CHP’li başkandan Kentsel Dönüşüm Yasası’na tepki
Gündem, 16 Kasım 2023 19:49CHP İzmit İlçe Başkanı Gökhan Ercan, Kentsel Dönüşüm Yasası’na tepki gösterdi.
Başkan Ercan’ın konuyla ilgili yazılı açıklamasının içeriği şöyle:
Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun ile bazı kanunlarda ve kanun hükmünde kararnamelerde, idari yargılama usulü kanununda değişikliğine binaen; söz konusu yasada, kentlerin ve yapıların depreme hazırlıklı hale getirilmesine dair bir hüküm bulunmadığı gibi, yurttaşın barınma, mülkiyet, konut, savunma ve hak arama haklarının ihlali niteliğinde düzenlemeler yapılmış; evrensel hukuk kuralları ile güvence altına alınan temel haklar hiçe sayılmıştır.
Bu değişiklik ile üzerinde yerleşim mevcut olsa dahi herhangi bir yer rezerv alan seçilebilecek, buradaki vatandaş evinden sürülebilecek, tapu sahibi olduğu mülkü el değiştirecek ve bu suretle barınma ve mülkiyet hakları ihlal edilmiş olacaktır. Depreme hazırlık amacına değil, yurttaşların hakları yok sayılma pahasına şehrin değerli alanlarını yıkıp yeniden inşaat rantı yaratmaya yönelik bir yasa yürürlüğe konulmuştur.
Bu kanunda hedeflenen bir şehir planlamacılığı ya da depreme hazırlık amaçlı kentsel dönüşüm değil, rantsal dönüşüm olduğu çok açıktır.
Yurttaşın kendi evi hakkındaki çok önemli kararlara katılım ve itiraz hakkı elinden alınmış; karar yeter sayısı azaltılarak mülkiyet hakkı yok edilmiştir
Burada asıl tehlike, binanın yeniden yapılması, müteahhide verilmesi, sözleşme yapılması ve yıkım gibi hayati kararların %50+1 tarafından alınabilmesi maddesinin içerisinde saklıdır.
Mevcut yasadaki riskli yapı hakkında karar yeter sayısı, arsa payının 2/3 oranında iken, değişiklik ile bu oran salt çoğunluğa indirgenmiştir. Kat Mülkiyeti Kanununda dahi bazı kararlar, kat maliklerinin 4/5'inin veya yasaklı ve önemli konularda tamamının kararı ile alınırken, söz konusu yasada; tevhit, ifraz, binanın yeniden yapılması, müteahhide verilmesi, sözleşme yapılması ve YIKIM gibi hayati kararların %50+1 tarafından alınabilmesi büyük bir çelişki ve tehlike oluşturmaktadır. Bu durumda karara katılmayanlar ve azınlık durumda kalanların itirazları tamamen yok sayılmış ve nihai olarak yapılarına el konulup hisselerinin satılabilmesinin önü açılmıştır. Yasa bu haliyle mülkiyet hakkının açıkça ihlali anlamına gelmektedir.
Malikin muvafakatı aranmaksızın resen uygulama yapılması ve kolluk kuvvetlerinin zorla müdahalesi konut dokunulmazlığı hakkının ihlalidir, insan haklarına aykırıdır.
Yasada, idarenin; “istediği şehirde istediği bölgede istediği alanı ilan edip derhal yıkıma başlamak ve ranta kavuşmak” arzusu o denli ölçüsüzdür ki; vatandaşın muvafakati olmasa bile polis/ kolluk müdahalesiyle konuta zorla girilmesi ve resen işlem yapılması öngörülmektedir. Yapının riskli olup olmadığının tespiti, yapının tahliyesi ve yıkım aşamalarında kolluk kuvvetlerinin zorla yurttaşın evine girebileceği, eşyasının tahliye edileceği ve evinin yıkılacağı düzenlenmektedir.
