Türk sanayisine yön veren 3. Proses Emniyeti Sempozyumu 2 bin kişiyi ağırladı

İş Dünyası, 13 Mayıs 2022 00:28

KSO 3. Proses Emniyeti sempozyumu, sektör temsilcilerinin yoğun katılımı ile gerçekleştirildi. 2 gün süren sempozyum yaklaşık 2 bin kişiyi ağırladı

Türk sanayisine yön veren 3. Proses Emniyeti Sempozyumu 2 bin kişiyi ağırladı

Üretim sanayisinin tüm paydaşları, endüstriyel kazaların önüne geçmek için10-11 Mayıs tarihlerinde Gebze Bilişim Vadisi’nde düzenlenen 3. Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi’nde bir araya geldi. Kocaeli Sanayi Odası koordinatörlüğünde ve Chem Media/Artkim Group iş birliği ile gerçekleşen sempozyumda Türk sanayisinin önde gelen isimleriyle birlikte; ulusal ve uluslararası uzman konuşmacılar,5 oturum, 26 sunum, 3 özel davetli konuşmacının katılımıyla ile2 gün süren sempozyumda hem sanayi kuruluşları hem de Türkiye’nin geleceği açısından büyük önem taşıyan ‘Proses Emniyeti’ tüm yönleriyle değerlendirildi.

YOĞUN KATILIM OLDU

İki gün boyunca sürecek sempozyumun açılışına; KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yaşar Çakmak, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi ve KİPLAS Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kocagül, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkan Yardımcısı Semih Özçakır, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişi Abdurrahman Akman, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve DYO Boya Fabrikaları İnşaat Boyaları Teknik Fabrika Direktörü Hasan Şerefhan, KSO Yönetim Kurulu Üyeleri ile Meclis Üyeleri, çok sayıda firma yetkilisi ve ilgilisi katılım sağladı. Sempozyum saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başladı. Ardından açılış konuşmalarına geçildi.

50’NİN ÜZERİNDE SİVİL TOPLUM KURULUŞU

Hizmet vermeye başladığı ilk yıllardan itibaren çevre-iş sağlığı ve güvenliği ile endüstriyel güvenlik konularını gündeminde tutan Kocaeli Sanayi Odası’nın bu yıl 3’cüsünü düzenlendiği ve açılış konuşmalarını Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı  Ayhan Zeytinoğlu, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve DYO Boya Fabrikaları İnşaat Boyaları Teknik Fabrika Direktörü Hasan Şerefhan, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yaşar Çakmak ve Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimcioğlu’nun gerçekleştirdiği Proses Emniyeti Sempozyumu’nda, sektörün tüm aktörleri aynı platformda bir araya gelerek Türk sanayiinin güvenlik rotasını çizdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yanı sıra 50’nin üzerinde sivil toplum kuruluşu ve sanayi şirketlerinin desteklediği sempozyum ve sergi alanı, 2.000 kişiyi ağırladı. 

EN FAZLA SEVESO KURULUŞUNA SAHİP 5 ÜLKEDEN BİRİYİZ!

Türkiye’nin en fazla SEVESO kuruluşuna sahip ilk 5 ülkeden biri olduğuna dikkat çeken ve SEVESO kapsamına giren işletmelerin yüzde 13’ünün Kocaeli’nde faaliyet gösterdiğine dikkat çekenKocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “AB normlarına uyum sürecindeki direktiflerden biri olan ve bugün gündemimizi oluşturan SEVESO Direktifi konusunda da Oda olarak 2013 yılından beri çalışıyoruz.  SEVESO kuruluşlarının sayısı karşılaştırıldığında Almanya, Fransa, İtalya, Birleşik Krallık ve İspanya’nın ardından en fazla SEVESO kuruluşuna sahip 6’ncı Avrupa ülkesiyiz. Bizden sonra gelen Hollanda’yı bile, sahip olduğu SEVESO kuruluşu açısından ikiye katlıyoruz. Bu istatistikler, tehlikelerle karşılaşma ihtimalimizin de daha fazla olduğunu, endüstriyel kazaları önlemek ve bu kazaların etkilerini azaltmak için çok çalışılması gerektiğini anlatıyor” dedi.

