden kendi uygulamıyor?

Sağlık, 20 Ocak 2021 13:38

Prof. Dr. Dilek Arman, Çin’in Türkiye sattığı Coronavac aşısını neden kendi uygulamadığıyla ilgili, “Çünkü Çin’de bizdeki gibi büyük bir salgın yok. Yani Çin, son dönemde ülke dışından gelenlerle birlikte 100’lü sayılarla ifade edilecek vaka sayılarına ulaştıysa bile, bizim gibi acilen salgını sonlandırmak üzere bir silah gereksiniminde değil." açıklamasında bulundu.

Çin, Türkiye’ye sattığı aşıyı neden kendi uygulamıyor?

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek Arman, Kovid-19 aşısıyla ilgili çok merak edilen soruları cevapladı.
 
KORONA VİRÜSÜ SONLANDIRALACAK BİR TEDAVİ VAR MI?
 
Kovid-19 için henüz bilinen etkili bir tedavi yöntemi olmadığını hatırlatan Prof. Dr. Dilek Arman, “Şu anda da dünyanın hali, bize aşıdan başka bir çıkış yolumuzun olmadığını gösteriyor. Bulaşın önlenmesi için çeşitli toplumsal önlemler alınsa da yayılımın önüne geçilemiyor.
 
Özellikle virüsün son dönemdeki ‘mutant suş’unun (değişim gösteren türünün) de ortaya çıkmasıyla, tüm dünyada çok katı önlemler alan ülkelerde de dâhil olmak üzere, salgın yayılmaya devam ediyor. Bu durum bize gösteriyor ki, aşıdan başka bu salgının sonlandırılmasını sağlayabilecek bir koşul şu an için söz konusu değil” diye konuştu.
 
“Korona virüsü ayakta fark etmeden geçirirken aşı olursam, hastalığım daha mı ağır geçer; neden?” sorusunun yanıtına Prof. Dr. Arman, “Sinovac aşısı aslında bildiğimiz teknolojiyle üretilen bir aşı (inaktif aşı) olduğu için geçmiş bilgilerimizden yararlanarak şunu söyleyebiliriz; aktif Kovid-19 hastalığına sahip kişi hastalığı belirtisiz atlatıyorsa, aşı olmasının hastalığın hafif geçirilmesine katkısı olabilir. Bunu dışında aşının kişiye herhangi bir kötü etkisi olacağını beklemiyoruz” diye konuştu.
 
GEÇİRENLER AŞI OLMAK İÇİN NE KADAR BEKLEMELİ?“
 
Korona virüs enfeksiyonu geçirdikten sonra aşı olmak için ne kadar süre beklemesi gerekir?” sorusuna ise Arman, “Korona virüs geçiren kişilerin yüzde 5-10’unda hiç antikor oluşmuyor. Burada tabi ki antikorun niteliği ve hücresel bağışıklık yanıtı gibi başka detaylar da var ama bunların bir kısmı hakkında henüz bilgilerimiz tam değil. Ama şu ana kadarki deneyimlerimize göre antikor oluşturmayan kişiler, hastalığın hemen arkasından aşılanabilir.
 
Antikorların kalıcılığı konusunda ortalama 6 aya kadar bir beklenti söz konusu ancak pek çok uygulamada gözlemlediğim kadarıyla antikorların vücutta kalma süresi ortalama 3 ay civarında oluyor. Hastalığı atlatan kişilerin eğer antikor oluşturup oluşturmadığına baktırma şansları yoksa kabaca 3 ay sonra aşılanmalarının uygun olacağı düşüncesindeyim. Koşullar antikor baktırmak için uygunsa aralıklarla antikor kontrolü yaptırılması faydalı olacaktır” dedi.
 
AŞI SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
 
Vatandaşın aşı olduktan sonra neler yapması gerektiğiyle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Arman, “Mümkün olduğu kadar günlük yaşam değişiklikleri yapmamak, immun sistemi sağlam tutacak davranış modellerini sürdürmek en doğrusu. Uykumuza dikkat edelim, dengeli beslenelim, bu dönemde protein eksiği olmasın. Antikorun gelişme süresi normalde 7-10 günden itibaren başlar ama bu hastalıkta 3 hafta gibi bir süreye tekabül ediyor. Bu nedenle her zaman dikkat edilmesi gereken temizlik, maske ve mesafe kurallarına aşı döneminde biraz daha titizlikle uymak gerekiyor” ifadelerini kullandı.
 
