Öğrenciler barınamıyor

Eğitim, 15 Eylul 2024 23:14

Üniversite öğrencileri yeni öğretim yaklaşırken barınma sorunuyla mücadele ediyor. Öğrenciler yurtların balık istifine dönmesinden ve pahalılıktan şikayet ederek yetkililerin bir çözüm bulmasını istiyor.

Öğrenciler barınamıyor

Yüksek öğrenimdeki öğrencilerin barınma sorunu her yıl büyüyerek devam ediyor. 2024-2025 yılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurt başvuru sonuçlarına göre 81 ilde bulunan 857 yurt binasına 987 bin öğrenci yerleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 Eylül'de sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada, başvuran öğrencilerin yüzde 86'sının yerleştirildiğini belirterek "Hiçbir öğrencimiz mağdur edilmeyecek şekilde, talep eden her öğrencimize barınma imkânı sunacağız" dedi.

KYK yurtları 2022-2023 eğitim öğretim yılında 785 binada 876 bin öğrenciyi misafir ederken bu yıl bu rakam 111 bin öğrenci arttı.

YAPILAN 72 YENİ BİNA ARTAN 111 BİN ÖĞRENCİYE YETERLİ GELECEK Mİ?

KYK yurtları son üç yılda kademeli olarak daha çok öğrenci kabul ediyor. Öğrenciler yurt odalarına ranza sistemiyle normalin 2-3 katı öğrenci yerleştirildiğinden ve yurtların aşırı kalabalık olmasının yarattığı sorunlardan şikayetçi.

"ÖĞRENCİLER BALIK İSTİFİ GİBİ YURTLARA YERLEŞTİRİLİYOR"

Öğrencilerin yurt taleplerini dile getirmek için 2021 yılında parklarda yatma eylemi yaparak başlayan Barınamıyoruz Hareketi'nden Demir Karabacak, devletin yeni yurtlar yapmak yerine öğrencileri balık istifi gibi yurtlara yerleştirmeye karar verdiğini söylüyor.

Adnan Menderes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bölümler Fakültesi öğrencisi Zeren Ertaş, 25 Ekim 2023 tarihinde Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda arızalanan asansörün düşmesi sonucu hayatını kaybetmişti.

GEÇEN SENE 2 BİN 400 İHBAR YAPILDI

Barınamıyoruz Hareketi'ndeki öğrenciler. yurtlardaki sorunları tespit edip yetkililere iletmek için Telegram üzerinden bir ihbar hattı açtı. Karabacak, bu kanaldan yurtlarla ilgili bu yıl 2 bin 400'ü aşkın farklı öğrenciden ihbar aldıklarını belirtiyor:

"Öğrenciler bu yıl yemekhanelerdeki ürünlerin bozulması, kurtlanması ve böceklenmesi, sürekli bozuk olan çamaşır makineleri, buna bağlı olarak uyuz ve tahtakurusu vakaları, asansör problemleri gibi pek çok sorunla ilgili ihbarda bulundular. Özellikle başvurularımız sonucunda bakanlık yurtların çevresini ilaçlama konusunda adım attı."

Karabacak, tüm toplumu kapsayan bir barınma reformuna ihtiyaç olduğunu savunurken Eğitim-Sen'den eğitim uzmanı Dr. Erkan Aydoğanoğlu da "öğrenci yurtlarını hapishaneye çevirdiler" sözleriyle kalabalık yurtlara tepki gösteriyor. Yeni yurt yapılmadığını ancak sürekli daha çok öğrencinin kabul edildiğini söyleyen Aydoğanoğlu, "Bu yurtlarda yeterli çalışma alanı var mı, çamaşır makinesi var mı, asansör var mı bunların hiçbiri olmadan koşullar kötüleşerek kontenjan artırılıyor" diyor.

