Gergerlioğlu, Kocaelilerin sorunlarını TBMM’de dile getirdi 

Siyaset, 09 Ekim 2021 13:18

HDP Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kocaeli’nde esnaf ve halkla yaptığı görüşmeleri TBMM’de basın toplantısında değerlendirdi.

Gergerlioğlu, Kocaelilerin sorunlarını TBMM’de dile getirdi 

Gergerlioğlu şunları söyledi:

Geçtiğimiz günlerde Kocaeli il ve ilçelerimizde dolaştık, binlerce vatandaşımızla konuştuk. Biraz da yerele geleyim. Geçtiğimiz günlerde Kocaeli il ve ilçelerimizde dolaştık, binlerce vatandaşımızla konuştuk ve ben vatandaşlarımızın söyledikleri, şikayetleri ile ilgili burada gündem yapmak istiyorum. Vatandaşlara Meclis’te gündeme getirmemizi istediğiniz hususlar varsa bize iletin dedik ve onlar da ilettiler ve bizim de onları burada dile getirmek boynumuzun borcu. Oldukça fazla ama biz elimizden geldiği kadar Kocaeli halkının şikayetlerini söyleyeceğiz. En başta halkımıza baktığımız zaman pahalılıktan, ekonomiden çok önemli bir şikâyet var. Yargıdan çok önemli şikâyet var, yargıya güven kalmamış. Yürütmenin iktidarın çok büyük haksızlıklar yaptığını ve bir an evvel gitmesi gerektiğini açık bir şekilde söylüyor halkımız, Meclis’i göreve davet ediyor, Meclis’in sıkı bir şekilde çalışıp sorunlara çözüm bulması gerektiğini söylüyor. Çok haklılar bizde elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz arkadaşlar. Hepsini not aldık, bakın burada vatandaşlarımızın tüm söylediklerini not aldık, biz onlara konuşurken de söyledik. Söylediklerinizin hiçbiri buharlaşmayacak, havaya uçmayacak, arkadaşlarımız bunu yazıya dökecek ve biz bunu Meclis’te gündeme getireceğiz dedik ve sözümüzde duruyoruz. Biz yapmayacağımız şeyi söylemeyiz değerli arkadaşlar. Ben vatandaşlarımızın şikayetlerini ayrıntılı bir şekilde anlatmaya çalışacağım.

Çözüm yeri olarak Meclis’i görüyor vatandaşlarımız, Kürt meselesini ve diğer meseleleri de Meclis’te çözün diyorlar. Meclis’te kimse kavga etmesin, biz vatandaşız ve bu meselelerin çözüm yeri Meclis’tir. Türkler ’de bunu söylüyor, Kürtler ’de bunu söylüyor. Kürt meselesinin çözüm yeri Meclis’tir diyor ve biz de bu noktada gerçekten elimizden geldiği kadarıyla yoğun bir gayret içerisinde olacağız.

Öğrencilerimizin barınma problemi var, birçok öğrenciyle konuştuk, yurtlardan şikayetçiler, yurtların olmamasından fiyatların pahalılığından şikayetçiler. Kiralar korkunç fırladı ve maalesef ki bu konuda gereken adımların atılmadığını, yurtların çok dolu olduğunu da iyi biliyoruz arkadaşlar. Bana daha bugün gelen bir şikâyette zaten dar olan bir yurt odasında 4 kişi kalan öğrencilerin yanına 1 yatak daha konulduğunu 5 kişi kalma durumlarının olduğunu söylüyorlar, böyle maalesef sıkış tepiş bir şekilde öğrenciler kalıyor. Mevzuata uygun olmayan, insan sağlığına aykırı bir ortamda kalmaya çalışıyorlar.

Elektrik faturaları ile ilgili önemli sorunları Dilovası’nda Dil İskelesi bölgesinde birçok esnaftan fahiş fiyata ulaşan elektrik faturalarını dinledik. Bilhassa Dil İskelesi’nde böyle bir problem vardı.

