KMKB’de Eğitim ve Spor masaya yatırıldı!
Eğitim, 16 Ocak 2022 22:18Kocaeli Milli Kuruluşlar Birliği tarafından organize edilen, “ Bugünden yarına Kocaeli’de Eğitim ve Spor” panelinde Kocaeli’nin sorunları ve çözüm önerileri ile yapılanlar masaya yatırıldı. Birbirinden değerli panelistler önemli bilgiler verdi.
Kısa adı KMKB olan Kocaeli Milli Kuruluşlar Birliği tarafından geçtiğimiz ay, ‘Göç’ paneli ile startı verilen paneller zincirinin ikincisi, “ Bugünden yarına Kocaeli’de Eğitim ve Spor” başlığıyla ikinci paneli önceki gün İzmit Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirildi. Kocaeli Milli Kuruluşlar Birliği Başkanı Yücel Alpay Demir’in ev sahipliğinde gerçekleşen panelin moderatörlüğünü Çetin Gürol yaparken, KASKF Başkanı Murat Aydın, Eğitimci-Yazar Mustafa Küpçü, Kocaeli Jimnastik Kulübü Başkanı Tolga Havuç ve Eğitimci –İdareci Adem Şahinkaya panelist olarak katıldılar.
Yoğun katılım
Panele İyi Parti İzmit İlçe Başkanı Pelin Coştur, KOÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Atalı, KASKF eski Başkanı Rafet Kırgız, Kocaeli Kent Konseyi eski Genel Sekreteri Gültekin Görüm, Çukurovalılar Derneği Başkanı Erdoğan Davut, Tokatlılar Derneği Başkanı Turan Şahin, Türk Ocağı Başkanı Mustafa Arha, Bayşad Başkanı Dila Mert, Türk Sağlık-Sen Kocaeli Şubesi Başkan Yardımcısı Serap Koçhisar, İzmit Belediyespor Başkanı Yusuf Erenkaya, İzmit Belediyesi Meclis Üyesi Cemil Uslu, KASKF Yönetim Kurulu üyesi Cemal Güreşen, Yesevi Ocağı Başkanı Eren Elmalı, Büyük Birlik Partisi Körfez İlçe Başkanı Mustafa Arha, Aydınlar Ocağı başkanı Süleyman Pekin, Yozgatlılar Derneği Başkanı Salih Ata ve çok sayıda davetli katıldı.
Atam hoş geldin
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından başlayan panelde açılış konuşmasını KMKB Başkanı Yücel Alpay Demir, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmit’e gelerek, hayatının ilk ve tek basın toplantısı düzenlemesinin ve İzmitliler ile buluşmasının 99. Yıl dönümü nedeniyle bir afiş yaptırarak, bu gururu İzmitliler olarak yaşadığını belirtti. Demir, “ Kocaeli Milli Kuruluşlar Birliği olarak Göç paneli ile başladığımız panel programımızın ikincisini “ Bugünden yarına Kocaeli’de Eğitim ve Spor” paneli başlığıyla bugün gerçekleştiriyoruz. Konusunun uzmanı değerli panelistlerimizle sorunları ve çözüm önerilerini masaya yatırarak, kentimizin eğitim ve sporuna katkı sağlamak için kayıtlarımızı ilgili makamlar ile paylaşacağız. Bu manada bugün buraya gelerek katkı sağladığınız için teşekkür ediyorum” diyerek Kocaeli milli tuşlar Birliği icra kurulu üyesi Eyüp Cüce'nin Eğitim ve Spor üzerine yazdığı şiiri okudu.
KS futbol okulu
Gazeteci- Yazar Mustafa Küpçü ise eğitim ve spor üzerine genel bir değerlendirme yaptıktan sonra, “ Kentimizde 1957 senesine kadar Türkiye’nin en başarılı atletleri Kocaeli’den çıkmış. Bunun nedeni Seka tarafından bir pentatlon sahası olması ve çok değerli sporcuların buradan yetişmesiydi. Okullarda spor eğitimleri gördük. Sadece spor yapmaz aynı zamanda eğitilirdik. Spor asli bir eğitim aracıdır. Kocaelispor’un kesinlikle bir okulu olmalıdır. Siyaset sahnesindeki aktörlerin spora siyasetin alet edilmemesini hep savundum. Kocaelispor’un 11 futbolcusu da farklı ilçelerimizden olmalı. Liseler de ve üniversitelerde ciddi spor programları olmalı. Türk futbolu başarısızlıkları nedeniyle dünyada kümeden düştü. Eğitim konusunda da çocuklardan önce siyasetçilerden başlatılmalı” yabancı oyuncularla dolu takımları görünce hangisi Türk takımı diye şaşırıyorum” diyerek sözlerine son verdi.