FİYATLAR YÜZDE 50 ARTTI

Yurtlarla ilgili öğrenci ve velilerin sıkıntı yaşadığı bir diğer önemli konu da yükselen fiyatlar. Bu yıl yurt odalarının fiyatları yüzde 50 arttı. Yurtlardaki en düşük ücret 345 TL'den 517 TL'ye en yükseği ise 570 TL'den 855 TL'ye çıktı. Tip 2 ve tip 3 yurtların ücreti 607 TL olarak belirlenirken tip 4 yurtların ücreti 720 TL, tip 5 yurtların ücreti 765 TL olarak açıklandı.

KYK yurt tipleri odanın büyüklüğü, kalan kişi sayısı, içerisinde tuvalet banyo olması gibi özelliklere göre belirleniyor.

Öğrencilerin yurt ücretlerine ek olarak 685 TL depozito ücreti yatırması gerekiyor.
Öğrencilerin artık hem fahiş ücretlerden dolayı hem de yurtlardaki fiziksel sorunları yaşamamak için kendi bulundukları illerdeki üniversitelere kayıt olduklarını ifade eden Aydoğanoğlu, öğrenciler arasındaki ekonomik farkın uçurum oluşturduğunu söylüyor:

"Eskiden Tunceli'den bir çocuk gelir İstanbul'da ya da Ankara'da okurdu. Artık aileler bu maliyetleri karşılayamıyor. Orta sınıf aileler çocuklarını okutmak için ev satıyor. Yoksulun çocuğu eğitimde ancak bir yere kadar gelebiliyor, zenginin çocuğu ilerleyebiliyor. Sistem yoksul insanların çocuklarına imam hatip ya da meslek yüksek okulu seçeneğini dayatıyor."

Yurtlardaki bu durumun çocukları dini vakıfların özel yurtlarına mahkûm ettiğini anlatan Aydoğanoğlu, hükümetin aslında istese daha fazla ve iyi koşullara sahip yurt yapabileceğinin altını çiziyor.

ÖZEL YURTLARIN DOLULUĞU YÜZDE 40'TA KALDI

Aileler ve öğretmenler için bir diğer alternatifi olan özel yurtların ücretleri KYK yurtlarının ücretlerinden çok daha yüksek.

DW Türkçe'de yer alan habere göre Anadolu şehirlerinde özel yurtların ortalama fiyatları 5 bin TL civarında iken büyük şehirlerde 7-8 bin TL'den başlıyor.

Yaklaşık 200 özel yurdun bağlı olduğu Tüm Yurt İşverenleri Sendikası (TÜYİSEN) Genel Başkanı Ahmet Baydar, bu sene özel yurtların doluluk oranın yüzde 40'larda kaldığını ve özel yurt sahiplerinin de ekonomik sıkıntıda olduğunu söylüyor. Öğrencilerin KYK yurtlarındaki koşullardan şikâyet ettiğini ifade eden Baydar, bu sorunun çözümü için bir proje geliştirdiklerini anlatıyor:

"Devlet dışarıda öğrenci bırakmamak için tekrar ranza sistemine döndü, koşullar kötüleşti. Bir öğrencinin devlete aylık maliyeti 15 bin TL. Bizim TÜYİSEN olarak önerimiz öğrencilerin KYK yurtlarındakiyle aynı ödeme koşullarıyla özel yurtlarda kalması, devletin ise özel yurtlara öğrencinin maliyetinin yarısı oranında ödeme yapması. Bu şekilde hem öğrencilerin mağduriyeti engellenebilir hem devletin sırtındaki yük azaltılabilir hem de özel yurtların tam kapasite ile çalışması sağlanabilir."

Tekliflerini Bakanlığa götürdüklerini ancak bu seneye yetişmediğini anlatan Baydar, özel yurtların yılda birkaç kez denetlendiğini bu sistemle öğrencilerin devlet aleyhinde çalışan gruplara ait yurtlara gitmelerinin önüne geçilebileceğini söylüyor.

