BİLKAR sezonu Burgazada'da Abasıyanık’a atıf ile açtı
Gündem, 22 Ağustos 2022 23:54** Gebze’nin ve Kocaeli’nin kültür ve sanattaki aktif ve üretken sivil toplum örgütü BİLKAR kültür sanatta yeni dönemi Sait Faik Abasıyanık’a atfettiği Burgazada gezisi ile açtı
Dünyayı ve ülkemizi kasıp kavuran Covid süreci en büyük darbeyi kültür ve sanata vurdu. Çok sayıda tiyatro topluluğu kepenk indirdi, müzisyen intiharlarına tanık olundu.
YIKILMADI, AYAKTA
Gebze’nin ve Kocaeli’nin kültür ve sanattaki aktif ve üretken sivil toplum örgütü; Bilimsel ve Kültürel Araştırma Yayıncılık ve Üretim Kooperatifi – BİLKAR bu süreci küçülerek atlatabilmeyi başardı. Yine süreç içinde ülkemiz kültür sanat camiasına yönelik, “Her tür destek ve işbirliğine, tüm tiyatro ve müzik gruplarımızla hazırız” mesajıyla dikkatleri üzerine çekti.
YÖNETİMİN HİMAYESİNDE
Serdar Dikkatli başkanlığında yoluna devam eden BİLKAR, 2022-2023 sezonunu ise bir geziyle açtı. 40’a yakın BİLKAR üyesi ve dostu Başkan Serdar Dikkatli ile yönetim kurulundan Meryem Meriç, Derya Ağdaş ve Fatih Erdaş’ın himayesinde İstanbul, Burgazada’ya gidildi. Katılımcılar Marmaray’ın Gebze istasyonunda bir araya gelip buradan trenle Bostancı’ya, oradan da vapur ve yatlarla adaya çıktı. Gezi heyetinde Tüm Emekli-Sen Gebze Şube Başkanı Cemil Yüksek, Darıca Ahmet Parmaksızoğlu İlkokulu Müdürü Feyyaz Demirbaş’ın da aralarında bulunduğu birbirinden renkli simalar yer aldı.
İLK ABASIYANIK’I SELAMLADILAR
Burgazada’ya ayak bastıktan sonra hemen iskele önündeki heykeli önünde Yazar Sait Faik Abasıyanık’ı (1906-1954) selamlayıp ardından Burgazada Cemevi’nin çay bahçesinde kahvaltıya oturdu. Burada aynı gün 51 yaşına basan BİLKAR Üyesi Naci Sarıtaş’ın doğum günü de hayli mütevazi şekilde, keki andıran bir dilim pasta ile kutlandı. Ardından Burgazada Cem Evi’ni ziyaret edip gezen heyeti burada Cemevi Başkanı Zeki Kaya karşılayıp bilgilendirdi.
KİM OLURSAN OL, GEL!
Adalar’daki dört adada Erzincan, Sivas yoğun 3 bin 500 Alevi yurttaşımızın yaşadığını kaydeden Zeki Kaya; semah ve cem dahil olmak üzere tüm dini ruhani etkinliklerine her din ve mezhepten insanların katılabileceğini söyledi. Burgazada’daki yerlerinin Hazine arazisi üzerinde olmasından ötürü her yıl 100 bin lira tutarında ecrimisil ödediklerini kaydeden Kaya, çay bahçesinden edindikleri gelirle bu gideri karşılamaya çalıştıklarını söyledi.
29 AĞUSTOS’TA ZEKERİYA PEYGAMBER’İ ANACAKLAR
BİLKAR heyetinin ikinci durağı Ayios İdanis Rum Ortodoks Kilisesi oldu. Ayios İdanis Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve kilisenin okuyucusu Andon Parizyanos heyeti ağırlayıp bilgilendirdi. İstanbul ve Adalar’da yakın tarihe kadar 2 bin olan Rum vatandaş sayısının göçlerle birlikte 100’e kadar düştüğünü kaydeden Parizyanos, “Yazın 100, kışın 5 kişi kiliseye sahip çıkmaya çalışıyoruz” dedi. Kilisenin çeşitli tarihlerdeki depremlerle iki defa yıkılıp yenilendiğini söyledi. 29 Ağustos günü katledilerek, başı kesilerek öldürülen Zekeriya Peygamber’in (İslam’a göre peygamber Hristiyanlıkta din büyüğü olarak görülür) ölüm yıldönümünde kilisede anma etkinliği gerçekleşeceğini dile getirdi.
DARÜŞŞAFAKA’YA BAĞIŞLANAN HALKA AÇIK MÜZE EV
Ardından Yazar Sait Faik Abasıyanık’ın (1906-1954) yaşadığı ve çok sayıda eserini kaleme aldığı; annesi Makbule Abasıyanık’ın vasiyetinden temelle, yazarın ölümünün ardından Darüşşafaka’ya bağışlanan ve müze haline getirilen evi gezildi. Heyeti burada vakıf görevlisi Yeşim Temel ağırlayıp eve, hikayesine ve Darüşşafaka’ya bağışlanma sürecine dair bilgilendirmede bulundu. Yine vasiyet üzerine müzeye girişlerin ücretsiz olduğunu belirtti.
TİYATRO TOPLULUĞU VERİ PEŞİNDE
Öte yandan BİLKAR Yönetim Kurulu üyelerinden; tiyatrocu, yazar ve yönetmen Fatih Erdaş bu sefer Sait Faik Abasıyanık’ı anlatan bir oyunu kaleme almak üzere gerekli materyalleri müze evi ziyaretinde de derlemeyi sürdürdü.
ABASIYANIK’IN BAHÇESİNDE EDEBİYAT SÖYLEŞİSİ, ŞİİR DİNLETİSİ
Ziyaret müze evin bahçesinde; Abasıyanık’a atıfla BİLKAR’ın küçük bir edebiyat söyleşi ve şiir dinletisine dönüştü. BİLKAR Başkanı Serdar Dikkatli, 19 Ağustos 2022’de 88’nci ölüm yıldönümünde anılan İspanyol şair ve yazar Federico Garcia Lorca’ya değindi. Öğretmen Arzu Ayar tüm yönleriyle Sait Faik Abasıyanık’ı anlattı ve eserlerinin merkezinde daima yoksul yurttaşların hikayelerinin yer aldığını belirtti. Öğretmen Barış Kahraman; Lorca’ya atıfla Atlı’nın Türküsü şiirini Türkçe’ye çevrilmiş haliyle okudu. Şiir ülkemizde de Zülfü Livaneli tarafından 1979’da bestelenmişti. Şölene Erhan Özkalay da Nazım Hikmet’ten bir şiirle katkıda bulundu.
BİLKAR’ın Burgazada gezisi Kalpazankaya mevkiindeki Burgazadası Kültür ve Kalkınma Derneği’nin çay bahçesinde dinlence ve söyleşi, ardından Kalpazankaya’yı gezmekle sona erdi.
BİR SONRAKİ GEZİ BÜYÜKADA’YA
BİLKAR Başkanı Serdar Dikkatli benzer bir gezinin bu sefer Büyükada üzerinden yapılacağını ve gezinin tasarı aşamasında olduğunu söyledi. Covid sürecinin koşulları gereği müzik eğitimlerine ara veren BİLKAR’ın önümüzdeki kültür sanat döneminde Gebze’de ses getiren etkinliklere yine imza atacağını kaydetti. Geziye katılan tüm BİLKAR üyesi ve dostlarına teşekkür etti.
Gündem, 22 Ağustos 2022 23:54
Yorumlar (0)