AŞI SONRASI HANGİ DURUMDA HASTANEYE GİDİLMELİ?
 
Aşının yan etkileri ve hangi yan etkiler sonucunda hastaneye gidilmesi gerektiği hakkında bilgi veren Prof. Dr. Dilek Arman, sözlerine şöyle devam etti:“İnaktif aşılar özellikle yan etki profili açısından en güvenli aşılardır diyebiliriz. Bu anlamda baktığımızda aşıdan yan etki nedeni ile çekinmeyi gerektirecek bir durum yok. Grip aşısı yumurta proteininde üretildiği için herkesin aklında ‘Yumurta alerjisi olanlar Kovid-19 aşısı olabilir mi’ sorusu var.
 
Ancak Sinovac aşısı yumurtadan üretilmiyor. Dolayısıyla, bunun yumurta alerjisiyle bir ilgisi yok. Bildiğimiz kadarıyla inaktif aşılarda özellikle ‘alerji riski’ diye bildirebileceğimiz bir durum yok ama özellikle hastalığı geçirmiş kişilerde yani antikoru pozitif olanlarda (çünkü çalışmalar bunları kapsamadı) nasıl davranacağını bilmiyoruz. Bu yüzden bütün aşılarda olduğu gibi, kişilerin aşılar uygulandıktan sonra 30 dakika süre ile gözlemde olması gerekiyor. Çok yüksek oranda yan etki olmasını beklemiyoruz. İnaktif aşılar yan etkileri açısından oldukça güvenilirdir.
 
Dolayısıyla sadece şu şekilde bir önlem olabilir: Şu anda birinci doz aşılar yapılıyor, bu sırada alerjik bir reaksiyon gelişen kimse olursa, ikinci dozu yaptırmaması önerilebilir. Aşının içinde çok düşük miktarda alüminyum vardır. Alüminyum, çok fazla alerji riski yüksek olan bir ajan değildir. Dolayısıyla bu anlamda sadece lokal reaksiyonlar beklenebilir.
 
Her aşıda olabilen, aşının yapıldığı yerde ağrı, ısı artışı, şişlik, bazen halsizlik, baş ağrısı, ateş gibi yan etkiler de Faz 3 çalışmalarında bildirilen belirtiler arasındadır. Genellikle bu belirtiler kısa süreli olarak gelişir ve geçer. Hastaneye gitmeyi gerektirecek kadar şiddetli yan etkiler değillerdir.”
 
 
KİMLER AŞI OLMALI, KİMLER OLMAMALI?
 
Kimlerin aşı olması, kimlerin kesinlikle aşı olmaması gerektiği hakkında konuşan Arman, “İnaktif aşılar gebe ve ‘immün suprese’ (bağışıklığı baskılanmış) dediğimiz kanserli, kemoterapi alan hastalar veya HIV pozitif olanlar da dahil herkeste güvenle uygulanabilir aşı kategorisindedir. Ancak inaktif korona virüs aşısı için yapılan çalışmalarda bu gruplar yer almadı. Risk gruplarından özellikle sağlık çalışanları ve 65 yaş üzeri kronik hastalığı olanlar için aşı olmayı öneririz. Risk grupları ile birlikte yaşayan/ bakım verenlerin de aşılanması influenza gibi solunum yolu ile bulaşan diğer enfeksiyonlar için aşılanmada ön sırada önerilen gruplardır.
 