İki kişilik odalara altı kişi yerleştirildiğini ve odalara üç katlı ranzalar konulduğunu ifade eden Karabacak, yurtlarda artan kapasite yüzünden öğrencilerin pek çok sorun yaşadığını anlatıyor. Karabacak, Aydın'da Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda gerçekleşen asansör kazasıyla hayatını kaybeden Zeren Ertaş'ın ölümünün sebebinin de bu ihmaller olduğunu söylüyor:

"Siz bir binaya kapasitesinden fazla insan yığarsanız asansöründen çamaşırhanesine kadar buradaki fiziki koşullara taşıyamayacağı kadar yük yüklemiş olursunuz. O asansör aşırı bakımsızlıktan düşmedi, bir asansörün bir gün içerisinde maksimum kullanım limiti var. Bunun aşılması sonucunda Zeren burada adeta katledildi. Her sene bu tip olayları yaşama ihtimalimiz artıyor."

Öğrenciler 2021 yılında yurt sorununu dile getirmek için parklarda kalma eylemi gerçekleştirmişti.

Karabacak'ın verdiği bilgilere göre bin kişinin kaldığı ancak iki çamaşır makinesinin olduğu yurtlar bulunuyor ve pek çok yurtta temizlik konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Kamu görevlileri yerine yarı zamanlı olarak istihdam edilen öğrencilerin katları temizlemekten sorumlu olduğunu anlatan Karabacak, yemekhanelerdeki kurtlanan ürünlerin taşeron şirketlerden kaynaklandığını kaydediyor:

"Açılan ihalelerde en ucuz rakamı veren şirket kazanıyor. Onlar da kar odaklı oldukları için altı ay önceden ürün depoluyorlar. Bu yüzden yurtlardaki yemekhanelerde öğrenciler sürekli kurtlanmış ve bozuk yiyeceklerle karşılaşıyor, sağlık sorunları yaşıyorlar."

ÖZEL YURTLARIN DOLULĞU YÜZDE 40'TA KALDI

Aileler ve öğretmenler için bir diğer alternatifi olan özel yurtların ücretleri KYK yurtlarının ücretlerinden çok daha yüksek. DW Türkçe'nin ulaştığı bilgilere göre Anadolu şehirlerinde özel yurtların ortalama fiyatları 5 bin TL civarında iken büyük şehirlerde 7-8 bin TL'den başlıyor.

Yaklaşık 200 özel yurdun bağlı olduğu Tüm Yurt İşverenleri Sendikası (TÜYİSEN) Genel Başkanı Ahmet Baydar, bu sene özel yurtların doluluk oranın yüzde 40'larda kaldığını ve özel yurt sahiplerinin de ekonomik sıkıntıda olduğunu söylüyor.

Eğitim, 15 Eylul 2024 23:14

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Dilovası’nda karla mücadele 

Dilovası’nda karla mücadele 

Gölcük’te yağmurdan sonra çocuk parkı bu hale geldi

Gölcük’te yağmurdan sonra çocuk parkı bu hale geldi

Kocaeli protokolü şehit öğretmenin annesini evinde ziyaret etti

Kocaeli protokolü şehit öğretmenin annesini evinde ziyaret etti

Köfteci Yusuf'a yasaklanan satışlar yeniden başladı!

Köfteci Yusuf'a yasaklanan satışlar yeniden başladı!

SEDAŞ ekipleri karla mücadele ediyor 

SEDAŞ ekipleri karla mücadele ediyor 

İnanç: Ağlamakla gülmek kardeştir

İnanç: Ağlamakla gülmek kardeştir

Vali Aktaş’tan kadına şiddete hayır mesajı

Vali Aktaş’tan kadına şiddete hayır mesajı

Ruhan Odabaş Kandıralıları şiirleri ile mest etti

Ruhan Odabaş Kandıralıları şiirleri ile mest etti

Ödül verilen otelde kaçak inşaat yapıldığı ortaya çıktı!

Ödül verilen otelde kaçak inşaat yapıldığı ortaya çıktı!

Başkan Gökçe: Öğretmenlerimize en içten duygularımla teşekkür ediyorum

Başkan Gökçe: Öğretmenlerimize en içten duygularımla teşekkür ediyorum

İşte AKP’nin yeni Derince ilçe yönetimi

İşte AKP’nin yeni Derince ilçe yönetimi

Kocaeli’de Öğretmenler Günü'ne özel tiyatro

Kocaeli’de Öğretmenler Günü'ne özel tiyatro

Saadet kongresinde AKP protesto edildi

Saadet kongresinde AKP protesto edildi

Öğretmenlerimiz ve daha güçlü bir eğitim için hemen erken seçim istiyoruz!

