Öğrenciler eğitimden koparıldı

Eğitim, 21 Ocak 2022 21:49

Eğitim İş Kocaeli 1 Nolu Şube Başkanı Sabri Mutlu, 2021-2022 eğitim öğretimde yarıyılı değerlendirdi.

Öğrenciler eğitimden koparıldı

Başkan Mutlu şöyle konuştu: 

Eğitim alanında yıllardır yaşanan ve COVID-19 salgını birlikte daha da ağırlaşan sorunların damga vurduğu 2021-2022 Eğitim ve Öğretim Döneminin ilk yarıyılı sona ermiştir.

Pandemiye ilişkin neredeyse hiçbir tedbir almadan yüz yüze eğitime geçen MEB, okullarımızı virüsün kuluçka alanı haline getirmiştir.

Okulları "Maske-mesafe-hijyen" tabelalarıyla donatıp, okullarda maske dağıtmaktan, mesafeleri kalabalığa engel olacak şekilde ayarlamaktan, hijyen malzemeleri temin etmekten aciz bir yönetim, eksiklikleri yine okul yöneticilerinin, öğretmenlerin ve velilerin sırtına yüklemiştir. Sınıflar seyreltilmemiş, derslik başına düşen öğrenci sayısı pandemiye uygun hale getirilmemiştir. 

Yine virüsün bulaş riskini azaltmak için derslerin ülke genelinde 30 dakikaya düşürülmesi gerekmekteyken 40 dakikalık ders 
 
süresinde ısrar edilmiş, okul öncesi için 50 dakika düzenlemesi devam etmiştir.

Pandemiden önce açıkladığı raporlarla öğretmen açığı bulunduğunu itiraf eden MEB, bu koşullara rağmen yeterli öğretmen ataması yapmamıştır. 2020-2021 eğitim öğretim yılı sonunda 38.000 öğretmenimiz emekli olmuştur. Milli Eğitim Bakanlığı önce 20 bin ardından 15 bin ek atamayla emekli öğretmenlerimizin yerini bile dolduramamıştır. 

Siyasi iktidar aynı zihniyetle yardımcı personel, hizmetli ve memur ataması yapmayıp okullarımızı bu alanlarda hizmetlerden eksik bırakmıştır. Taşeron işçilerle, İŞKUR üzerinden sağlanan geçici çalışanlarla bu hizmetler sağlanamamaktadır. İŞKUR’un gerekli personeli geç sağlanması nedeniyle okullar hijyen koşulları sağlanmadan açılmıştır. 

Ders dağılımları, kitaplar ve ders içeriklerindeki tutarsızlıklar bu dönem de devam etmiştir. 

MEB`İN BÜTÇESİ PARALEL EVRENDEKİ TÜRKİYE İÇİN BELİRLENMİŞTİR

Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi, salgın koşullarına rağmen 2022 yılı için 189 milyar 10 milyon TL olarak belirlenmiştir.
Bu yetersiz bütçe:
-Yeni dersliklerin inşası için
-Gereken öğretmen atamaları için
-Taşımalı eğitim utancını bitirmek için
-Okulları pandemiye uygun hale getirmek için
-Köy okullarını aktif hale getirmek için
-İhtiyaç sahibi çocuklara tablet/bilgisayar ve internet temin etmek için hazırlanmamıştır.
Bu bütçe, "itibardan tasarruf olmaz" diyenlerin, tasarrufu eğitimden yapmaya kararlı olduklarını göstermektedir. Bu bütçe her bir öğrencinin bilimsel, laik, sağlıklı, adil ve kamusal eğitim aldığı, eğitim emekçilerinin mesleki ve maddi anlamda mağdur edilmediği bir düzen ihtiyacının yanından bile geçmemektedir.  
Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk, "Eğitimde feda edilecek tek bir fert yoktur" derken, bu bütçeyle çocuklarımızın ve dolayısıyla ülkemizin geleceğinin feda edildiği açıktır.

EĞİTİMİ DİNSELLEŞTİRME FAALİYETLERİ DEVAM ETMİŞTİR

Eğitimi dinselleştirme faaliyetlerini afet/salgın demeden sürdüren, bunun için her krizi fırsata çeviren AKP ve Milli Eğitim Bakanlığı, tarikat ve cemaatleri milli eğitim sistemimize dahil etmeye devam etmiştir. ENSAR, TÜGVA ve İlim Yayma Vakfı gibi vakıflarla yakın ilişki içinde olduğu bilinen Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz'ın Milli Eğitim Bakan Yardımcısı yapılması, Milli Eğitim politikalarının cemaat ve tarikatlara teslim edildiğinin göstergesi olmuştur.