TEŞVİKLERİN ARTIRILMASINA İHTİYACIMIZ VAR

SEVESO kapsamına giren işletmelerin yüzde 13’ünün Kocaeli’de faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Zeytinoğlu şöyle devam etti: “Her yıl dünyada milyonlarca insanın, iş kazası sonucunda hayatını kaybettiğini ve bunun yanında bildirilmeyen veya eksik bildirilen iş kazalarının bu sayıyı artırarak mevcut durumu daha da endişeli bir boyuta taşıdığını biliyoruz. Ülkemizde ise meydana gelen iş kazası ve bu kazalar sonucu hayatını kaybeden kişi sayılarının ne yazık ki, yıllara göre arttığı, resmi verilerde görülüyor. BEKRA beyan sistemindeki verilere göre SEVESO kapsamına giren işletmelerin yüzde 13’ü ilimizde faaliyet göstermektedir. Özellikle bu konu ilimizi çok yakından ilgilendiriyor. Biz de Kocaeli Sanayi Odası olarak bu konuda liderlik edecek birçok projeye imza atmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Tüm bu çalışmalarımızda bizlerden desteğini esirgemeyen ilgili Bakanlıklarımıza buradan bir kez daha teşekkür ederiz. Ancak; söz konusu direktif kapsamında gerekli önlemlerin alınabilmesi için tesislerde çok büyük yatırımların yapılması gerekiyor. Bu kapsamda Oda olarak talebimiz; bu konuda yapılacak yatırımlar konusunda teşvik ya da destek mekanizmasının oluşturulmasıdır.”

KOCAELİ BÜYÜK BİR POTANSİYELE SAHİP

“Çok küçük çabalarla, tedbirlerle, proses düzenlemeleriyle hem ekonomik avantajlar sağlamak hem de doğrudan insan hayatını etkileyecek çok önemli adımlar atmak mümkün” diyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yaşar Çakmak ise Proses Emniyet Sempozyumu’nda gerçekleştirdiği konuşmasında şunları söyledi: “Kolaylıkla alabileceğimiz birtakım tedbirleri yeniden konuşarak, bu konuda çıkmış mevzuatları güncelleyerek, uyarlayarak, takip ederek çok büyük faciaların önüne geçebiliriz. Deprem anında, deprem gelmeden önce yapılacak olan şeyler var. Ulaşım ile ilgili, haberleşme ile ilgili, telli/telsiz sistemler ile ilgili atmamız gereken adımlar var. Çok az maliyetlerle çok yüksek verimler elde etmek mümkün. Sanayinin kalbi, üretimin kalbi, birçok teknoloji firması da yine burada. Kocaeli, Türkiye gibi dünyaya da örnek olacak uygulamaları pekâlâ üretiyor ve bundan sonra da üretmeye devam edecek.”

TEKNOLOJİ VE SANAYİ BİRBİRİNDEN AYRILAMAZ BİR BÜTÜNDÜR

3. Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi’ne ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getiren Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimcioğlu ise şunları aktardı: “Dünya artık verinin hızlı bir şekilde işlenmesi ve devamına dayalı sistemlerde kullanımıyla dönüyor. Dijital dönüşüm tüm alanları etkilediği gibi Proses Emniyeti anlamında da önemli gelişmelere imza attı. Bilişim Vadisi olarak bizde vizyonumuz doğrultusunda milli teknoloji hamlesiyle dünyayı değiştirecek ulusal ve uluslararası faydalı teknolojilerin üretilmesi için çabalıyoruz. Bu yolda da Proses Emniyeti’nin insan odaklı bir teknolojinin 

esası olduğunun, insan hayatının ve doğal yaşamı koruyacak bütün süreçlerde bu çalışmaların ne kadar önemli olduğunun bilinciyle hareket ediyoruz.” Bilişim Vadisi’nin 3 tane organize sanayi bölgesiyle birlikte “Dijital Dönüşüm Yol Haritası” planını Doğmanlar Kalkınma Ajansı ile çıkardıkları haberini veren İbrahimcioğlu, 15 firmanın bu organize sanayi bölgeleriyle beraber dijital kalkınma planlarını oluşturduklarını belirtti.

