Hereke Asım Kocabıyık MYO’da online panel
Eğitim, 25 Mart 2023 14:54KOÜ Hereke Asım Kocabıyık MYO’da “Hidroliğin 12 Temel Prensibi İle Hidrolik Dünyasını Yakından Tanıyalım” online paneli düzenlendi
KOÜ Hereke Asım Kocabıyık MYO Elektronik Ve Otomasyon Bölümü “Hidroliğin 12 Temel Prensibi İle Hidrolik Dünyasını Yakından Tanıyalım” konulu online panel düzenledi. 23.03.2023 tarihinde gerçekleşen panele MET Didaktik Genel Müdürü Faruk Kartal panelist olarak katılırken, panel moderatörlüğünü Elektronik ve Otomasyon Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Evren Kutlu yaptı.
Okul Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Ece Simoğlu Sarı açılış konuşmasında, deprem nedeniyle yüz yüze eğitime verilen arada dahi üniversite sanayi işbirliğine önem verildiğini, Kocaeli Üniversitesi’nin araştırma üniversitesi olması için Hereke Asım Kocabıyık MYO bünyesinde yapılan çalışmaların artarak devam edeceğini ifade etti.
Panelist Faruk Kartal temel hidrolik konusu olan, ancak uygulamalarda en sık karşılaşılan hatalardan derlediği on iki başlığı katılımcılarla paylaşmıştır. Bu konular sunum sırasına göre akışkanların sıkıştırılamaz olduğu, hidrolik silindirin hareketinin oluşma şartları, silindir hareket ederken basıncın büyüklüğünün yük değeri kadar olduğu, basıncın büyüklüğünün itme kuvvetini belirlediği, hidrolik akış miktarının hızı belirlediği, iki nokta arasındaki basınç farkının debiyi etkilediği, kapalı devrelerde basıncın her noktada aynı olduğu, manometrelerin kendisinden sonraki direnci gösterdiği, basınç artışının 3 durumda gerçekleştiği, bunların sırasıyla yükten kaynaklanan basınç artışı, kesit daralmasından kaynaklanan basınç artışı ve sürtünmeden kaynaklanan basınç artışı olduğu, hidrolik pompa çıkışında basınç olmadığı, akışkan sıvıların düşük direnci tercih edeceği ve iç kaçakların sıcaklık artışına neden olduğu simülasyon araçları kullanarak açıklamıştır.
Panele katılımcı soruları ile devam edilmiştir. Hidrolik sistemlerde enerji tasarrufuna yönelik çalışmaların olup olmadığı sorusu üzerine, hidrolik teknolojilerin pnömatik sistemlerle karşılaştırıldığında çok daha verimli olduğu, son dönemlerde enerji tasarrufu sağlayabilmek için kontrolör ve oransal valfler ile değişken debilerde çalışılabildiği, hidrolik ve pnömatik sistemlerin yanında servo motorlu lineer kontrol ünitelerinin de çok yüksek talep gördüğünü ifade etmiştir. Hidrolik sistem pazarında Türkiye’nin durumunun sorulması üzerine, Türkiye’de hidrolik malzemelerin üretildiği ve talebin %20’sinin karşılandığını, global pazarda etkili olabilmek için katma değeri yüksek ürünlerin imalatının yapılması durumunda sektöre, çalışanlara ve Ülkemize daha fazla fayda sağlayacağını ifade etti.145 katılımcının takip ettiği panel soruların cevaplanmasını takiben sona erdi.
Eğitim, 25 Mart 2023 14:54
Yorumlar (0)