Kocaeli Müteahhitler Birliği’nden 17 Ağustos depremi mesajı
Gündem, 15 Ağustos 2022 23:56Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 23.yıl dönümü dolayısıyla basın açıklamasında bulundu!
“DEPREMİ UNUTMAMALI, UNUTTURMAMALIYIZ!”
Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş ; “23 yıl önce bir acı yükseldi bu şehirde.
Artık hepimiz biliyoruz, ülkemiz dünyanın en etkin ve yıkıcı deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunmaktadır. Şehrimizde 17 Ağustos 1999'da gece yarısı saat 03.02'de 7,4 büyüklüğünde meydana gelen ve 45 saniye süren Marmara Depreminde resmi bilgilere göre 17.480 vatandaşımız ölmüş ve 23.781 vatandaşımız da yaralı olarak kurtulmuştur.
(KAYNAK: Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı)
TÜRKİYE, DEPREMLE BİR ARADA YAŞAMAYA MECBUR BİR ÜLKEDİR.
Başkan Keleş; ”Deprem gerçeğini gerekli tedbirlerle özellikle yapısal tedbirlerle, can ve mal kayıpları azaltılabilir. Yurdumuzun farklı bölgelerinde yaşanılan doğal afetler kentsel dönüşümün önemini bir kez daha ortaya koymaktadır. Kentsel dönüşümde en temel hedef her şeyden önce insanımızın can ve mal güvenliğini sağlamak olmalıdır. Asrın felaketi olarak bilinen Marmara Depreminden sonra şehrimizde de kentsel dönüşüm bekleyen yapılarımız için birçok kez basın açıklamalarında bulunduk.”
17 AĞUSTOS’TAN SONRA NE OLDU...
Keleş; T.C İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığından (AFAD) alınan bilgilere göre Marmara Depremi nedeniyle yıkılan bina sayısı 285.211 ev, 42.902 işyeri hasar gördü. (KAYNAK: AFAD)
Deprem sonrası hasar gören yapılarımız için kentsel dönüşüm noktasında öncelikli olarak Çevre Bakanlığımız, Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı (TOKİ) , Büyükşehir Belediyelerimiz ve özel sektör ile birlikte bir yol katettik fakat şehrimizin için arzu edilen seviyelere henüz ulaşılabilmiş değiliz. Bizler isteriz ki olası bir afette daha kötü sonuçlar almadan birlik ve beraberlik içerisinde kentsel dönüşüm bekleyen her yapımız için çalışalım..
MARMARA DEPREMİ SONRASI KOCAELİ…
Kocaeli İMO’dan edinilen bilgiye göre Kocaelimizde 1999 Marmara Depremi öncesi yapı stoğu 140.163 adet iken 2019 tarihi itibari ile Kocaeli’nde mevcut yapı stoğumuz 291.285’tir. Bugün itibari ile yaklaşık %40’a yakın yapı stoğumuzun 99 öncesi yapılar olduğunu öngörmekteyiz. Deprem görmüş, yorulmuş, yıpranmış binaların olası İstanbul veya tekrar Kocaeli’nde yaşanılabilecek bir depremde ayakta kalması güç olmaması için 1999 depremi yapı stoğumuzun yeni yönetmelikle birlikte depreme dayanıklı yapılara çevrilmesi gerekmektedir.
ŞİMDİ NE YAPMALIYIZ?
Başkan Keleş; Deprem kaçınılmaz ve zamanı öngörülemez herkes üzerine düşen sorumluk ve vazifeleri layıkıyla yerine getirmelidir. Ülkemiz deprem kuşağında ve bugüne kadar meydana gelen depremler sonrasında 6 milyon çürük yapı stoğumuz oluştu. 2012 yılında bu stoğu azaltmak ve konutları doğal afetlere daha dayanıklı hale getirmek üzere Kentsel Dönüşüm Yasası çıktı ancak üzerinden 10 yıl geçmiş olmasına rağmen bu yasayla kentsel dönüşüm ile arzu ettiğimiz seviyeye ulaşamadık.
Peki ya ne yapmalıyız?
• Bakanlıklarımız ve yerel yönetimlerimiz tarafından yatırımcılarımızın kentsel dönüşüme ilgisini arttırmak için bölgenin ihtiyaçlarına göre emsal ve kat artışlarında ivedilikle kolaylık sağlanmalıdır.
• Müteahhitlerimiz iş planlarında kentsel dönüşümü öncelikli sıraya almalı, bunu bir sosyal sorumluluk olarak görmelidir.
• Vatandaşlarımız "DEPREM GERÇEĞİ" konusunda sürekli bilinçlendirilmelidir.
• 1999 öncesi yapılmış riskli yapılara sahip vatandaşlarımız kentsel dönüşüm için maddi ve manevi fedakârlıklar yaparak binalarının dönüşümüne izin vermelidir.
• Kentimizin tüm sivil toplum kuruluşları kentsel dönüşümü gündemde tutmalı, şehrimizi depreme nasıl hazır hale getiririz kaygısıyla çalışmalar yapmalıdır.
• Güçlü yerel basınımızın kıymetli temsilcileri deprem gerçeği konusunda kamuoyu oluşması, toplumuzun bilinçlenmesi ve bilgilenmesi için gerekli desteği vermeye devam etmelidir.
“Kentsel dönüşüm şehrimiz ve yurdumuz için oldukça önemli bir husustur diyen Başkan Oğuzhan Keleş, yukarıda bahsettiğimiz dinamikler aynı hedefe odaklanıp birlikte senkronize çalışırsak bahsettiğimiz hedefe ulaşmamız çok daha kolay olacaktır.” diyerek sözlerine şu şekilde devam etti "17 Ağustos depreminden sonra Kocaeli’ndeki binalarda haliyle yorgunluk oluştu. Olası bir doğal afet sonucunda üzücü sonuçlar almamak adına kentsel dönüşüm sürecini hızlandırarak güvenli yaşam alanlarının bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir.” diyerek kentsel dönüşümün kentimiz ve yurdumuz için önemini bir kez daha hatırlattı.
Bu duygu ve düşüncelerle 23 Yıl önce aramızdan ayrılan deprem şehitlerimizi saygıyla anıyor, bugün bile depremin izlerini üzerinde taşıyan vatandaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. “Depremi unutmamalı, unutturmamalıyız, dönüşüm bekleyen yapılarımıza önem vermeliyiz” dedi.
Gündem, 15 Ağustos 2022 23:56
Yorumlar (0)