Körfez İlimtepe’de bitirilmeyen TOKİ konutları TBMM gündeminde
Siyaset, 07 Temmuz 2022 17:18Körfez İlimtepe’de TOKİ tarafından başlatılan ancak hala bitirilemeyen 1.500 konutluk proje nedeniyle vatandaşlar 3 yıldır mağdur. Kura aşamasında hak kazanan ve para ödemesine rağmen hala evlerine kavuşamayan vatandaşlar seslerini duyurmaya çalışıyor. Yaşanan sıkıntılı duruma dikkat çeken İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan onların sesi oldu. Türkkan, konunun muhatabı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması amacıyla soru önergesi verdi.
PROJEYİ TAMAMLAYAMAYAN VE HAK SAHİBİ OLAN 1.500 DAR GELİRLİ VATANDAŞIN MAĞDUR EDİLMESİNE YOL AÇAN YÜKLENİCİ FİRMAYA YAPTIRIM UYGULANACAK MI?
Önergesinde; 1.500 kişinin mağduriyetine vurgu yapan ve konunun aydınlatılmasını isteyen Türkkan, hak sahiplerinin yaşadığı sıkıntılı sürecin sona erdirilmesi ve konunun aydınlatılması için Bakan Kurum’dan 8 soruluk önergesine cevap vermesini istedi.
Türkkan’ın önergesi şu şekilde:
“Kocaeli’nin Körfez İlçesi’ne bağlı İlimtepe’de yaklaşık 3 yıl önce TOKİ tarafından 1.500 Sosyal Konut Projesi başlatılmış, kura aşamasında hak kazanan vatandaşlardan daire tipine göre 500 TL ile 1.000 TL arasında değişen oranlarda bedel toplanmıştır. Aynı dönemde başlayan projeler (Tuzla, Gebze, Sekbanlı, Sepetçi) bitirilmesine ve aradan 3 yıl geçmesine rağmen İlimtepe Projesi’nde yüklenici firma, artan maliyetleri gerekçe göstererek TOKİ 2. Etabı için tasfiye hakkını kullanma kararını açıklamış, 23 ay taahhütlü olan proje, ihale tarihinden 12 ay geçmesine rağmen %15 tamamlanma oranının altında kaldığından sözleşme fesih maddesini talep etmiştir. Bu durum projede hak sahibi olan 1.500 dar gelirli vatandaşın mağdur edilmesine yol açmıştır.”
CEVAP BEKLEYEN SORULAR:
1-Aynı dönemde dar gelirli vatandaşlar için başlatılan konut projeleri bitirilmesine ve konutlar teslim aşamasına gelmesine rağmen, Körfez İlimtepe’de 1.500 Konut Projesi neden bitirilememiştir, 3 yıldır anahtar bekleyen ve mağdur edilen vatandaşlar süreç hakkında neden bilgilendirilmemiş ve kendilerine bir açıklama yapılmamıştır?
2-Körfez İlimtepe’de yüklenici firmalar, diğer yüklenici firmalara kıyasla neden projelerini %15 seviyesine bile getirememiştir, bunun gerekçeleri nelerdir?
3-Yılbaşından bu yana projenin hayata geçemeyeceği tamamlanma oranından anlaşılmasına rağmen bu konuda neden çözüm üretilememiş ve vatandaşların mağdur edilmesine izin verilmiştir?
4-Proje ile ilgili İmar Müdürlüğü tarafından istenen, hak sahiplerince ödenen bedellere ait banka dekontları teslim edilmesine rağmen neden bu konuda İmar Müdürlüğü tarafından bir açıklama ve hak sahiplerine geri dönüş yapılmamıştır?
5-Tekrar ihale edilmesi beklenen bu projenin, dar gelirli vatandaşların bütçesine getireceği ek maliyet nedeni ile daha fazla mağdur edilmemeleri için hak sahiplerini rahatlatacak şekilde bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir?
6-Aradan 3 yıl geçmesine rağmen projeyi tamamlayamayan ve hak sahibi olan 1.500 dar gelirli vatandaşın mağdur edilmesine yol açan yüklenici firmaya Bakanlık tarafından herhangi bir yaptırım uygulanması düşünülmekte midir?
7-Aradan geçen 3 yıllık süre zarfı nedeniyle hak sahiplerinin bugüne kadar yaşadığı ve yapılması düşünülen yeni ihale sürecine kadar yaşayacakları mağduriyetin giderilmesi için Bakanlık tarafından getirilmesi düşünülen çözüm önerileri bulunmakta mıdır, bunlar nelerdir?
8-Körfez İlimtepe’de 3 yıldır projenin tamamlanmasını bekleyen ve mağdur edilen vatandaşlar hangi tarihten itibaren evlerine kavuşabilecektir?
Siyaset, 07 Temmuz 2022 17:18
Yorumlar (0)