Bu kurumlar, açıkça çocuklarımızın ve ailelerinin dini yönden istismar edilmesine, Cumhuriyet değerlerine aykırı nesiller yetiştirilmesine aracılık etmektedirler. 

Öte yandan Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği talimat ile öğrencilerin dini içerikli dersleri seçmeleri konusunda okul müdürlerini yönlendirdiği ortaya çıkmıştır. Müzik, sanat, bilim, yabancı dil, spor gibi bir çok dalda tercih yapma hakkı olan öğrenciler “öğretmen yok” gibi gerekçelerle din eğitimine yönlendirilmekte, din derslerini seçen öğrenciler arasında ödüllü bilgi yarışmaları düzenlenmektedir.

ÖĞRENCİLER EĞİTİMDEN KOPARTILDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ülkede lise çağındaki gençlerin yüzde 50’ye yakınının eğitimde yer almadığını açıklamıştır. 15-19 yaş grubundaki 6 milyon gencin, 1 milyon 249 bini ne eğitimde ne istihdamda yer almaktadır.

2012 yılında getirilen 4+4+4 sisteminin ardından açık lisede okuyan öğrenci sayısı 940 binden 1 milyon 389 bin'e yükselmişti. Aynı dönemde lise öğrenci sayısındaki artış oranı yüzde 15,8 olurken açık öğretim lisesinde okuyanların artış oranı yüzde 32,4 olarak gerçekleşmişti. Bugün ise açık öğretim lisesinde 1 milyon 452 bin 331 öğrenci bulunmaktadır. Açıköğretim ortaokulunda kayıtlı 128 bin 433 öğrenci sayısını da dikkate aldığımızda, toplam 1 milyon 580 bin 764 öğrenci örgün eğitimden kopmuştur. Bu durum, eğitime erişimdeki ciddi problemleri göz önüne sermektedir.

MEB ELİYLE YASAL ÇOCUK İŞÇİLİK

Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün ilgili kurumlara gönderdiği karara göre, 2021-2022 döneminden itibaren ülke genelinde çok sayıda mesleki ve teknik Anadolu lisesi (MTAL) bünyesinde mesleki eğitim merkezi (MESEM) açılacak.

Bu kararın ardından; İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından acele ve günlü olarak, Meslek Liselerine gönderilen yazı ile MESEM’lere öğrenci kaydı yapılması, okulların bulunduğu ilçe ve semtlerde öğretmenlerin, koordinatörlük görevlerini bırakarak esnafları gezmeleri ve bilgi toplamaları istenmiştir. Okul Müdürleri bunu kendilerine kutsal görev kabul ederek, örgün eğitimdeki tüm sınıflara MESEM’i cazip gösteren konuşmalarla, veliler okullara davet edilmişlerdir.

Meslek Lisesi öğrenci ve veli profiline baktığımızda, “Meslek Lisesi Diploması” yanında, asgari ücretin üçte biri oranında ücret alacağının söylenmesinin cazip gelmemesi düşünülemez. Bu durumda Mesleki Teknik Anadolu Liseleri'nin (MTAL) Mesleki Eğitim Merkezleri'ne dönüşmesi kaçınılmaz olacaktır.

Ayrıca MESEM’in yaygınlaştırma tanıtımında; “Erken yaşta sigortanız yapılıyor”, “Fabrikaya okul kuruyoruz”, “Genç işsizliği önlüyoruz” gibi popülist yaklaşımlar gerçeği yansıtmamaktadır. Gerçek; devlet eliyle çocuk işçiliğinin yasal hale getirilmesi, çocukların ellerinden geleceklerinin, hayallerinin alınarak köle toplum inşa etme düşüncesidir. 
MESEM’lerin yaygınlaşması ile

- Örgün eğitim dışına itilmiş, yarınlarına yabancılaşmış, eğitimsiz, haklarını bilmeyen, kültürel açıdan eksik, kendine dayatılan hayatı kabullenen genç kitle oluşacağı,
- Yoksul öğrenciler açısından zorunlu eğitimin 8 yıla ineceği
- Türkiye’de “çırak” adı altında milyonlarca çocuğun ciddi bir emek sömürüsüne maruz kalacağı,
- 18 yaş altı çocukların çalıştırılmasının yasal hale geleceği,
- Çocuklara 9-10-11. sınıfta asgari ücretin 1/3 ü, 12. Sınıfta ise 1/2’si oranında ödenecek ücretlerin devlet bütçesinden karşılanacak olması da çocuk işçiliği patronlar açısından da cazip hale getirmekte ve böylece bir çocuk işçisi ordusu oluşturulmaktadır.