Dilovası’nda yoğun bir yol yapım çalışma problemi var, yollar batak içerisinde yapılmamış, çukurlar kazınmış ortada bırakılmış, işçi başında yok. Niye kazdın o zaman? 3-4 aydır yol yapım çalışmalarında gecikmeler var. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi büyük bir gecikme ile yapıyor ne oluyor ne bitiyor arkada ne dolaplar dönüyor bilemiyoruz. Buralarda büyük rantlar döndüğünü çok iyi biliyoruz ama maalesef bu yollar yapılmıyor, esnaflarımızın dükkanlarını ziyaret ettik, toz ve çamur içinde her taraf. Dilovası halkı bunu hak etmiyor arkadaşlar. Dilovası’nda Kürtler yoğun bir şekilde var diye bu kadar duyarsızlık gösteriyorsanız biz bunu affetmeyiz, burada Meclis’te söyleriz. Dilovası halkının hakkını savunmaya devam edeceğiz. Bunları dile getirmeye devam edeceğiz arkadaşlar.

Ulaşım ile ilgili sorunlar olduğu söyleniyor.

Dilovası’nda yaşayan vatandaşlarımız, gençlerimizle konuştuk. Oradaki fabrikaların Dilovası halkını işçi olarak almadığına yönelik şikayetlerde bulundular. Dışarıda işçi alma eğilimi olduğunu söylediler ve gerek Dilovası’nda gerek birçok ilçemizde gerek Kocaeli gerek diğer illerimizde çok vahim durumla karşılaşıyorum. Gençlerimiz, orta yaşlı, yaşlılarımız bu ülkeden umudunu kesmiş ve herkes bu ülkeden gitmek istiyor, gerçekten çok üzücü vahim bir tablo. İktidara sesleniyorum böyle olmaz, bu insanların umudunu bitirmeyin diyorum.

Esnaf diyor ki: “Bugün sadece dükkânı döndürebiliyoruz, cebimize birikim kalmıyor. Meclis’te durumumuzu gündem etmenizi bekliyoruz.” Diyor. Gençler: “Tahtlarını sallandıracağız o muktedirlerin. Bizim gibi gençler sallandıracak, ne yapacaksak biz yapacağız.” Diyorlar.

Eczacı arkadaşlarımızı ziyaret ettik; birçok eczacı yeni çıkacak yönetmelikten şikayetçi. Biz de bu konuda duyarlıyız, buna karşı mücadele edeceğiz. Türk Eczacılar Birliği ve eczacılarımızı dinliyoruz. Birçok ilacın ödemeden çıkarıldığını, artık eczaneler yerine AVMler de zincir şekilde ilaçların satılacağını, marketlerde ilaçların satılabileceğini söylüyorlar. Bir doktor olarak ben de bu durumdan çok rahatsızdım. İlaçları en iyi eczacılar bilir, bakkalda, markette satılacak şey değil ilaçlar. Kapitalist mantıkla her tarafı AVMye çevirmiş durumda, şimdi de eczane AVM yapma peşindeler gördüğümüz kadarıyla.

Doların artışı ile ilgili esnafın çok şikayetleri var. Bir esnafımız bize dedi ki: “Sabah 9’da geldim, şu an dolar üzerinden 3-5 lira zararımız oluyor.” Diye doların artışından büyük bir şikâyet var.

“Malları eski fiyattan satsak yine alan yok, yarın daha iyi olacağız diye kendimizi kandırıyoruz, hiçbir ilerleme yok, bizim sesimizi duyan yok ama iktidarın umrunda değil.” Diyor esnafımız. Her yerde notlar almışız. Çoğu esnaf: “Böyle devam ederse iş yerini kapatacak, dayanacak gücümüz kalmadı.” Diyor. Esnaf feryat ediyor arkadaşlar. Duyun bunu! Çok zor durumda, dükkanları kimisi kapatmış, kimisi kapatmak üzere. Pandemide defalarca başvurmasına rağmen kredi alamayan çok esnaflarımızla karşılaştık. Kredi alsa da onu ödemede çok zorlanan esnaflarımızla karşılaştık.

Bizim yaşadığımız haksızlığı takip eden yüzlerce vatandaşımızla karşılaştık. Hiçbir muktedir yaptığını yanına kar kalacağını sanmasın, halkımız farkında. İnanın ki sadece kendi partilimiz değil her farklı partiden bana Meclis’te yapılan hukuksuz uygulamayı, vekilliğin düşürülmesi ve cezaevine atılma uygulamasını yakından takip edip eleştiren yüzlerce vatandaşımızın destek ve sevgi sözlerini dinledik. Bu da bizi çok mutlu etti.