Ama şu anda aşı olmanın bulaştırıcılığı engelleyip engellemediğini bilmiyoruz; bu nedenle bu grubu hemen dâhil edemeyiz. Yine de ilk planda mutlaka aşılanması gerekenler kişilerdir.  Gebeler ve emziren anneler için aşı konusu şu anda için bir soru işareti çünkü çalışmada yer almıyor. Sağlık Bakanlığı’nın bizlere gönderdiği uygulama talimatında “Bu kişiler için risk yarar-zarar analizine göre karar verilmelidir” diyor. Bu kişiler eğer sağlık çalışanıysa ve çalışmaları gerekiyorsa, ben aşılanabilirler düşüncesindeyim. Ama riski olmayan, toplumda yaşayan ve çalışmayan bir gebenin aşı olmasındansa; izolasyon kurallarına dikkat etmesi, sosyal mesafe, maske ve el hijyeni uygulamalarını dikkatle uygulaması çok daha güvenli olacaktır” diye konuştu.
 
KORONA AŞISI OLANLAR VİRÜS BULAŞTIRIR MI?
 
Merak edilen sorulardan biri olan, “Kovid-19 aşısı olan bir kişinin virüs bulaştırma ihtimali var mı? Solunum yoluyla olmasa da temas yoluyla böyle bir risk oluşturur mu?” sorusuyla ilgili Arman, aşı olan kişinin virüsü etrafına bulaştırmayacağına dikkat ederek, şöyle konuştu:“Aslında Kovid-19 aşısı olan kişinin virüsü bulaştırması beklediğimiz bir durum değil. Normalde korona virüs bildiğimiz gibi solunum yoluyla bulaşıyor. Üst solunum yolundan alınıyor ve alt sonum yoluna ulaşıyor.
 
Oysa biz aşıyı hem inaktive aşı olarak hem de virüsün normal vücuda girdiği yol dışında başka bir yerden (koldan) uyguluyoruz. Dolayısıyla, böyle bir durum olması beklenmiyor. Söylediğimiz grip benzeri yan etkiler de belki o inaktive virüse reaksiyon sonucunda gelişen durumlar ama çok yaygın görülmediğini biliyoruz. Bulaştıracak bir yer yok.
 
Bir başka ifadeyle, aşıyla korona virüsü biz solunum yolundan almıyoruz ki, solunum yolundan geri dışarıya çıkaralım. Dolayısıyla, giriş yolu farklı olduğu için virüsü vücudumuzun dışına çıkartıp da bulaştırabileceğimiz bir çıkış yolu yok. Bu yüzden de kastan enjeksiyonla verilen virüsün solunum yolundan gelip de elimize, burnumuza bulaşma olasılığı söz konusu değil. O yüzden aşı yapılan kişinin etrafına temas yoluyla da virüsü bulaştırma olasılığı yok.”
 
AŞI OLDUKTAN SONRA KORONAYA YAKALANILABİLİR Mİ?“
 
Aşı olduktan sonra yine de korona virüse yakalanabilir miyiz?” sorusunda da Prof. Dr. Arman, “Aşı olduktan sonra Kovid-19 olmayacağımızın garantisi yok. Korona virüse yakalanabiliriz. Eğer korona virüse yakalanırsak, o zaman etrafımıza bulaştırmamız söz konusu olabilir. Başta da söylediğim gibi, aşı enfeksiyonun ağır geçirilmesine karşı çok daha yüksek oranda koruyucu oluyor. Tabi ki hastalığın geçirilmesine karşı koruyuculuğunu da bekliyoruz ve istiyoruz. Ama yüzde 100 değil bu oran. Hiçbir aşı için yüzde 100 koruma söz konusu değildir zaten” ifadelerini kullandı.
 
GRİP VE ZATÜRRE AŞISI OLANLAR NE KADAR SÜRE BEKLEMELİ?
 
Prof. Dr. Arman, “Grip aşısı olan kişinin Kovid-19 aşısı olmak için ne kadar süre beklemesi gerekir? Zatürre aşısı olan Kovid-19 aşısı da olabilir mi? Aradan ne kadar süre geçmeli?” sorusuna, “Aslına bakarsanız bunların hepsi inaktif aşı gurubunda dolayısıyla standart bilgilere göre aralarında süre bırakmaya gerek yok. Ama bu yeni bir aşı olduğu için grip ve zatürre gibi inaktif aşılarla arada 15 gün bırakılması öneriliyor. Eğer kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği gibi canlı aşılar yaptırıldı ise bu durumda da aşılar arasında 1 ay süre bırakılması öneriliyor” cevabını verdi.
 