OKUL GİRİŞ-ÇIKIŞ SAATLERİ

Yaz saati-Kış saati uygulamaları nedeniyle gündemdeki yerini koruyan okul giriş-çıkış saatleri sorunu giderek büyümekte ve bir güvenlik zafiyeti oluşturmaktadır. Siyasal iktidarın saat ayarı uygulamasındaki akıl almaz tutumu başka yapısal çarpıklıklarla da beslenmektedir.
Giriş-çıkış saatleriyle ilgili yapısal sorunun başında “ikili eğitim” gelmektedir. Ancak MEB ikili eğitimi sonlandırmak için de hiçbir adım atmamaktadır. 

EĞİTİMDE ÖZELLEŞTİRME DEVAM EDİYOR

AKP iktidarı döneminde, eğitimde piyasa merkezli işletmeci anlayışı yerleştirilmeye çalışılmış, özel okullara yönelik doğrudan teşvik uygulamalarında ciddi adımlar atılarak kamusal eğitim alanı daraltılmıştır. 
MEB verilerine göre, 2020-2021 eğitim öğretim yılı itibarıyla Türkiye’de 53 bin 620 resmi, 13 bin 501 özel okul bulunmaktadır. 2003’te özel okulların resmi okullara oranı yüzde 2 iken, bugün bu oran yüzde 19’a yükselmiştir. Rakamlar AKP’nin eğitimi kamusal bir hizmet olmaktan çıkarma amacını ortaya koymaktadır.
Özel okullarda eğitim gören öğrencilerin yararlandığı imkânlar çok daha fazlayken, bu okullarda gözlerden uzakta bir başka sömürü de yaşanmaktadır. Hem aileler parasız olması gereken anayasal bir haktan yararlanmak için ücret ödemek zorunda bırakılmakta hem de eğitim emekçileri ciddi bir sömürüye maruz bırakılmaktadır. Özel okullarda çalışan öğretmenlerin hiçbir kadro güvencesi bulunmazken çok düşük ücretlere çalıştırıldıkları gerçeği de önümüzde durmaktadır.

EĞİTİM ÇALIŞANLARI GELECEKTEN ÜMİTSİZ

Öğretmenler bu eğitim döneminde de kadrolu, ücretli, sözleşmeli diye kademelendirilerek sömürülürken seçim öncesi AKP'nin defalarca vadettiği 3600 ek gösterge rafa kalkmıştır. Öğretmen alımlarında KPSS’de dereceye girmek dahi artık bir kriter olmaktan çıkmış ve mülakat denilen bu garabet sistem temel belirleyici unsur haline gelmiştir.
Siyasi iktidar tarafından eğitimin paydaşlarına danışılmadan, öğretmenlerin haklarını ve taleplerini dikkate almadan Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağı hazırlanmış ve apar topar Meclis’e sunulmuştur. Bu kanun taslağı öğretmenin koşullarını ve öğretmenliğin niteliğini artırmaktan uzak olmakla beraber, milli eğitimimiz açısından yeni sıkıntılara da yol açma potansiyeline sahiptir.
Çünkü kanun teklifi:

- Okuldaki çalışma barışını bozacak, öğretmenleri kendi arasında performans adı altında ayrıştıracak, öğretmenler odasını bölecek niteliktedir.

- Öğretmeni, veli ve öğrenci gözünde ayrıştıracaktır. Öğretmene dair haksızca iyi öğretmen-kötü öğretmen ayrımı oluşacak, bu ayrım okulun öğrencisinden velisine kadar tüm öznelerini bölecektir.

