Gölcük’teki kentsel dönüşüm TBMM gündeminde
Siyaset, 11 Şubat 2022 06:26Gölcük’te Kentsel Dönüşüm konusunda 24 Ocak’ta yapılan Belediye Meclisi Toplantısı’nda Gölcük Belediye Başkanlığı’na yetki verilmesi kabul edildi. Basında yer alan haberlerde; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın projeye maliyeti nedeni ile sıcak bakmadığı, bu nedenle Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin devreye girerek ifade edilen zararın yarısını karşılayacağı bilgisi yer aldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, bunu da ilçedeki caddelerde yer alan billboardlarda ilan etti.
Ancak bu proje ile ilgili cevap bekleyen birçok soru var. Buradan yola çıkan İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, konuyu TBMM gündemine taşıdı. Türkkan, konunun muhatabı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’ın cevaplaması isteği ile soru önergesi verdi.
PROJEDEN ETKİLENECEK OLAN HAK SAHİPLERİNE, ESNAFLARA BİLGİ VERİLDİ Mİ? HAK SAHİPLERİ VE ESNAFLAR İLE BU KONUDA GÖRÜŞME YAPILDI MI VE ONLARIN GÖRÜŞLERİ ALINDI MI?
Önergesinde;
“Kocaeli’nin Gölcük İlçesi’ne bağlı Merkez Mahallesi sınırları içerisinde bulunan 46.337,74 m² alan, 10.07.2015 tarihinde ‘Riskli Alan’ ilan edilmiş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 28.07.2015 tarihinde Gölcük Belediye Başkanlığı bu hususta yetkilendirilmiştir. Bu konuda Gölcük Belediyesi Başkanlık Makamı’na yetki verilmesi Meclis Üyeleri’nin onayına sunulmuş, 24.01.2022 tarihinde Meclis kararı ile kabul edilmiştir.” diyen Türkkan, “Basında çıkan haberlerde; kentsel dönüşüm projesinin maliyeti nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın projenin yapılmasına sıcak bakmadığı, bölgenin kentsel dönüşümü için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin devreye girdiği, dönüşümden doğacak zararın yarısını Büyükşehir Belediyesi’nin ödeyeceği ifade edilmekte, Gölcük’teki billboardlarda ‘Kentsel Dönüşüme Büyükşehir’den 75 Milyon Destek’ yazıları yer almaktadır.” ifadelerine yer verdi.
HEM İŞLERİNİN BİTECEĞİNİ HEM DE YENİ YER GÖSTERİLMEMESİ HALİNDE MAĞDURİYET YAŞAYACAKLARINI İFADE EDEN ESNAFLAR İLE İLGİLİ HERHANGİ BİR DÜZENLEME YAPILACAK MI?
İYİ Parti Kocaeli Milletvekili önergesinde ayrıca; riskli alanda yapılacak yerinde kentsel dönüşümün bölge esnafını tedirgin ettiğini, ekonomik durumlarını gerekçe gösteren esnafların, hem işlerinin biteceğini hem de yeni yer gösterilmemesi halinde sorun yaşayacaklarını yazdı.
İşte Türkkan’ın soruları:
1-Gölcük Merkez Mahallesi’nde yapılması düşünülen kentsel dönüşüm ile ilgili mevcut bir proje bulunmakta mıdır, bu proje ne zaman hazırlanmıştır?
Bu proje bir şirkete mi yaptırılacaktır, bu konuda Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile ya da Kent Konut A.Ş. ile bir görüşme yapılmış mıdır?
2-Bu projenin maliyeti ne kadardır, bu maliyet neye göre hesaplanmıştır?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın projenin maliyeti nedeni ile yapılmasına sıcak bakmadığı doğru mudur, bu konuda TOKİ’nin zarar edeceği mi düşünülmüştür?
3-Gölcük’teki Kentsel Dönüşüm Projesi için 3 yıllık zaman zarfında 150 Milyon TL zarar edildiği doğru mudur, bu nedenle mi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi devreye girerek bu zararın yarısı olan 75 Milyon TL’yi karşılamaya karar vermiş ve Gölcük’teki billboardlarda bunu ilan etmiştir?
75 Milyon zarar neye göre hesaplanmış, neye göre hibe edilmiştir?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 150 Milyon TL olarak ifade edilen zararın yarısını karşılamayı teminat etmiş midir?
4-Kentsel Dönüşüm ile ilgili olarak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Bakanlık arasında protokol yapılacak mıdır, bu ne zaman olacaktır?
5-Proje ile ilgili olarak 1 yıl sonra enflasyona göre değişiklik olacağı düşünüldüğünde, daha sonra oluşacak yeni bir zararın karşılanması düşünülmekte midir, bu konuda herhangi bir tedbir alınmış mıdır?
6-Buradaki hak sahibi sayısı nedir, projeden etkilenecek kaç esnaf vardır? Kentsel Dönüşüm kapsamında kaç yapının inşa edilmesi düşünülmektedir?
7-Merkez Mahallesi’nde projeden etkilenecek olan hak sahiplerine, esnaflara proje ile ilgili bilgi verilmiş midir, hak sahipleri ve esnaflar ile bu konuda görüşme yapılmış ve onların görüşleri alınmış mıdır?
8-Kentsel Dönüşüm kapsamına giren ipotekli bina sayısı kaçtır, bu tespit edilmiş midir, ipotekli binalar ile ilgili olarak Bakanlığın bir çalışması var mıdır, bu ipoteklerin nasıl çözüleceği vs. konusunda her mal sahibi ile görüşülmüş müdür?
9-Proje kapsamında yer alan dere üzerinde çizilen yol ile ilgili olarak Devlet Su İşleri (DSİ) ile bir görüşme yapılmış mıdır?
10-Proje nedeni ile hem işlerinin biteceğini hem de yeni yer gösterilmemesi halinde mağduriyet yaşayacaklarını ifade eden esnaflar ile ilgili herhangi bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir, bu düzenlemeler neler olacaktır?
Proje tamamlanıncaya kadar yıkılacak dükkanların yerine esnafa yer gösterilmesi ve ortaya çıkacak zararının karşılanması düşünülmekte midir, bu konuda bir çalışma var mıdır?
11-Gölcük Merkez Mahallesi’nde yapılacak Kentsel Dönüşüm Projesi’nin yerinde dönüşüme uygun bir proje olmadığı, AVM için uygun bir proje olduğu bölgedeki vatandaşlar tarafından söylenmektedir.
Bu konuda Bakanlık’ın görüşü nedir?
12-Projedeki düzenlemede Otopark kapasitesinin 945, mevcut bina sayısının 926 olduğu, mevcut insanlar kendi otoparkına park etse bile çarşıya gelecek insanların park yeri sıkıntısı yaşayacağı bölgedekiler tarafından ifade edilmektedir. Bu sıkıntının yaşanmaması için alınmış bir tedbir bulunmakta mıdır?
Siyaset, 11 Şubat 2022 06:26
Yorumlar (0)