Bir başka vatandaşımız Pandemide esnafın çok zor durumda olduğunu söylüyor. “Pandemide hem çalışıp hem ödeme yapacaksınız.” Diyor iktidar.  “Sigorta ödüyorum 1 yıl sonra emekli bağlanacak, pandemi olduğu için sürekli dilekçe veriyorum bekle diyorlar. O sigortayı kestikten sonra dükkân üzerimde olduğu için bağ kur da para istedi.” vb. Böyle devlet dairelerindeki sıkıntılarını anlatan insanlarla konuştuk.

“Mezun olan üniversite gencine iş veremiyorsunuz hiç konuşmayın. İnsanlar aç kaldıktan sonra asfalt olsa ne yapar.” Diyor ve pazardan akşam üstü meyve sebze toplayan insanları gördük, bunların anlatımlarını dinledik. İşsizliğin had safhada olduğunu gördük. Market fiyatlarının yüksekliğinden şikâyet eden yüzlerce vatandaşımızı dinledik.

Birisi diyor ki: “Etiket indirimden daha fazla aşırı arttı fiyatlar. Yazın ortasında şeftaliyi 15 TL’ye yedik 12 TL dip fiyattı, rafların fiyatları sürekli değişiyor. Tarım kooperatifte fiyatlar 1 hafta arayla 6 TL fark ediyor. Her hafta zam zam zam. Ders kitapları çok pahalı kızıma aldığım kitaplar 1400 TL, oğluma aldığım 500 TL.” Okullar açılmışi vatandaşımız çok mağdur kitap defter fiyatları el yakıyor. Bazı yerlerde defter kitap verdiği halde ne oluyorsa, bir şeyler mi dönüyor? Okul yönetimi, firmalar arasında. Ek kitaplar talep ediliyor ve vatandaşta bundan çok şikayetçi. Devlet kitap verdi ama nedir bu ek kitaplar? Ne oluyor? Gerekiyor mu? “Gerekiyorsa alalım ama biz çok zor durumdayken bu talepleri bizi çok zorluyor.” Diyorlar.

Küçük esnafın battığı ve çok zor durumda olduğuna dair her ilçemizde çok sıkıntılar duyduk. Meclis’te bizim bunları çözmemizi istiyor insanlar.

Otobüslerin durumu; pandemi otobüslerin çok yoğun olduğu, pandemi koşullarının gözetilmediğini söylüyor bir vatandaşımız. “Basamakta geliyorum, araç sayısı az öğrenciler olduğu için çok az geliyor.” Diyor Dilovası’ndaki bir konu. “Diş hastanesinden randevu alamıyoruz, herkes 300 TL verip özelde yaptıramıyoruz. Dolgu yaptırmak istiyorum ama randevu yok diyorlar, sistem randevu vermiyor. 2 senedir hizmet yok. CİMER’e de yazdım, özele zorundalık bıraktırılıyor.” Diş hastaneleri ile ilgili çok şikayetler dinledik ve maalesef ki sorunlar çözülmüyor.

Emekliler çok şikayetçi. Birçok yaşlı emekli vatandaşımızla konuştuk, malulen emeklilik maaşı 1570 TL alan ve ne yapacağını bilemeyen çok vatandaşla konuştuk. Emekliler çok zor durumda. Çoğu esnaf böyle devam ederse iş yerini kapatacak, dayanacak nokta kalmadı diyor ve çok insan özellikle mevcut iktidarın gitmesini istiyoruz diyor. “1570 TL maaşım var.” Diyor bir teyzemiz. “5000 küsür günüm var malulen emekliyim, nasıl geçineceğim? Ne yapmam lazım? Çocuğum var babasız büyüdü, babam kanser hastası. 3 kitaba 470 TL para verdim. Okulun aidatı 150 TL nereye yetiştireceğimi bilemiyorum.” Diyen, feryat eden insanlarla karşılaştık.