DÜNYANIN EN BÜYÜK ENDÜSTRİLERİNDEN BİRİ 

Kimya sanayinin, dünyanın en büyük endüstrilerinden biri olarak faaliyetlerine devam ettiğini ve 2060 yılında küresel kimyasal üretimin daha da artmasını öngördüklerini belirten DYO Boya Fabrikaları İnşaat Boyaları Fabrika Direktörü ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Hasan Şerefhan, “Endüstriyel ve kimyasal kazaların insan ve çevre sağlığına oluşturabileceği tehditlerin önüne geçebilmek ve bu kazaların etkilerinin azaltılması çok büyük bir önem taşıyor. İşte bu nedenle 3. Proses Emniyeti Sempozyumu, tehlikeli maddeler bulunduran kuruluşlarda, büyük endüstriyel kazaları önlemek ve muhtemel kazaların insanlara ve çevreye olan zararlarını en aza indirmek, yüksek seviyede, etkili ve sürekli korumayı sağlamak için alınması gerekli önlemler ile ilgili yönetmelik, uygulama, teknik bilgi, Ar-Ge, ürün ve hizmetlerin tüm ilgili sektörlere aktarılması amacıyla önemli bir görev üstlenmiş durumda. Sanayiciler olarak üretim süreçlerimizi daha güvenli hale getirmek büyük endüstriyel kazaların önlenmesi ve çevreye olan etkilerinin azaltılmasını en önemli sorumluluğumuz olarak son derece önemsiyoruz. Bakanlıkların ve 50’nin üstünde STK ve Sanayi şirketlerinin desteklediği bu sempozyumda tüm katılımcıların bu sempozyumdan edindikleri bilgi ve tecrübeleri, iyi uygulamaları kendi çalışma alanlarında/sanayilerinde uygulamalarını hedefliyoruz ve bekliyoruz” dedi.

TEKNOLOJİK GELİŞMELERE UYUM SAĞLIYOR

Türkiye’de dijital dönüşüm çalışmalarının ve Proses Emniyeti’nin teknolojik gelişmelere uyum sağlayarak ilerlediğine dikkat çeken Hasan Şerefhan, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz sanayisinde de dijital dönüşüm (Endüstri 4.0) çalışmaları önemli ölçüde hız kazanmaktadır. Sanayicilerimiz tesislerindeki dijital checkuplar ile işletmelerin dijital olgunluk analizlerini yaparak dijitalleşme yol haritalarını hazırlamaktadırlar. Aslında dijitalleşme sürecinde fırsatları yakalayan ve hızlı uyum sağlayan tesislerin önemli kazanımlar elde ettiklerini biliyoruz.İşte bu noktada Proses Emniyetinde de teknolojik gelişmeleri takip eden ve dijital ikizler ile süreçleri yöneten, modelleme sistemi ile bigdata oluşturan şirketlerde emniyet sistemleri çok daha güvenli olmakta ve kontrollü süreç yönetimleri ile de kaza risklerini en aza indirgemektedir” şeklinde konuştu.