ATEŞLİ HASTALIK GEÇİRİYORSANIZ AŞI OLMALI MI?
 
Aktif grip veya başka bir enfeksiyonu olanların aşıyı olup olmamasıyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Arman, “Akut ateşli hastalık sırasında hiçbir zaman aşı yapmak istemeyiz. Bu doğru bir uygulama olmaz. Kovid-19 aşısı için de akut ateşli hastalık geçirildikten sonra aşı yapılmalı ki immün yanıt iyi olsun” dedi.
 
METAL ALERJİSİ OLANLAR NE YAPACAK?
 
Metal alerjisi olanların aşı olmasıyla ilgili konuşan Prof. Dr. Arman, “Çeşitli metallerle ciltte oluşan reaksiyonlarının “metal alerjisi” olarak tanımlandığını düşünüyorum. Ancak bu aşının kontrendikasyonları (olumsuz durumlara yol açabilecek yan etkileri) arasında metal alerjisi gibi bir tanımlama yer almıyor” diye konuştu.
 
AŞI OLUNDUĞU GÜN BANYO YAPMAK YANLIŞ MI?
 
Prof. Dr. Dilek Arman, “Aşı olunan gün banyo yapılmamalı önerisine uymak doğru mu?” sorusuna ise “Aşıdan sonra duş alınmaması, kişilerin mantık yolu ile oluşturdukları bir önlem olsa gerek. Aşı sonrasında aşırı sıcak duş almak, sadece lokal reaksiyon riskini artırabilir. Ancak bunun dışında, “Herhangi bir aşı sonrası duş alınmaz” diye bilimsel bir bilgi yok. Çünkü aşı uygulaması sonrasında cilt açıklığı hızla kapanıyor, buradan vücuda mikrop girmesini beklemiyoruz” yanıtını verdi.Vatandaşın merak ettiği “Korona aşısı ne kadar süre koruyucu? Aşı yapıldıktan sonra vücudumuzda neler oluyor? Kaç gün sonra antikor gelişmeye başlar?” sorusunu ise Arman, “Korona aşısı için bağışıklığın ne kadar süreceği sorusunun yanıtını bilmiyoruz. Şu an henüz izleme evresindeyiz. Aşıların faz 3 çalışmasına katılan bireyler uzun süreli izlemde, ayrıca kitle aşılamaları sonrasında daha net sonuçlar elde edilecektir” diyerek cevapladı.
 
ÇİN TÜRKİYE’YE SATTIĞI AŞIYI NEDEN KENDİ UYGULAMIYOR?
 
Bir başka merak edilen soru olan Sinovac aşısının Çin’de neden uygulanmadığıyla ilgili olarak Prof. Dr. Arman, şunları söyledi:“Aşıdan yan etki nedeni ile çekinmeyi gerektirecek bir durum yok. Sinovac aşısının dünyadaki kabulünü geciktiren en önemli faktör, faz 3 çalışma sonuçlarının tam olarak yayınlanmış hale gelmemiş olmasıdır.
 
Bu anlamda toplumda ‘Sinovac aşısı Çin’de bile uygulanmıyor, biz neden uyguluyoruz?’ gibi sorular da sorulabiliyor. Çünkü Çin’de bizdeki gibi büyük bir salgın yok. Yani Çin, son dönemde ülke dışından gelenlerle birlikte 100’lü sayılarla ifade edilecek vaka sayılarına ulaştıysa bile, bizim gibi acilen salgını sonlandırmak üzere bir silah gereksiniminde değil. Ama Çin’de de şu an bilindiği kadarıyla üretilen ve çalışması devam eden 4 aşı var. Bunların 4’ü de inaktif aşı diyebiliriz. Bizim ülkemizde de bilindiği gibi 17 adet aşı çalışması sürüyor. Bu aşıların bazılarının faz 1 ve faz 2 aşamaları tamamlanmış durumda, faz 3 hazırlıkları ise yapılıyor. Bu anlamda ülkemizde de çeşitli kurumlar tarafından aşı üretimine hazırlık gerçekleştiriliyor. İlerleyen günlerde muhtemelen ülkemiz de çok önemli sayıda aşıya erişim şansını sağlayabilecek.”
 