400 bin lisanslı sporcu
KASKF Başkanı Murat Aydın ise yaptığı konuşmada, “ Kocaeli Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu çok büyük bir aile. 550 spor kulübü ve 400 bin lisanslı sporcuya hizmet eden bir büyük aileyiz. Amatör kulüplerimizin maalesef bütçeleri yok. Devletten gelecek bir gelir ve bütçe de yok. Ancak biz göreve geldikten sonra yerel yönetimler ile birlikte birlikte büyük işler başardık. Yine sahalaşma konusunda eskiden Kocaeli'nde bir tane spor salonu var iken, şimdilerde her ilçede bir veya iki salon, spor sahaları, yüzme havuzları gibi tesislerimiz var. 25’e yakın branşta milli sporcularımız ve olimpiyat şampiyonu kardeşlerimiz var. Yeterli mi tabiki yeterli değil. Eksikler her geçen gün olacak. Bizler Türkiye’de buna rağmen 1. Numarayız. Telefonumuzu açmayan bürokratları eğitmek gerekiyor. Mevcutta destek almasalar da spor kulüplerimiz faaliyetlerini sürdürüyorlar. Bu gönül işi ve ekibimizle birlikte kentimizin gelişimi için her türlü çabayı vermeye çalışıyoruz” dedi.
Bir numarayız
Eğitimci ve idareci Adem Şahinkaya ise panelist olarak yaptığı konuşma da, “ Eğitim bir devrim işi. Kocaeli de 2 milyona yaklaşan bir nüfusa sahip. Türkiye de nüfusa göre 10. İli, ekonomik ve sosyal göstergelerde 4. İli, gayri safi milli hasılada ise 1. İl'iz. Okullarda liseler sınavları arasında 20. Sıradayız. Doğru kurgu yanlış iş. Türkler olarak tez canlı ve sonuç odaklıyız. Uzun projeksiyon yapamıyoruz. Normalde her şeyimiz var. Bir başarı hikayesi yazmak için hemen sonuç almak istiyoruz. Bilemediklerimiz üzerinden kurgular kuruyoruz. Çocuklar yetenekli doğar. Önemli olan aileden başlayarak bu eğitimi iyi aktarabilmek ve çocuklarımızdaki yetenekleri keşfedebilmek Sadece devleti suçlamayalım. Bir köy okulunda göreve başladığımda bir velim, hocam köyde inekler çocuklardan daha değerli demişti. Bu nedenle küçük işler ile büyük sonuçlar olmaz. Çocuklar istihdam edilmek için okuyor. Hâlbuki eğitim kendini geliştirmek, ülkeni geliştirmek ve insanlığa faydalı olabilmek ve değişmek için önemlidir” dedi.
İHA ve Siha kadar önemli
Kocaeli Jimnastik Kulübü Başkanı Tolga Havuç ise yaptığı konuşma da, “ Kocaeli Milli Kuruluşlar Birliğinin tüm paydaşlarına böylesi bir paneli gerçekleştirdikleri için teşekkür ediyorum. Kocaeli’nin bir evladı olarak kentimizin sorunlarına parmak basılması ve çözüm önerilerinde katkı sağlamak için bugün buradayım. Bizler çok eleştirmekten ziyade başımızı hatta işimize gövdemizi koyduk. Kentimizde tüm sporların başlangıç evresi olan jimnastik sporuna katkı sağlamak için çalışmalar yaptık. Bu manada KASKF Başkanı Murat Aydın’a çok teşekkür ediyorum. Her zaman yanımızda oldu. En zor iki branş jimnastik ve Amerikan futboludur. Bizler her çocuğun keşfedilmeye layık yetenekleri olduğunu düşünüyoruz. Aynı zamanda yetenekli velide yetiştirmek zorundayız. Sporcu yetiştirmek iha ve siha yapmak kadar önemli. Her sporcu aynı zamanda yurt dışında başarısı ile bizim elçimiz oluyor. Eğitimin spor ile başlaması lazım” dedi.
Eyüp Cüce’nin şiiri;
TÜRKİYE’MİZ NE ZAMAN DÜZELİR
Göremeden bakanlar ilmin çarkına,
Girdiği gün Türkiye’miz düzelir.
Millet aklı eğitmenin farkına,
Vardığı gün Türkiye’miz düzelir.
...
Doldurmazsak eğitimin içini,
Durdurmak imkansız beyin göçünü.
Marabalar ağaların suçunu,
Sorduğu gün Türkiye’miz düzelir.
…
Burs denen şey ayıbıdır devletin,
Ve gencini borçlandıran milletin…
Çok şükür, gücü var bu memleketin,
Gördüğü gün Türkiye’miz düzelir.
…
Bilim insanına verin yetkiyi,
Yetmezse artırın maddi katkıyı,
Devlet-millet bu konuda etkiyi,
Kardığı gün Türkiye’miz düzelir.
…
Yıllardır övündük tarzla, şekille,
Hangi dahi gelmiş özel okulla?
Yönetenler, fen ve dini akılla,
Derdiği gün Türkiye’miz düzelir.
…
Kaldıralım eğitimin harcını,
Silin gitsin öğrencinin borcunu,
Sistem, aklı eğitmenin burcunu,
Sardığı gün Türkiye’miz düzelir.
…
Boyacı mühendis, çaycı öğretmen,
Mimarlık okumuş, boş gezer, neden?
Bu zulümdür, yumruk gelsin devletten,
Vurduğu gün Türkiye’miz düzelir.
…
Aziz Sancar gitti, olmadık mani,
Uğur Şahin ihya etti Alman’ı,
Cüce namlusuna ilmi, irfanı,
Sürdüğü gün Türkiye’miz düzelir.
Eğitim, 16 Ocak 2022 22:18
Yorumlar (0)