TİSK OLARAK TEMEL ÖNCELİĞİMİZ; ÇALIŞAN SAĞLIĞI

Sanayi kuruluşlarının gelişmesinin, sürdürülebilir rekabetçi ve sağlıklı bir yapıda üretim yapmalarının TİSK açısından temel bir öncelik olduğunun altını çizen ve yürüttükleri faaliyetler hakkında bilgi veren Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi ve KİPLAS Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kocagül ise şu açıklamalarda bulundu: “Konfederasyonumuzun 81 ilde temsil ettiği sektörlere ve iş birliğine bakacak olursak 2 milyon çalışandan söz ediyoruz. Bu nedenle İş Sağlığı ve Güvenliği alanlarında TİSK ve TİSK Mikrocerrahi Vakfı iş birliği ile işletmelerin daha güvenli üretim yapmalarına yönelik pek çok faaliyet yürütüyoruz. İSG Teknolojilerini Yaygınlaştırma Projesi ile işletmelerde temel olan İSG kültürünü yerleştirmesi, yaygınlaştırması ve daha sağlıklı ve güvenli bir ortam sunulması amaçlanmaktadır. Yapay zeka destekli İSG Video Analiz Yazılım Platformu ile iş kazası riskleri önceden belirlenebilmektedir. TİSK 

Akademi Online Platformu ile kişisel ve profesyonel gelişim alanlarında, sendikalarımıza ve bağlı iş yerlerine, çalışanlarına ve ailelerine online olarak ücretsiz yararlanabilecekleri bir imkan sunulmaktadır. İSG Forum Tiyatrosu ise, İş Güvenliği yaklaşımı konusunda davranış değişikliğine katkı sağlamaktadır. 

MEVZUAT ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Bakanlık olarak, çalışma hayatına mal olan sorunların çözümü için bütün sosyal çalışmaları yoğun bir şekilde devam ettirdiklerini ifade eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanı Yardımcısı Semih Özçakır, “Ülkemizde büyük endüstriyel kazaların önlenmesi ve etkilerinin azaltılması hakkında yönetmelik son olarak 2 Mart 2019 tarihinde yayınlanmış olup, bu yönetmeliğin yayınlanmasını takiben Güvenlik Raporu Tebliği, Büyük Kaza Önlemesi Politikası Tebliği, Büyük Kaza Senaryo Dokümanı Tebliği’nin de yayınlanması ile birlikte yönetmelik kapsamında çıkarılması gereken mevzuat çalışmaları tamamlanmıştır. Yönetmelik kapsamında yapılan teftişlerde tespit edilen noksanlıklarını giderme iradesinde olan işverenlerimize süre verilerek noksanlıkların giderilmesini sağlamaktadır. Ancak başkanlarımız tarafından yürütülen teftişlerde edindiğimiz izlenime göre işverenlerimiz ve iş yeri yöneticilerinin proses güvenliği konusunda hiç müfettiş gelmeden sorunlarını çözme iradesinde olmadıklarını tespit etmiş bulunmaktayız” diye konuştu.

GELİŞMELERİ VE DENETİMLERİ ANLATTI

Son özel konuşmacı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişi Abdurrahman Akman da 'SEVESO Yönetmeliği Kapsamında Gelişmeler ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Denetimleri' başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Ardından protokol üyeleri ve konuklar, sergi alanında stant açan yaklaşık 40 firmanın stantlarını gezerek bilgi aldı.

SEKTÖRDEKİ GÜVENLİK KONULARI TARTIŞILDI

10-11 Mayıs 2022 tarihleri arasında iki gün süren, yaklaşık 2 bin kişinin ziyaret ettiği 3. Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi’nde; ulusal ve uluslararası mevzuat yapıcılar, denetçiler, sektör çalışanları, akademisyenler, ürün/hizmet geliştiriciler ve belgelendirme kuruluşları, bilgi ve birikimlerini sunum ve panellerle katılımcılara sunacak ve katılımcılar ile bir araya geldi. Sempozyum konuşmacıları arasında yer alan AKUT Derneği Onursal Başkanı Nasuh Mahruki ve Hacer Kayhan’ın sempozyumun 2. gününde gerçekleştirdiği “Büyük Endüstriyel Kazaların Yönetimi’nde Arama Kurtarma Faaliyetleri” başlıklı sunum ise kazaların ardından yaşanan süreçlere dair bilgi vererek, arama kurtarma faaliyetlerine dikkat çekti. Sunuma ilgi yoğun oldu. 