AŞI SONRASI VÜCUDUMUZ ETKİLENEBİLİR Mİ?
 
Prof. Dr. Arman,  “Aşı olduktan aylar veya yıllar geçtikten sonra vücudumuzu olumsuz etkileyecek bir madde olabilir mi aşının içinde?” sorusunu ise şu sözlerle yanıtladı:“İnaktif aşılar için bunu söylemek hiç doğru değil. Bu aşıdan başımıza gelecek bir kötü durum yok.  Yeni bir aşı olması nedeniyle öngörülemeyen bazı yan etkiler tabi ki çıkabilir. Dünyadaki her yeni bilimsel tedavi ve uygulama için aynı durum geçerli. Nihayet çıktı diye çok sevineceğimiz ilaçlar için de bu durum söz konusu olabilir. Ancak salgının aciliyeti ortada. Yine de bu demek değil ki aşılar araştırma çalışmaları tamamlanmadan piyasaya çıkarıldı.
 
Hayır, bütün çalışmalar yapıldı ama yapılırken faz 1’in erken sonuçları elde edilirken faz 2’ye başlandı, daha sonra faz 2’nin erken çalışmaları elde edilirken faz 3’e başlandı. Yani normalde aylara, hatta yıllara yayılan çalışma süreleri birbirinin üzerine eklenerek; çok daha bir yoğun şekilde, daha fazla personel, daha fazla iş gücü ve daha fazla yatırım ortaya konarak daha hızlı bir şekilde gerçekleştirildi.
 
Dolayısıyla, yaygın uygulamada da bazı beklemediğimiz sonuçlar çıkabilir. Ancak bunlar asla aşıdan vazgeçmek için neden değildir. Şuanda dünyada ve Türkiye’de hiçbir korona virüs aşısının yan etki sıklığı; Kovid-19 nedeni ile yaşanan ölüm sayıları ile kıyaslanabilecek kadar yüksek değil. Dolayısıyla, insanlar aşılanmamaları halinde korona virüs enfeksiyonuna yakalandıkları zaman daha kötü sonuçlarla karşılaşacaklardır.” 

Sağlık, 20 Ocak 2021 13:38

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Büyükakın’ın Bakü temaslarında dostluk rüzgarı esti

Büyükakın’ın Bakü temaslarında dostluk rüzgarı esti

Başiskele’de Millet Bahçesi’ne giden yol trafiğe açıldı

Başiskele’de Millet Bahçesi’ne giden yol trafiğe açıldı

Çiftçi: Gençlerimizin fikirleri, yarınlar için en büyük gücümüz

Çiftçi: Gençlerimizin fikirleri, yarınlar için en büyük gücümüz

Motosiklet sürücüleriyle olası kazaların önüne geçilmesini masaya yatırdılar

Motosiklet sürücüleriyle olası kazaların önüne geçilmesini masaya yatırdılar

Yeniden Refah Dilovası’na yeni başkan atandı

Yeniden Refah Dilovası’na yeni başkan atandı

Nedir çiftçimizin bu hükümetten çektiği

Nedir çiftçimizin bu hükümetten çektiği

Korunmaya muhtaç çocukları ağırladılar

Korunmaya muhtaç çocukları ağırladılar

Başkan Hürriyet Muğla’ya gidecek, yerine Cemal Dolanbey vekâlet edecek

Başkan Hürriyet Muğla’ya gidecek, yerine Cemal Dolanbey vekâlet edecek

Vali Aktaş yerinde durmuyor, ziyaretten ziyarete koşuyor!

Vali Aktaş yerinde durmuyor, ziyaretten ziyarete koşuyor!

Sertif Gökçe’den esnaf ve vatandaşlarla sohbet 

Sertif Gökçe’den esnaf ve vatandaşlarla sohbet 

Her şey rant için!

Her şey rant için!

Başkan Ömeroğlu liseli gençlerle bir araya geldi

Başkan Ömeroğlu liseli gençlerle bir araya geldi

Namağlup şampiyon olan Körfezli ragbiciler 

Namağlup şampiyon olan Körfezli ragbiciler 

Yayaların şehir hastanesi ve tramvaya ulaşımını kolaylaştıracak hamle! 