ÖĞRETMEN BELGE DEĞİL ÇÖZÜM ODAKLI KANUN İSTİYOR

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Bakanlık olarak tüm öğretmenlerimiz ve idari personelimize okullarımızın yüz yüze eğitime devam etmesindeki kararlı duruşları, sorumlulukları paylaşmaları ve emekleri nedeniyle teşekkür etmek için başarı belgesi düzenleyerek ilettik” sözleri ile tüm öğretmenlere başarı belgesi verildiğini açıkladı.

Öncelikle belirtmek gerekir ki Bakan beyin lütfu ile verilen belge mevzuatın lafzına aykırıdır. Sayın Bakan’a, öğretmen ve yöneticilere ödül verirken aynı öğretmenler odasını paylaştığımız ücretli öğretmenlere ya da eğitim öğretim süreci için birlikte mücadele ettiğimiz diğer çalışanlara (memur, hizmetli…) neden ödül vermiyorsunuz? diye de sormak istiyoruz.

Sayın Bakan bir adım atacaksa, öğretmenlere içi boş şekilde ödül vermek yerine, öğretmenlik mesleğini onurlandıracak, hak ettiği yere gelmesini sağlayacak, ekonomik ve özlük hakları noktasında güçlü kılacak adımlar atmalıdır. Eğitimin tüm aşamalarında laik, bilimsel, demokratik yaklaşım öncü olmalı, parasız ve kamusal eğitim sağlanmalıdır. Öğretmenlik mesleğini yakından ilgilendiren allanarak pullanarak kamuoyuna müjde olarak sunulan ve içi tamamen boş Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun amaca uygun çıkarılmasını sağlamalıdır.

SONUÇ

Eğitimde yaşanan yapısal sorunlar karşısında MEB’in somut ve çözüme dayalı politikalar geliştirmek gibi bir amacının olmadığı, eğitimde yaşanan ticarileşme, özelleştirme ve dinselleştirme uygulamalarının hız kesmeden devam edeceği görülmüştür.

Daha önce defalarca söylediğimiz gibi eğitim sisteminde yıllardır yaşanan sorunların aşılmasının, çocukların nitelikli bir eğitime ulaşabilmesini sağlamak için bugüne kadar izlenen bilimsel olmayan eğitim politikalarını tamamen değiştirmekten geçmektedir. Yaşanan karanlık tablodan çıkışın tek yolu ise eğitimin eşit, parasız, bilimsel, laik ve kamusal niteliğinin arttırılmasıdır.

Eğitim-İş olarak MEB'e çağrımızdır:

Eğitimin paydaşlarından göstermelik olarak görüş almak yerine, fikirlerimize ve önerilerimize gerçek anlamda kulak vermelisiniz. Durum ağırlaşmakta, enkaz toparlanamaz hale gelmektedir. Ancak tüm bu karanlık tabloya rağmen, Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk'ün gelecek nesilleri emanet etmeye layık bulduğu öğretmenler olarak parasız, bilimsel, laik, çağdaş bir eğitim sistemi için işimiz, ekmeğimiz ve çocuklarımızın geleceği için mücadele etmekten onur duyuyoruz.

Eğitim, 21 Ocak 2022 21:49

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
MHP'li o isimden Bahçeli'ye çok sert sözler!

MHP'li o isimden Bahçeli'ye çok sert sözler!

İYİ Parti'den istifa etmişti, AKP'ye mi katılacak?

İYİ Parti'den istifa etmişti, AKP'ye mi katılacak?

Ferdi Tayfur vefat etti

Ferdi Tayfur vefat etti

Başkan Çiftçi: Regaip Kandilimiz mübarek olsun

Başkan Çiftçi: Regaip Kandilimiz mübarek olsun

Başkan Büyükakın: Kalplerimizi sevgiyle dolduralım

Başkan Büyükakın: Kalplerimizi sevgiyle dolduralım

Farklı teknikle üretilen eserler İzmit’te sanatseverlerle buluşuyor

Farklı teknikle üretilen eserler İzmit’te sanatseverlerle buluşuyor

Bahçeli ve Dervişoğlu tokalaşmadı

Bahçeli ve Dervişoğlu tokalaşmadı

Körfez Belediyesi o iddiaları yalanladı!

Körfez Belediyesi o iddiaları yalanladı!

Dolphin Alışveriş Merkezi’nde tiyatro festivali başlıyor

Dolphin Alışveriş Merkezi’nde tiyatro festivali başlıyor

Başkan Hürriyet: Çok kıymetli bir gece 

Başkan Hürriyet: Çok kıymetli bir gece 

Başkan Ömeroğlu'ndan kandil mesajı

Başkan Ömeroğlu'ndan kandil mesajı

Bu moloz ve toprak yığınları ne zaman kaldırılacak?