Türkiye Futbol Federasyonu’nun Anadolu kulüplerine haksızlık yaptığını söyleyen vatandaşlarımızı dinledik. Yine beden eğitimi öğretmenleri ile görüştük; okullarda salonlar olduğunu ama yeterli spor malzemesi olmadığına yönelik çok önemli şikayetlerde bulundu öğretmenlerimiz. Yeni Anayasa ile bu işlerin çözülmesi gerektiğine dair vurgular dinledik.

Esnafın işinin durgun olduğunu gördük, girdiğimiz bir çiçekçi: “Karnını doyuramayan çiçek alır mı? Bu yüzden bizim işlerimiz durgun.” Diyordu. “Önemli olan istikrar ve daha ziyade rahat yaşam diyor.” insanlar. “Daha özgür, daha zengin yaşayabilmeliyiz. Bu ülkede ciddi pahalılık mevcut. Onun önüne geçilmesi lazım.” diyor.” “Fiyatlar çok arttı yalnız yaşayan biriyim, markete gitmeye korkuyorum. 1 kg incir 25-30 TL güya hepsi Türkiye’de yetiştiriliyor. 1 kg incir 30 TL olur mu?” diyor. elektrik faturaları çok fazla ve bir terzi: “Ben 2014’te 5 TL’ye paça yapıyordum şimdi 10 TL’ye yapıyorum ama enflasyon o kadar arttı bizim arttığımız ücretin hiçbir anlamı kalmadı, esnaf böyle zor durumda. Vatandaşa da ne diyeceğimizi bilemiyoruz. “İki arada bir derede kalmış durumdayız.”

Sigorta ödemeleri ve stopajın çok yüksek olduğunu söyleyen vatandaşlarımızı dinledik. Kiraların çok arttığını, ev satın alma maliyetleri ve kiraların çok arttığı yönünde önemli şikayetler var. Kocaeli’nde yine yağ fiyatlarının çok arttığı: “Eşim 100 TL veriyor, 3-5 bir şeyler al diyor, poşetin dibinde 2-3 parça bir şey var, görüyorlar, yaşıyorlar 80 TL olmuş 5 LT yağ, marketlerin fahiş fiyat zamlarını kontrol edeceğine bunun maliyetinin ne kadar yükseldiğini kontrol et.” Diyor. “LPG’ye 71 kuruş zamla uyandık. %15 Elektriğe zam geldi, doğalgaza zam geldi.” Diyor. vatandaş feryat ediyor.

Gebze Pelitli’de dinlediğimiz vatandaşlarsa Kürt vatandaşlara doğalgaz götürülmediğini, Kürt vatandaşların olduğu bölgelere doğalgaz götürülmediğini söylüyordu. Muhtar da bunu söyleyerek şikayetleniyordu değerli arkadaşlar.

Bize gelen şikayetlerle ilgili değinilerde bulunmak istiyorum. Ev ve araba pazarlayan firmalardan şikayetler var. Mart 2019’da faizsiz araba almak için parasını veren ve halen araba alamayan ve firmaların insafına bırakılan insanların şikayetlerini alıyoruz.

Siyaset, 09 Ekim 2021 13:18

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Bahçeli emekliler için Erdoğan’a ne teklif edecek?

Bahçeli emekliler için Erdoğan’a ne teklif edecek?

İzmit, 23 Nisan’da çocuk sesleriyle şenlenecek

İzmit, 23 Nisan’da çocuk sesleriyle şenlenecek

O ilçenin kent meydanına zarar verenler cezalandırıldı mı?

O ilçenin kent meydanına zarar verenler cezalandırıldı mı?

23 Nisan’da tüm çocuklar gülmeli

23 Nisan’da tüm çocuklar gülmeli

AKP kadrolarında değişiklik olacak mı?

AKP kadrolarında değişiklik olacak mı?

İYİ Parti’den iki vekil CHP’ye geçiyor

İYİ Parti’den iki vekil CHP’ye geçiyor

İzmit Belediyesi istiridye mantarı üretip, halka ücretsiz dağıtıyor

İzmit Belediyesi istiridye mantarı üretip, halka ücretsiz dağıtıyor

42 Evler Tren İstasyonu kaderine terk edildi

42 Evler Tren İstasyonu kaderine terk edildi

Patlayan trafo yangın çıkardı

Patlayan trafo yangın çıkardı

Kartepe’deki bu yolda tedbir alın!