VR GÖZLÜK İLE YANGIN SÖNDÜRME

Sempozyum süresince proses emniyeti ve ilgili sektörlerden birçok firmanın, yeni ürün ve teknolojilerini sunduğu sergi alanı ise, katılımcılara yeni iş bağlantıları kurma ve potansiyel müşterileriyle bir araya gelme fırsatı sağladı. Ticari workshop alanında ise ziyaretçiler, hem 19 farklı poster bildiriyi inceleme, hem birbirinden değerli ulusal ve uluslararası firmalardan deneyim paylaşımı odaklı sunumları dinleme hem de 2 gün boyunca gerçekleştirilen VR gözlük ile sanal gerçeklik uygulamalarıyla,“yangın söndürme, LOTO ve risk avı” senaryolarını ücretsiz olarak deneyimleme imkanı buldu.

TARIŞILAN KONU BAŞLIKLARI

İlgili yönetmelik, uygulama, teknik bilgi, Ar-Ge, ürün ve hizmetlerin sektörle paylaşıldığı sempozyumdaaşağıda yer alan başlıklar doğrultusunda SEVESO III Direktifi, ATEX Direktifleri, Basınçlı Kaplar/Ekipmanlar, CLP Tüzüğü/SEA Yönetmeliği, REACH Tüzüğü/KKDİK Yönetmeliği ve Dijital Dönüşümün Proses Emniyetine Etkileri gibi etkili ve sürekli korumayı sağlamak için alınması gereken önlemler tartışıldı.

Sempozyum kapsamında panellerde; “SEVESO Yönetmeliği Kapsamında Gelişmeler ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Denetimleri”, “SEVESO Direktifi'nde Güncel Gelişmeler”, “ATEX Yönetmelikleri, Patlayıcı Ortamlar ve Saha Uygulamaları”, “Dijital Dönüşümün Proses Emniyetine Etkileri”, “REACH ve Tehlikeli Kimyasalların Yönetimi”, “Basınçlı Kaplar, Borular, Depolama Tankları ve Proses Ekipmanları” konuları masaya yatırıldı.

İş Dünyası, 13 Mayıs 2022 00:28

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
DEM Parti'nin kapatılması kaçınılmaz olur

DEM Parti'nin kapatılması kaçınılmaz olur

AKP kesinlikle iktidardan düşüyor

AKP kesinlikle iktidardan düşüyor

Derince’de bayram coşkuyla kutlandı

Derince’de bayram coşkuyla kutlandı

Uymamak için anayasa değiştirilir mi?

Uymamak için anayasa değiştirilir mi?

Başkan Sezer koltuğunu minik Yazıcıoğlu’na devretti

Başkan Sezer koltuğunu minik Yazıcıoğlu’na devretti

İzmit neşe ve sevinçle doldu taştı

İzmit neşe ve sevinçle doldu taştı

Erdoğan kayyum atama planı mı yaptı?

Erdoğan kayyum atama planı mı yaptı?

AKP'nin kurucusu Hüseyin Çelik'ten zehir zemberek sözler

AKP'nin kurucusu Hüseyin Çelik'ten zehir zemberek sözler

Minik dostlarından Başkan’a: Teşekkürler Tahir amca’

Minik dostlarından Başkan’a: Teşekkürler Tahir amca’

