Kocaeli’deki elektrik kesintileriyle ilgili soruya Bakandan cevap
Siyaset, 10 Ekim 2023 14:24Kocaeli’de sık sık yaşanan elektrik kesintilerini verdiği soru önergesiyle meclis gündemine taşıyan YSP Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu kesintilerin sebebini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a sordu. Soru önergesine cevap veren bakan Bayraktar, 10 saati aşan kesintilerde elektrik dağıtım şirketinin vatandaşa tazminat ödemek zorunda olduğunu söyledi.
YSP Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a verdiği soru önergesi şöyle:
Basında yer alan bilgide :“Her gün “SEDAŞ’1a ilgili” o kadar çok “şikâyet mesajı” geliyor ki, arkadaşlarımız bu mesajları yayınlamaktan bıktı. Yayınlayınca da bir şey değişmiyor, çünkü SEDAŞ yöneticileri yıllardır “üç maymunları” oynuyor. Her defasında mazeret uyduruyorlar, “şebekede manevralar” dediler, “kuş çarpması” dediler, “havai hat ve kesici arızası” dediler, “Yatırım yapıyoruz, hatları yeniliyoruz, bir daha böyle elektrik kesintileri olmayacak” dediler, yıllar yılları kovaladı, değişen bir şey yok, Son 2 haftadır Kocaeli halkı zırt pırt elektrik kesintilerinden bıktı usandı. 5-6 saat elektriksiz kalan vatandaşa 1-2 saat elektrik verildikten sonra yeniden kesiliyor. Siz istediğiniz kadar şikâyetçi olun, biz yine bildiğimizi okuruz zihniyetiyle hareket ediyorlar. Sık sık yaşanan elektrik kesintileri, işyerleri ve konutlarda büyük sıkıntılar yaratıyor. Hayat duruyor, herkes eli kolu bağlı öyle oturuyor. İş yapamayan esnaf, üretim yapamayan işletmeler zarar ediyor. Düzensiz voltaj inip çıkmasından dolayı çoğu elektrikli aletler bozuldu, kullanılamaz hale geldi.” ifadeleri yer almıştır.
Bu bağlamda;
1. Yukarıda bahsi geçen iddialar doğru mudur?
2. Son 2 haftadır sürekli elektrik kesintilerinin yaşanmasının sebebi nedir? Ne zaman bu soruna kesin olarak çözüm bulunacaktır?
3. Elektriğin kesilmesi sebebiyle üretim yapamayan işletmelerin mağduriyetlerini gidersek için ne yapmayı düşünüyorsunuz? Düzensiz voltaj nedeniyle birçok elektrikli aleti bozulan vatandaşın zararını nasıl karşılamayı düşünüyorsunuz?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın Gergerlioğlu’nun soru önergesine verdiği cevap şöyle:
İlgili elektrik dağıtım şirketinin sorumluluk sahasında meydana gelen elektrik kesintilerinin sebepleri, sayısı ve ilçelere göre dağılımları aylık https://www.sedas.com/Tr/icerik kalite-gostergeleri 590 internet adresinde yayımlanmakta olup bu bilgiler aynı zamanda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanlığı’na (EPDK) aylık olarak bildirilmektedir. Gerçekleşen elektrik kesintileri Türkiye Elektrik Dağıtım Şirketi (TEDAŞ) ve EPDK nezdinde yapılan çalışmalar ile detaylı olarak incelenmekte ve kesintilerin önlenmesi için yatırım ve bakım programları oluşturulmaktadır. Meydana gelen elektrik kesintilerine yapılan önleyici ve koruyucu baklm onarım çâlışmaları ile anında müdahale edilmekte, faaliyet alanındaki elektrik tesislerine yönelik periyodik arıza önleyici bakım programları uygulanmaktadır.
Lisanslarında belirtilen bölgede dağıtım hizmeti veren elektrik dağıtım şirketleri, TEDAŞ ve/veya EPDK tarafından periyodik olarak denetlenmekte, icra edilen denetimler neticesinde tanzim edilen inceleme ve denetim raporlarının gereği de EPDK tarafından yerine getirilmektedir. Söz konusu raporların 6446 sayılı Kanun ve ikincil mevzuat kapsamında değerlendirilmesi neticesinde mevzuata aykırı faaliyetleri sabit görülen elektrik dağıtım şirketleri hakkında idari yaptırımlar uygulanmaktadır.
Elektrik dağıtım şirketlerinin tedarik sürekliliğine ilişkin mevzuattaki yükümlülükleri Elektrik Dağıtımı ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliği çerçevesinde düzenlenmiş olup Yönetmeliğin 18’inci ve 27’nci maddeleri kapsamında belirtilen yıllık kesinti eşik süre ve sayılarının aşılması durumunda kullanıcının tazminat hakkı doğmaktadır. Yıllık kesinti tazminatına ilave olarak günlük kesinti süresinin kentsel dağıtım bölgesinde 10 saat, kent altı dağıtım bölgesinde 11 saat ve kırsal dağıtım bölgesinde 12 saati aşan ve sebebi şebeke işletmecisi veya dışsal olan kesintiler için kullanıcıların başvurusuna gerek olmaksızın kesintiden etkilenen her bir kullanıcıya dağıtım şirketi tarafından uzun süreli kesinti tazminatı ödenmektedir. Ayrıca aboneler elektrik dağıtım sisteminden kaynaklanan kalite sorunları nedeniyle teçhizatlarında oluşan hasara ilişkin zararın tazmini için dağıtım şirketlerine talepte bulunabilmekte, dağıtım şirketleri ile aboneler arasında uyuşmazlık olması durumunda ise bu uyuşmazlık tüketici hakem heyetlerinde ve/veya tüketici mahkemelerinde değerlendirilebilmektedir.
Siyaset, 10 Ekim 2023 14:24
Yorumlar (0)