Kartepe’deki bu yolda tedbir alın!

İYİ Parti’den istifa eden Salim Ensarioğlu hangi partiye geçecek?

İYİ Parti’den istifa eden Salim Ensarioğlu hangi partiye geçecek?

Burası Osmanlı sarayı değil, belediye binası

Burası Osmanlı sarayı değil, belediye binası

Kuvvetli yağışlara dikkat!

Kuvvetli yağışlara dikkat!

Bakanlık bitti, sakal tıraşı olmayı unuttu!

Bakanlık bitti, sakal tıraşı olmayı unuttu!

Erdoğan'ın İlyas Şeker'e fırça attığı ortaya çıktı

Erdoğan'ın İlyas Şeker'e fırça attığı ortaya çıktı

Meteorolojiden fırtına uyarısı

Meteorolojiden fırtına uyarısı

Derince’de Çocuk Bayramı şenliği

Derince’de Çocuk Bayramı şenliği

Artık kendi kendimizin rakibiyiz

Artık kendi kendimizin rakibiyiz

Vatandaş et bile alamıyor, onlar Amsterdam'da aşk yaşıyor

Vatandaş et bile alamıyor, onlar Amsterdam'da aşk yaşıyor

Körfez’de mahalli spor sahalarının sayısı hızla artıyor

Körfez’de mahalli spor sahalarının sayısı hızla artıyor

Körfez’e demirleyen gemiler denizi kirletiyor

Körfez’e demirleyen gemiler denizi kirletiyor

AKP'de 31 Mart'taki yenilgiye suçlu aranıyor

AKP'de 31 Mart'taki yenilgiye suçlu aranıyor

Dost El öğrencilerinden Gökçe’ye en özel ziyaret

Dost El öğrencilerinden Gökçe’ye en özel ziyaret

Devlet borç kapama kredisi verecek

Devlet borç kapama kredisi verecek

Depremleri kadınların açık giyinmesine bağladı

Depremleri kadınların açık giyinmesine bağladı

Sahibi olduğu mağazada ölü bulundu

Sahibi olduğu mağazada ölü bulundu

Haydi Derince, Asel bebek için el ele verme zamanı

Haydi Derince, Asel bebek için el ele verme zamanı

Kent Lokantaları'nı öven partiliye tepki gösterdi

Kent Lokantaları'nı öven partiliye tepki gösterdi

Bünyamin Çiftçi vatandaşlarla iç içe

Bünyamin Çiftçi vatandaşlarla iç içe

KSO’nun Tasarım Yarışması’nın bu seneki teması Sürdürülebilir Teknoloji

KSO’nun Tasarım Yarışması’nın bu seneki teması Sürdürülebilir Teknoloji

KOTO’dan SEDAŞ’a Vezirçiftliği teşekkürü 

KOTO’dan SEDAŞ’a Vezirçiftliği teşekkürü 

Kolundaki saatin fiyatı 562 bin TL

Kolundaki saatin fiyatı 562 bin TL

Ara zam gelmezse sokağa ineriz

Ara zam gelmezse sokağa ineriz

Başkan Gökçe muhtarlarla buluştu

Başkan Gökçe muhtarlarla buluştu

Sanat Atölyesi kursiyerlerinden sanata yolculuk 

Sanat Atölyesi kursiyerlerinden sanata yolculuk 

Kafede hesap fişine su dökerek soygun planı yaptılar

Kafede hesap fişine su dökerek soygun planı yaptılar

Koray Aydın'dan Akşener'e eleştiri

Koray Aydın'dan Akşener'e eleştiri

Ete büyük zam

Ete büyük zam

Tehlike Dünya Bankası değil, yeni anayasa ve iklim yasasıdır

Tehlike Dünya Bankası değil, yeni anayasa ve iklim yasasıdır

İzmit Belediyesi Yeni Nesil Yerel Yönetimler Akademisi kuruyor

İzmit Belediyesi Yeni Nesil Yerel Yönetimler Akademisi kuruyor