Engelliler yoksulluk ve işsizlikle mücadele ediyor!
Siyaset, 07 Aralık 2023 19:47Engelli vatandaşlarımızın sorunları üzerine TBMM Genel Kurulunda konuşan CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, engelli vatandaşlarımızın yaşadığı sorunlar, kadro ve istihdam talepleri başta olmak üzere atılması gereken adımlar üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu.
Resmi olmayan verilere göre Türkiye'de 8,5 milyon engelli vatandaşın olduğunu ifade eden Kanko, 6 Şubat'ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 850 bin kişinin engelli duruma geldiğini kaydetti.
AB’de engellilerin %30’u yoksulluk/sosyal dışlanmışlık riski altında olduğunu, Türkiye’de bu oran %77’lerin üzerinde gerçekleştiğini belirten Kanko, konuyla ilgili Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi;
“Günümüzde, toplumların yaşlanmasıyla birlikte engelli vatandaşların oranı da giderek artmaktadır. Bu bireyler, fiziksel, zihinsel veya duyusal engellerle mücadele ederek günlük yaşamlarını sürdürmek zorundadırlar. Bunun dışında birde sosyal engelliler var. Yani eğitim yoksunu insanlar, işsizler, yoksullar, baskı altındaki kadınlar bu gurubu oluşturmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre Türkiye nüfusunun %13’üne yakını engelli. Engelli nüfusun dünya ortalaması %7,5’iken Türkiye’de bu oran neredeyse 2 katına çıkmaktadır. Sadece geçen sene yaşadığımız deprem felaketinde 850 bin ayağını ve kolunu kaybetmiş kardeşimiz, evladımız var.
AB ülkelerinde ilkokuldan sonra okulu bırakan engelli oranı %25. Bu oran İsveç’te %11’ken, Türkiye’de %60.
AB’de engellilerin %30’u yoksulluk/sosyal dışlanmışlık riski altında, Türkiye’de bu oran %77.
Ulaşım araçlarının yüze60’ında kamu kuruluşlarının yüzde 50’sinde engelli rampası yok.
Ayrıca kamu kuruluşlarının yüzde 75’inde engelli tuvaleti maalesef yok” dedi.
ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZIN SORUNLARININ ÇÖZÜLMESİ İÇİM İKTİDARIN DAHA SAMİMİ ADIMLAR ATMASI GEREK!
“Engellilerin toplumla bütünleşmesi konusunda yoğun sorunlar yaşanmaktadır” diyen Kanko; “Engellilik, yalnızca engellileri ve ailelerini değil, toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendiren, tanıdan iyileştirmeye, özel eğitimden rehabilitasyona, istihdamdan sosyal hizmetlere kadar bütüncül bir anlayışla ele alınması gereken toplumsal bir sorundur.
Engelli yurttaşlarımıza sahip çıkmak, onların sorunlarını çözümüne katkıda bulunmak ve yaşamlarını kolaylaştırıcı önlemler almak, insanlık görevimiz olduğu gibi vazgeçilemez toplumsal sorumluluklarımızdandır.
Sosyal devletin bir gereği olarak yasal düzenlemelerle getirilen hak ve olanaklara karşın, engellilerin uygulamada kimi sıkıntılarla karşılaştıkları, kendilerine yönelik hizmetlere erişmekte zorlandıkları bilinmektedir.
Yasal düzenlemelerin uygulamaya yansıtılmasında karşılaşılan sorunlar giderilmeli, yapılan düzenlemelerde engelli ve engelli yakınlarının beklentileri ve gereksinimleri dikkate alınmalı, engelli duruma düşmenin önlenebilmesi konusunda yurttaşlarımızın eğitilmesi temel yaklaşım olarak benimsenmelidir.
TÜİK verilerine göre, engelli nüfusun oranı her geçen yıl artış göstermektedir. Bu artış, hem genetik faktörler hem de yaşlılık nedeniyle ortaya çıkan sağlık sorunlarından kaynaklanmaktadır.
Engelli bireyler, günlük yaşamlarında bir dizi zorlukla karşılaşmaktadır. Bu zorluklar arasında erişilebilirlik sorunları, istihdam olanaklarının kısıtlı olması, toplumsal dışlanma ve psikososyal zorluklar yer almaktadır. Ayrıca, sağlık hizmetlerine erişimdeki kısıtlamalar, engelli bireylerin yaşam kalitesini etkileyen önemli bir faktördür.
Diğer yurttaşlara göre engellilerin farklı hizmet gereksinimlerinin bulunduğunun göz önüne alınması, yeterlilikleri ve yapabildikleriyle değerlendirilmesi, toplumsal yaşamda kendilerini anlatabilmelerine yönelik adımların atılması, onların mutluluğu için temel koşuldur.
Engellilerimizin sorunlarına çözüm üretilmesi konusunda, kurum ve kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin ve yurttaşların gerekli duyarlılığı göstermesi adına öncelikle İktidarın daha samimi adımlar atmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Siyaset, 07 Aralık 2023 19:47
Yorumlar (0)
Ercan’dan Dokuzlar’a: Yüzsüzlük gizlenen raporlardadır
GEBKİM OSB standına perakende ve sanayi temsilcilerinden yoğun ilgi
Kardelen Hareketi’nde vefa İstanbul’da bir semt değil!
Fatih Erbakan'dan sert sözler!
AKP’li Dokuzlar, Hürriyet’i hedef aldı
Fevziye Cami Park alanı yenileniyor
MHP Dilovası’nda hanelere misafir oluyor
Çayırova’nın genç basketbolcuları Play-Off oynamaya hak kazandı
Huzurevinde müzik dinletisi
Bu yağmanın, ihanetin hesabını verin!
Yeni Cuma Parkı botanik bahçesine dönüşecek!
Vatandaşa at ve eşek eti yedirdiler!
Eski okul binası modern bir sosyal tesise dönüştürülecek
Körfez’in gelecek vizyonu ele alındı
İmamoğlu'nu suçlayan gizli tanık davadan çekildi
Anahtar Partililer Karamürsel’de kapısını çalmadıkları ev bırakmadılar!
Bülent Sarı: Haddehane ve çöp tesisleri kabul edilemez
İşverenlerden Erdoğan'a asgari ücret cevabı
Başkan Hürriyet cami cemaatiyle buluştu
Emekliye barınmayı dahi sağlayamayan bir ülke olmamalıydık
Akaryakıtta tabelalar gece yarısı değişti!
İzmit’te yeni yıl coşkusu başladı!
Büyükşehir ekipleri karlı günlere böyle hazırlanıyor!
İsmail Süer vefat etti
AKP’liler de güvenmiyor!
Başkan Ölmez, Kandıra’da çöp tesisi ile ilgili oylamada güldü mü?
Bu kütüphanelerde gençlerimiz geleceğe hazırlanıyor
İzmitlilere Halk Et soruldu
KOSGEB destekleri Gebze’de masaya yatırıldı
Vatandaşa bir dokun bin ah işit!
İzmit’te 50 yaş üstü vatandaşlara güç veren seminer!
Vali Aktaş, İzmit Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu’nu da ziyaret etti
Kocaeli'de insanı öldüren, doğayı katleden bir sanayi istemiyoruz
Sudan bahane ile Anahtar Parti'den istifa ettiler!
Körfez’de kariyer ve istihdam adına önemli organizasyon
Gram altında yeni rekor
Kartepe’de karlı tepeye çıkan yola el atıldı
Kandıralı Ertürk’ten AKP’lilere sert sözler!
Akıl dışı senaryoların ve iftiraların pervasızca üretildiği bir dönemi yaşıyoruz
