Hürriyet: 66 yıl geçse de acımız hala taze
Gündem, 01 Mart 2024 05:031 Mart 1958 tarihinde fırtınaya yakalanarak içindeki yüzlerce yolcuyla birlikte batan 72 Üsküdar Vapuru faciasının 66’ıncı yıl dönümü anma programında konuşan Başkan Hürriyet, “O gün kaybettiğimiz her bir kişi, hayalleri, umutları ve yaşam sevinçleriyle bu şehrin bir parçasıydı. Geçen 66 yıla rağmen acımız hala taze” dedi
66 yıl önce İzmit Vapur İskelesinden hareket ettikten kısa süre sonra aniden fırtınaya yakalanarak batan 72 No’lu Üsküdar Vapurunda bulunan çoğunluğu Sanat Okulu ve İzmit Lisesi öğrencilerinin oluşturduğu 392 kişi hayatını kaybetti. İzmit Belediyesi de her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Mart 1958 tarihindeki Türkiye’nin en büyük sivil deniz kazasında hayatını kaybedenler için anma programı düzenledi.
DENİZE KARANFİL BIRAKILDI
İzmit Belediyesi, İZLİDER (İzmit Lisesi Mezunları Derneği) ve İZSANDER (İzmit Sanat Okulu Mezunları Derneği) ortaklığında düzenlenen anma töreni İzmit Vapur İskelesinde gerçekleştirildi. Törenin ardından denize karanfil ve çelenk bırakıldı.
GENİŞ KATILIM
Programa İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in yanı sıra CHP İzmit İlçe Başkanı Gökhan Ercan, Kocaeli Kent Konseyi Emekli Meclisi Başkanı Abdurrahman Yılmaz, CHP Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Atasoy Bilgin, DEVA Partisi İzmit Belediye Başkan Adayı Ercan Aktan, 29 Ekim Kadınları Dernek Başkanı Gülşen Müstecaplıoğlu, STK’ların temsilcileri, belediye meclis üyeleri, belediye meclis üyesi adayları, muhtarlar, öğrenciler ve çok sayıda İzmitli vatandaş katıldı.
“FARKINDALIĞI DİRİ TUTMALIYIZ”
Programda konuşan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet şu ifadeleri kullandı; “Bugün, Cumhuriyet tarihimizin en derin acılarından birini, Üsküdar Vapuru faciasını bir kez daha yüreğimizde hissediyoruz. Kaç yıl geçerse geçsin unutmamak, unutturmamak ve aynı ihmallerin başka alanlarda da yaşanmaması için bu farkındalığı her zaman diri tutmak, kaybettiğimiz canlara vefa duymak ve onların acısını hissettiğimizin bir göstergesi olsun istiyoruz.
“KENT O ACI GÜNÜ UNUTMUYOR”
Yıllarda geçse Türkiye’nin her bir alanında ihmalden kaynaklı olarak vatandaşlarımızı kaybediyoruz. 66 yıl önce, bu kıyılardan ayrılan ve fırtınanın acımasız kollarına teslim olan Üsküdar Vapuru'nda hayatını kaybeden canlarımızı bir kez daha rahmetle, minnetle anıyoruz. Yıllarda geçse o kötü günü bütün kent unutmuyor.
“ÜLKEMİZİN YÜREĞİNDE DERİN İZLER BIRAKTI”
İzmit Lisesi ve Sanat Okulu'nun genç öğrencileri başta olmak üzere, o gün aramızdan ayrılan her vatandaşımızın anısını saygıyla anıyoruz. Onlar, sadece İzmit'in değil, tüm ülkemizin yüreğinde derin izler bıraktı. O gün kaybettiğimiz her bir kişi, hayalleri, umutları ve yaşam sevinçleriyle bu şehrin bir parçasıydı. Geçen 66 yıla rağmen acımız hala taze.
“DERNEKLERİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Bu alan bize ait değil ama el birliğiyle, siyaset gözetmeksizin biz her zaman sorumluluk bilinciyle hareket etmeye hazırız. Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği yapmaya hazırız. Biz bu acıyı unutturmamak ve sorumluluğu her daim hatırlatmak adına bir belgesel oluşturmuştuk. Özellikle o döneme tanık olan büyüklerimizi kayda almıştık. Onu da her dönem yayınlıyoruz ki hafızalarımızda kalsın yaşananlar. İzmit Lisesi Mezunları Derneğimize, İzmit Sanat Okulu Mezunları Derneğimize de bu kent adına teşekkür ediyorum. Bu farkındalığı diri tutmak çok önemli.”
AİLESİNDEN 3 KİŞİYİ KAYBETTİ
Faciada babası Tekel Başmüfettişi Şaban Dinçer’i kaybeden Nuray Dinçer yaptığı konuşmada, “66 sene önce saat 12.50’de İzmit İskelesinden hareket eden ve çok eskimiş olan bir vapurda pek çok kişinin bağrı yandı. Babamı, ablam İzmit Ortaokulu 2-B sınıfı talebesi Zeynep Dinçer’i, annemin Konya’dayken alıp büyüttüğü bir ablamız olan Emine Gümüş’ü faciada kaybettim. Annemde vapurdaydı ve 4 buçuk saat süren bir mücadeleden sonra Derince açıklarında demirlemiş olan ve kazadan haberi olmayan donanmaya ait Kurtaran gemisi tarafından kurtarıldı. Ben 11 yaşındaydım.
“BU ACILAR İÇİMİZİ YAKIYOR”
Babam sosyal bir kişiydi. Sürekli denizyollarına, ulaşım bakanlığına şikayetlerini dile getiriyordu. Çok ihmale uğradığımız bir dönemden geçtik. Üstü geniş altı dar yani batmak için ne mümkünse olan bir vapuru kullandırttılar. Bu facia bir kader değil bir ihmalkarlığın eseridir. Bu olay dünya basınında bile yer aldı. Bu acılar içimizi yakıyor. Bu tarz faciaların son bulmasını diliyorum. Anma etkinliğine katılan herkese teşekkür ederim” dedi.
ANIT TALEBİNİ DİLE GETİRDİ
İzmit Sanat Okulu Mezunları Derneği Başkanı Levent Bahadır ise anma etkinliğinde gerçekleştirdiği konuşmada, “Türk karasularında ilk faciamız 1 Mart 1958 yılında meydana gelen 72 numaralı Üsküdar adlı vapurumuzun batmasıdır. Bizim okulumuz 50 öğrencisini o faciada kaybetti. 4 öğrenci kurtuldu. Artık günümüzde fırtınanın ne zaman çıkacağı, denizde dalganın ne zaman olacağı belli oluyor. Bizim buraya uygun olan bir noktaya 1 Mart 1958 Üsküdar Vapuru Faciası anıtı talebimiz olmuştu. İnşallah en kısa sürede yapılır” ifadelerini kullandı.
“KAYIPLARIMIZA ALLAH’TAN RAHMET DİLİYORUM”
Programda konuşan İzmit Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Haluk Cem Gökmen, “Türk Denizcilik tarihindeki en büyük deniz faciası İzmit Körfezi gibi bir yerde iki kıyı arasında yaşandı. Kayıpların sayısı net olarak hiçbir zaman ortaya çıkarılamadı. Tüm kayıplarımıza Allah’tan rahmet diliyorum, mekanları cennet olsun. Buraya 1 Mart 1958 Vapur Faciasıyla ilgili bir anıt yapılmasını rica ediyoruz” dedi.
Gündem, 01 Mart 2024 05:03
Yorumlar (0)