Halıdere kültürü kayıt altına alındı
Gündem, 16 Ağustos 2024 08:10Doç. Dr. Gülşen Erdal tarafından kaleme alınan ve kentin sosyokültürel yaşamını kayıt altına alarak gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak olan ‘Hafızadan Hatıraya Anlatılarla Halıdere’ kitabı imza gününde yoğun ilgiyle karşılaştı.
Kocaeli’nin turistik merkezlerinden birisi olan ve kültürel zenginliğiyle kent tarihinde önemli bir yeri olan Halıdere’nin halk türkülerinden yemeklerine, giyim kuşamından âdetlerine kadar onlarca sosyokültürel değerinin kayıt altına alındığı ‘Hafızadan Hatıraya Anlatılarla Halıdere’ kitabı Doç. Dr. Gülşen Erdal’ın kaleminden okuyucularıyla buluştu.
Melekler Yayıncılık tarafından yayınlanan kitabın tanıtımı ise ‘Halıdere Geleneksel Bal Hasadı Şenliği’ne müteakip Doktor Sumru Mustecaplioglu Halidere Kadın Kooperatifi’nde gereçekleştirildi. Başta Halıdereliler olmak üzere halkın yoğun ilgi gösterdiği kitabın imza gününe Kocaeli Aile Ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nü temsilen Sosyolog Elin Uysal, Doktor Sumru Mustecaplioglu Halidere Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Mumcu Deniz, Yalı Mahallesi Muhtarı Yalçın Gürsoy, Körfez Mahallesi Muhtarı Osman Özgün, Emekli Sanat Tarihi Öğretmeni ve Tarihçi - Yazar F. Ayla Cürgen ile çok sayıda sivil toplum örgütü başkanları katıldı.
HALIDERE’NİN KÜLTÜRÜ KAYDA ALINDI
İmza töreni öncesi bir konuşma yapan ‘Hafızadan Hatıraya Anlatılarla Halıdere’ kitabı yazarı ve aynı zamanda Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzikoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Gülşen Erdal, Bu çalışma ile Halıdere’mizin unutulmaya yüz tutmuş değerlerini kayıt altına aldık. Haldere’nin bir çocuğu olarak, uzun soluklu bu çalışmanın hayata geçirilmesinde emeği geçen, destek veren herkese çok ama çok teşekkür ederim. Kültürümüze kazandırdığımız bu akademik eserle Halıdere’nin sadece kültürünü kayıt altına almadık, burada kadınlarımızın yaşadığı özgür ortamı da belgelemiş olduk” dedi.
KEŞKE YÜZ YIL ÖNCE BASILSAYDI
Daha sonra söz alan Melekler Yayıncılık sahibi Alptekin Cevherli, “Kocaeli kent kültürüne katkı sağlayan yayınlarımıza bir yenisini daha eklemenin haklı gururunu yaşıyoruz. Bu değerli eseri yıllar süren çalışmalar neticesi ortaya koyan Sayın Doç. Dr. Gülşen Erdal hocamıza ve Halıdere’nin ağabeyi olarak nitelendirdiğim Sayın Fikri Gümüşgöz’e bilhassa teşekkür ediyorum. Dün Gölcük Belediye Başkanımız Sayın Ali Yıldırım Sezer’in dediği gibi ‘keşke yüz yıl önce bu kitaplar yazılsaymş. Bugün en az 10 katı daha bilgi ve belge sahibi olurduk’ sözüne kesinlikle katılıyorum. Biz de inşallah kültürümüze yeni eserler kazandırma yolunda devam edeceğiz ve bu değerleri kayıt altına alacağız. Yüz yıl sonra torunlarımız ‘keşke’ demeyecekler” dedi.
Kitabın basılmasında büyük emeği olan Fikri Gümüşgöz de yaptığı konuşmada, “Kocaeli’miz ve özelinde Halıdere, çok ciddi tarihi ve kültürel bir birikime sahip bir beldemiz. Bu kıymetleri gün yüzüne çıkarmak üzere çalışmalarımızın somut bir hal almasından çok mutluyum. Değerli Gülşen Hocamızı bu kıymetli eseri için tebrik ediyorum” dedi. Konuşmalar sonrası kitaplarını imzalayan Doç. Dr. Gülşen Erdal, hemşehrileriyle de bol bol fotoğraf çektirdi, sohbet etme imkânı buldu.
Gündem, 16 Ağustos 2024 08:10
Yorumlar (0)