Gebze Yenikent’teki o sıkıntı TBMM gündemine taşındı
Siyaset, 28 Mart 2023 00:04Gebze Belediyesi yaklaşık 3,5 yıl önce Yenikent Mahallesi’nde pazar yeri kurulması için mahalleliye söz verdi, pazarcı esnafından tezgah parası adı altında yaklaşık 3,5 milyon TL toplandı. Mahalleye Cumartesi günleri kurulan pazar, daha önce pazar alanı kurulması için ayrılan sosyal tesis alanı niteliğindeki yere değil, başka bir yere kuruluyor.
GEBZE BELEDİYESİ DANIŞTAY KARARINI HİÇE SAYIYOR
Ancak mahalleli mevcut pazarın mülkünün kullanımını engellediğini, pazarın kurulduğu Cumartesi günleri otoparkını kullanamadığından yakınıyor. Önergesinde Danıştay’ın emsal içtihatlarında halk sağlığına tehdit oluşturan, vatandaşların sağlıklı çevrede yaşama hakkını engelleyecek şekilde kurulan pazar yerlerini kaldırmayan belediyeleri haksız bulduğuna yönelik kararını hatırlatan İYİ Partili Lütfü Türkkan, Gebze Belediyesi’nin hukuku hiçe saydığını ifade etti. Danıştay 8. Dairesi Esas No: 2009/10919 Karar No: 2011/1645 Karar Tarihi: 16.03.2011:
“Dava konusu semt pazarının kurulduğu yerin imar planında imar yolu olarak özgülendiği, pazar yerinde herhangi bir alt yapının pazaryeri atıkları açısından çevre kirliliğine sebebiyet verildiği, tuvalet, lavabo ve yangın musluğunun bulunmadığı, otopark yerinin ayrılmadığı, trafik açısından sorunların yaşanabileceği, organik ürünlerin açıkta satışının yapıldığı, bu nedenle insan ve çevre sağlığının tehlikeye atıldığı sonucuna varılmaktadır. Bu durumda; söz konusu semt pazarının trafik, trafik güvenliği, insan sağlığı, çevre kirliliği açısından tehlike oluşturduğu sonucuna varıldığından, pazar yerinin alt yapısı hazırlanmış, çevre kirliği ve insan sağlığı açısından olumsuz etkilerin görülmeyeceği, trafik güvenliği ve şehir planlaması açısından uygun, imar planında, bu amaç doğrultusunda özgülenen çağdaş ve modern bir alanda kurulması gerekirken, pazar yerinin yukarıda sayılan hususları barındıran bir yere taşınması amacıyla yapılan başvurunun reddine yönelik tesis edilen işlemlerde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle; dava konusu işlemlerin iptaline, aşağıda dökümü yapılan 1.494,63.-TL yargılama giderinden davacı tarafından karşılanan 50,90.-TL yargı harcı ve 80.-TL posta giderinden oluşan toplam 130,90.-TL yargılama gideri ile kararın verildiği tarihte yürürlükte olan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca takdir edilen 400,00.-TL vekalet ücretinin davalı idarelerden alınarak davacıya verilmesine, Hazine tarafından karşılanan 1.322,63.-TL bilirkişi ücretinin davalı idareler üzerinde bırakılmasına ve tahsili için müzekkere yazılmasına, bilirkişi ücretinden artan kısmın Hazine’ye iade edilmesine, kararın tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde Danıştay’a temyiz yolu açık olmak üzere, 29.09.2009 tarihinde oybirliği ile karar verildi.”
Yine pazarın kurulduğu gün, evlerine ulaşımın kapanması mülk sahiplerinin herhangi bir acil durumda itfaiye, ambulans gibi araçların ulaşım sağlayamayacağı tespit edilmiştir.
Türkkan, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz’ün mahalle ziyaretinde mahallelinin gündeme getirdiği, daha önce düşünülen sabit pazar yeri talebine verdiği cevabı da önergesine taşıdı.
İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın önergesi ve Bakan Kurum’a yönelttiği sorular şu şekilde:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat KURUM tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.27.03.2023
Saygılarımla.
Gebze Belediyesi tarafından, yaklaşık 3,5 yıl önce Yenikent Mahallesi’nde pazar yeri kurulması için mahalleliye söz verilmiş, pazarcı esnafından tezgah parası adı altında yaklaşık 3,5 milyon TL toplanmıştır. Ancak Yenikent Mahallesi’ne kurulan pazar, söz konusu alana değil, Cumartesi günleri başka bir alana kurulmaktadır. Mahalleye kurulan mevcut semt pazarı bazı mahallelinin mülkünün kullanımını engellemekte, mahalleli kendi otoparkına pazarın kurulduğu Cumartesi günleri giriş yapamamaktadır. Mahalleli, semt pazarının daha önce ayrılan yere yapılmasını talep etmiş, ancak sabit pazar alanı kurulması için ayrılan sosyal tesis alanı niteliğindeki yerin artık sabit pazar alanı olmadığı, ticari bir mülk olduğu Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz tarafından geçtiğimiz günlerde mahalleliye söylenmiştir.
Bu bilgiler çerçevesinde;
1-Gebze Yenikent’te mahalleliye 3,5 yıl önce söz verilmesine rağmen sabit pazar alanı kurulması için ayrılan sosyal tesis alanı niteliğindeki yerin hangi gerekçelere dayanarak artık sabit pazar alanı olarak değerlendirilmemesine karar verilmiş ve bu alan ticari bir mülk yapılmıştır?
2-Gebze Belediyesi mahalleliye söz vermesine rağmen neden sözünde durmamıştır?
3-Pazarcı esnafından tezgah parası adı altında toplanan yaklaşık 3,5 milyon TL belediye tarafından nerede kullanılmıştır?
4-Pazar yeri için ayrılan sosyal tesis alanına neden imar niteliği değiştirilip ticari nitelik kazandırılmıştır, bu konuda kim ya da kimlere söz verilmiştir?
5-Gebze’deki bazı mahallelere yapıldığı gibi sabit pazar alanı için belediyenin bütçesinden arsa satın alınması yerine neden mevcut alanın birilerine satılması yoluna gidilmektedir, bunun gerekçeleri nelerdir?
6-Mahalleye kurulan mevcut semt pazarı bazı mahallelinin mülkünün kullanımını engellemekte, mahalleli kendi otoparkına pazarın kurulduğu Cumartesi günleri giriş yapamamaktadır.
Konuyla alakalı Danıştay 8.Dairesi’nin kararından (Esas No:2009/10919 Karar No: 2011/1645 Karar Tarihi:16.03.2011) Gebze Belediyesi’nin haberi var mıdır, buna rağmen mahallelinin mülkiyet kullanım hakkının engellenmesi, kısaca hukuka aykırı hareket edilmesi konusunda Bakanlık olarak görüşünüz nedir?
7-Belediye mahallelinin haklı isteğine karşılık nasıl bir düzenleme düşünmektedir, bu ne zaman hayata geçirilecektir?
8-Yenikent Mahallesi Semt Pazarı daha önce belirlenen yere kurulacak mıdır, bu ne zaman gerçekleşecektir?
Siyaset, 28 Mart 2023 00:04
Yorumlar (0)