Bu moloz ve toprak yığınları ne zaman kaldırılacak?

Kandıra Sanayi Sitesi’nde kahvaltılı buluşma

Kandıra Sanayi Sitesi’nde kahvaltılı buluşma

Vali Aktaş’tan okullara ziyaret

Vali Aktaş’tan okullara ziyaret

Emekli promosyonunda çıldırtan rakam!

Emekli promosyonunda çıldırtan rakam!

Derince’de Pazar yeri değişikliği memnuniyeti

Derince’de Pazar yeri değişikliği memnuniyeti

Büyükşehir binlerce kandil simidi dağıttı

Büyükşehir binlerce kandil simidi dağıttı

İzmit’te pazarcılar park eden araçları böyle uygun yere taşıyor!

İzmit’te pazarcılar park eden araçları böyle uygun yere taşıyor!

Bir vekil daha İYİ Parti'den istifa etti

Bir vekil daha İYİ Parti'den istifa etti

Eski Emniyet Müdürü Uzun, Erdoğan'a hakaretten gözaltına alındı

Eski Emniyet Müdürü Uzun, Erdoğan'a hakaretten gözaltına alındı

Kartepe’de durak önü acemi sürücülerin eğitim alanı oldu

Kartepe’de durak önü acemi sürücülerin eğitim alanı oldu

Ahlaksızlık ahlak oldu diyemeyenlerin hallerine bakın!

Ahlaksızlık ahlak oldu diyemeyenlerin hallerine bakın!

Atatürk'ün mirası yok ediliyor

Atatürk'ün mirası yok ediliyor

İşte 2024'ün en başarılı vekilleri

İşte 2024'ün en başarılı vekilleri

Trafiğe çıkan sürücülerin cepleri boşalacak!

Trafiğe çıkan sürücülerin cepleri boşalacak!

AKP Darıca İlçe Başkan Şakar ve ekibi yeni yıla böyle girdi

AKP Darıca İlçe Başkan Şakar ve ekibi yeni yıla böyle girdi

Vali Aktaş, Manav Kültürü Dernekleri Federasyonu yöneticilerini ağırladı

Vali Aktaş, Manav Kültürü Dernekleri Federasyonu yöneticilerini ağırladı

Kimin adamı kime yakın, Erdoğan ailesi işin neresinde?

Kimin adamı kime yakın, Erdoğan ailesi işin neresinde?

Başkan Ömeroğlu: Hep birlikte daha güçlü bir geleceğe yürüyeceğiz

Başkan Ömeroğlu: Hep birlikte daha güçlü bir geleceğe yürüyeceğiz

Kocaeli için durmadan çalışmaya devam edeceğiz

Kocaeli için durmadan çalışmaya devam edeceğiz

Emekçinin hakkını aldığı ve muhtaç olmadığı bir yıl umudu taşıyoruz

Emekçinin hakkını aldığı ve muhtaç olmadığı bir yıl umudu taşıyoruz

Başkan Gökçe’den yeni yıla çalışarak girenlere ziyaret

Başkan Gökçe’den yeni yıla çalışarak girenlere ziyaret

Filistin demek serbest, İsraille ticaretten söz etmek yasak!

Filistin demek serbest, İsraille ticaretten söz etmek yasak!

Altyapı malzemeleri buradan neden alınmıyor?

Altyapı malzemeleri buradan neden alınmıyor?

Başkan Sezer hastaları unutmadı!

Başkan Sezer hastaları unutmadı!

İzmit’ten yeni yılın ilk gününde de Darıca’ya destek! 

İzmit’ten yeni yılın ilk gününde de Darıca’ya destek! 

Başkan Büyükakın’dan öğrencilere sürpriz!

Başkan Büyükakın’dan öğrencilere sürpriz!

Büyükşehir’den doğalgaz patlamasından etkilenen vatandaşlara yemek ikramı

Büyükşehir’den doğalgaz patlamasından etkilenen vatandaşlara yemek ikramı

Emekli maaşları eksik yatacak

Emekli maaşları eksik yatacak

Bir çok ürüne zam geldi

Bir çok ürüne zam geldi