Yayaların şehir hastanesi ve tramvaya ulaşımını kolaylaştıracak hamle! 

İşte yeni Türkiye! Kaba kuvvet, tehdit kültür oldu

İşte yeni Türkiye! Kaba kuvvet, tehdit kültür oldu

MHP'de 3 vekil bu yüzden mi istifa ettirildi?

MHP'de 3 vekil bu yüzden mi istifa ettirildi?

Karamürsel’de feci ölüm: 5 kattan yere çakıldı

Karamürsel’de feci ölüm: 5 kattan yere çakıldı

Hüseyin Erol’un annesi vefat etti

Hüseyin Erol’un annesi vefat etti

Başkan Büyükakın BM’de dip çamurunu anlattı

Başkan Büyükakın BM’de dip çamurunu anlattı

GTO ve MARKA’dan stratejik iş birliği protokolü 

GTO ve MARKA’dan stratejik iş birliği protokolü 

Yıldızlı’dan Büyükakın’a: Milletin temsilcisi milletin oyu ile seçilenlerdir, atananlar değil

Yıldızlı’dan Büyükakın’a: Milletin temsilcisi milletin oyu ile seçilenlerdir, atananlar değil

Şerefli Türk Polisi bu durumu hak etmiyor

Şerefli Türk Polisi bu durumu hak etmiyor

İzmit’te o okuldaki intiharla ilgili açıklama

İzmit’te o okuldaki intiharla ilgili açıklama

Çınar Çocuk Evlerinin miniklerinden anlamı büyük sözler!

Çınar Çocuk Evlerinin miniklerinden anlamı büyük sözler!

Kocaeli’de gök gürültülü sağanak yağışlara dikkat!

Kocaeli’de gök gürültülü sağanak yağışlara dikkat!

Teleferik otoparkında kaba inşaat tamam

Teleferik otoparkında kaba inşaat tamam

CHP İl Kadın Kolları Başkanı Tüysüz’den iktidara sert sözler

CHP İl Kadın Kolları Başkanı Tüysüz’den iktidara sert sözler

Vali Aktaş, Çolakoğlu Metalurji A.Ş.’de ağırlandı

Vali Aktaş, Çolakoğlu Metalurji A.Ş.’de ağırlandı

Yazar Tongar’dan Çayırova’da Aile ve Çocuk söyleşisi

Yazar Tongar’dan Çayırova’da Aile ve Çocuk söyleşisi

Başkan Gökçe: Derince için çalışacağız 

Başkan Gökçe: Derince için çalışacağız 

Tramvay hattında yaya güvenliği 

Tramvay hattında yaya güvenliği 

Eski AKUT Başkanı tweet attı, tutuklandı

Eski AKUT Başkanı tweet attı, tutuklandı

Yeşilova’da o proje için ilk kazma vuruldu

Yeşilova’da o proje için ilk kazma vuruldu

Erdoğan sebep, Yusuf Tekin sonuçtur

Erdoğan sebep, Yusuf Tekin sonuçtur

Bülent Sarı: Ülkemizin yarını çocuklarımız için erken seçim istiyoruz!

Bülent Sarı: Ülkemizin yarını çocuklarımız için erken seçim istiyoruz!

Şehir Hastanesi, Kocaeli’de sağlık sistemini berbat etti!

Şehir Hastanesi, Kocaeli’de sağlık sistemini berbat etti!

Yıkımı durduran kedi!

Yıkımı durduran kedi!

Körfezli yüzücüler Balıkesir’den 7 madalya ile döndü

Körfezli yüzücüler Balıkesir’den 7 madalya ile döndü

Atatürk, naaşının İzmit’ten Ankara’ya uğurlanışının 86. yılında anıldı 

Atatürk, naaşının İzmit’ten Ankara’ya uğurlanışının 86. yılında anıldı 

Bakan Yerlikaya'ya yaşattığını yaşattılar!

Bakan Yerlikaya'ya yaşattığını yaşattılar!