TEBLİGAT VE YARGI USULÜ DEĞİŞİKLİKLERİ İLE BİLGİ EDİNME, ETKİLİ BAŞVURU, HAK ARAMA VE SAVUNMA HAKLARI ORTADAN KALDIRILMAKTADIR
Tebligat Kanundaki düzenlemeler ile taraflara yapılacak tebligat usulünün tamamen değiştirilmesidir. Zira düzenlemeye göre daire sahiplerine riskli yapı kararı, yıkım kararı, satış kararı gibi hayati önemdeki bildirimler doğrudan tebliğ edilmeyecek, e-devlet, muhtara ilan gibi çeşitli vasıtalarla yapılacaktır. Bu durumda dairesi hakkında alınan kararlardan haberdar olmayan maliklerin ise taşınmazının satılması dahi gündeme gelebilecektir. Kişilerin itiraz haklarının ellerinden alınması Halka rağmen alınan hiçbir karar, gerekçesi ne olursa olsun kabul edilemez.
Rant için, halkın mağdur edildiği Kentsel Dönüşüm adı altında uygulamaya geçirilmeye çalışılan “Rantsal Dönüşüm” projesini kabul etmemiz mümkün değildir. Kanun koyucular, halktan aldıkları yetki ile devlet imkanlarını halkın aleyhine kullanamazlar. Her fırsatta övünerek ve artık kendiniz de inanmaya başladığınız “Avrupa bizi kıskanıyor” yalanınız ile ters düşüyorsunuz. Sosyal Devlet, yurttaşlarının eğitim, sağlık, barınma gibi hizmetleri sunan bir anlayışı ifade eder. Rant için onların barınma alanlarına göz diken, müdahale eden bir anlayışı değil.
Gündem, 16 Kasım 2023 19:49
Yorumlar (0)
Ercan’dan Dokuzlar’a: Yüzsüzlük gizlenen raporlardadır
GEBKİM OSB standına perakende ve sanayi temsilcilerinden yoğun ilgi
Kardelen Hareketi’nde vefa İstanbul’da bir semt değil!
Fatih Erbakan'dan sert sözler!
AKP’li Dokuzlar, Hürriyet’i hedef aldı
Fevziye Cami Park alanı yenileniyor
MHP Dilovası’nda hanelere misafir oluyor
Çayırova’nın genç basketbolcuları Play-Off oynamaya hak kazandı
Huzurevinde müzik dinletisi
Bu yağmanın, ihanetin hesabını verin!
Yeni Cuma Parkı botanik bahçesine dönüşecek!
Vatandaşa at ve eşek eti yedirdiler!
Eski okul binası modern bir sosyal tesise dönüştürülecek
Körfez’in gelecek vizyonu ele alındı
İmamoğlu'nu suçlayan gizli tanık davadan çekildi
Anahtar Partililer Karamürsel’de kapısını çalmadıkları ev bırakmadılar!
Bülent Sarı: Haddehane ve çöp tesisleri kabul edilemez
İşverenlerden Erdoğan'a asgari ücret cevabı
Başkan Hürriyet cami cemaatiyle buluştu
Emekliye barınmayı dahi sağlayamayan bir ülke olmamalıydık
Akaryakıtta tabelalar gece yarısı değişti!
İzmit’te yeni yıl coşkusu başladı!
Büyükşehir ekipleri karlı günlere böyle hazırlanıyor!
İsmail Süer vefat etti
AKP’liler de güvenmiyor!
Başkan Ölmez, Kandıra’da çöp tesisi ile ilgili oylamada güldü mü?
Bu kütüphanelerde gençlerimiz geleceğe hazırlanıyor
İzmitlilere Halk Et soruldu
KOSGEB destekleri Gebze’de masaya yatırıldı
Vatandaşa bir dokun bin ah işit!
İzmit’te 50 yaş üstü vatandaşlara güç veren seminer!
Vali Aktaş, İzmit Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu’nu da ziyaret etti
Kocaeli'de insanı öldüren, doğayı katleden bir sanayi istemiyoruz
Sudan bahane ile Anahtar Parti'den istifa ettiler!
Körfez’de kariyer ve istihdam adına önemli organizasyon
Gram altında yeni rekor
Kartepe’de karlı tepeye çıkan yola el atıldı
Kandıralı Ertürk’ten AKP’lilere sert sözler!
Akıl dışı senaryoların ve iftiraların pervasızca üretildiği bir dönemi yaşıyoruz