Başkan Ömeroğlu, koltuğu minik öğrenciye devretti

Başkan Ömeroğlu, koltuğu minik öğrenciye devretti

BTP’lilerden Yürüyüş Yolu’nda 23 Nisan etkinliği

BTP’lilerden Yürüyüş Yolu’nda 23 Nisan etkinliği

Halkın yurtları üzerinden gençlerimizi siyasete alet etmeyin

Halkın yurtları üzerinden gençlerimizi siyasete alet etmeyin

Mali müşavirleri canından bezdirdiniz

Mali müşavirleri canından bezdirdiniz

Başkan Sezer’den 23 Nisan mesajı

Başkan Sezer’den 23 Nisan mesajı

Sığınmacılara ait ruhsatsız iş yerlerinin mühürlenmemesi ırkçılıktır

Sığınmacılara ait ruhsatsız iş yerlerinin mühürlenmemesi ırkçılıktır

Başkandan ilk talimat: Körfez’e Bilim-Sanat Sokağı

Başkandan ilk talimat: Körfez’e Bilim-Sanat Sokağı

Koray Aydın’dan dikkat çeken mesaj

Koray Aydın’dan dikkat çeken mesaj

İzmit Kafasının yeni sayısı İzmitlilerle buluştu

İzmit Kafasının yeni sayısı İzmitlilerle buluştu

Dilovası halkını tedirgin eden çevre olayını bakana sordu

Dilovası halkını tedirgin eden çevre olayını bakana sordu

Motorine indirim geliyor

Motorine indirim geliyor

Kartepe’de bir çirkin görüntü daha!

Kartepe’de bir çirkin görüntü daha!

İyi derecede Arapça biliyor denilmişti, bilmediği ortaya çıktı!

İyi derecede Arapça biliyor denilmişti, bilmediği ortaya çıktı!

100 milyonluk havuzlu villa kavgası

100 milyonluk havuzlu villa kavgası

Seni sevmeyen kahrolsun!

Seni sevmeyen kahrolsun!

Partisi seçimi kaybedince hibe ettiği aracı geri aldı

Partisi seçimi kaybedince hibe ettiği aracı geri aldı

23 Nisan coşkusu Bilgi Köprüsü’nde doyasıya kutlandı 

23 Nisan coşkusu Bilgi Köprüsü’nde doyasıya kutlandı 

Bi Dünya Eğlence ile yaşanan 23 Nisan sevinci

Bi Dünya Eğlence ile yaşanan 23 Nisan sevinci

Başkan Gökçe çocukların bayram sevincini paylaştı

Başkan Gökçe çocukların bayram sevincini paylaştı

Beton blokları bu sokaktan kaldırın!

Beton blokları bu sokaktan kaldırın!

Çiftçi, koltuğunu minik başkana devretti

Çiftçi, koltuğunu minik başkana devretti

Haydi çocuklar Gölcük Anıtpark’ta 23 Nisan coşkusuna

Haydi çocuklar Gölcük Anıtpark’ta 23 Nisan coşkusuna

Sahra başkanın ilk talimatı: Okullara akıl ve zeka oyunları sınıfı

Sahra başkanın ilk talimatı: Okullara akıl ve zeka oyunları sınıfı

Hürriyet: 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun!

Hürriyet: 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun!

Kavgada 1,5 yaşındaki bebeğe biber gazı sıktı

Kavgada 1,5 yaşındaki bebeğe biber gazı sıktı

Bahçeli'den zehir zemberek sözler

Bahçeli'den zehir zemberek sözler

GTÜ'den bağımlılıkla mücadeleye destek   

GTÜ'den bağımlılıkla mücadeleye destek   

İYİ Parti’den istifa eden Bilge Yılmaz hangi partiye geçecek?

İYİ Parti’den istifa eden Bilge Yılmaz hangi partiye geçecek?

Başkan Bülent Sarı’dan 23 Nisan mesajı

Başkan Bülent Sarı’dan 23 Nisan mesajı

Çayırova çocuk kulüplerinde 23 Nisan coşkusu

Çayırova çocuk kulüplerinde 23 Nisan coşkusu

104 yıl önce Atatürk'ün yaktığı meşale, bugün de Cumhuriyetimizi aydınlatıyor

104 yıl önce Atatürk'ün yaktığı meşale, bugün de Cumhuriyetimizi aydınlatıyor