Öğretmenlerimiz ve daha güçlü bir eğitim için hemen erken seçim istiyoruz!

Körfez’de o okulun öğretmenleri şampiyon oldu!

Körfez’de o okulun öğretmenleri şampiyon oldu!

Büyükşehir’in Anne şehir projesi gerçeklikten uzak!

Büyükşehir’in Anne şehir projesi gerçeklikten uzak!

Başkan Sezer: Öğretmenlik saygın bir meslektir

Başkan Sezer: Öğretmenlik saygın bir meslektir

Bankada parası olanlar dikkat!

Bankada parası olanlar dikkat!

13 yaşındaki Kerem İnan hedefi 12’den vurdu

13 yaşındaki Kerem İnan hedefi 12’den vurdu

Kamil Şirin: Öğretmenlerimizin hak ettiği saygıyı ve desteği görmesini temel hedef olarak görüyoruz

Kamil Şirin: Öğretmenlerimizin hak ettiği saygıyı ve desteği görmesini temel hedef olarak görüyoruz

Söylem başka, eylem başka!

Söylem başka, eylem başka!

Sen aklı bize değil iktidara ver de maaşları yükseltsin!

Sen aklı bize değil iktidara ver de maaşları yükseltsin!

Özdağ'dan Cübbeli'ye sert sözler

Özdağ'dan Cübbeli'ye sert sözler

Doktor Yıldız vefat etti

Doktor Yıldız vefat etti

Bakanın ağzından çıkan sığınmacı sayısı doğru değil mi?

Bakanın ağzından çıkan sığınmacı sayısı doğru değil mi?

Valilere belediyelerin o hizmetini engelleyin talimatı mı verildi?

Valilere belediyelerin o hizmetini engelleyin talimatı mı verildi?

Bakan Yerlikaya'nın Kocaeli programı iptal edildi

Bakan Yerlikaya'nın Kocaeli programı iptal edildi

Anahtar Parti'yi kurdu, Zafer Partisi'ne geçti!

Anahtar Parti'yi kurdu, Zafer Partisi'ne geçti!

Mustafa Şahin: Araçlara çip zorunluluğu vatandaşa ek yüktür

Mustafa Şahin: Araçlara çip zorunluluğu vatandaşa ek yüktür

Sıcak yemeye ulaşamayan dar gelirlilere destek 

Sıcak yemeye ulaşamayan dar gelirlilere destek 

BTP’liler Kartepe’de de sandığa gitti

BTP’liler Kartepe’de de sandığa gitti

Sarı: Bu hukuksuz ve yasadışı kararlar belediyeler için tehdittir

Sarı: Bu hukuksuz ve yasadışı kararlar belediyeler için tehdittir

Şiddetli fırtınanın batırdığı tekneler böyle çıkartıldı

Şiddetli fırtınanın batırdığı tekneler böyle çıkartıldı

Kocaeli’de ekipler karla mücadele için harekete geçtiler

Kocaeli’de ekipler karla mücadele için harekete geçtiler

500 TL'lik banknotlar ne zaman basılacak?

500 TL'lik banknotlar ne zaman basılacak?

Başkan Ömeroğlu öğretmenlerimizin fedakarlıklarına vurgu yaptı

Başkan Ömeroğlu öğretmenlerimizin fedakarlıklarına vurgu yaptı

Korkmaz: Kocaeli’de eğitimin öncü markasıyız 

Korkmaz: Kocaeli’de eğitimin öncü markasıyız 

Çayırovalı kitapseverlerin büyük ilgi gösterdikleri söyleşi

Çayırovalı kitapseverlerin büyük ilgi gösterdikleri söyleşi

Öldürülürsem 3 sorumlu var

Öldürülürsem 3 sorumlu var

Kartepe’nin yüksek kesimlerine kar yağdı

Kartepe’nin yüksek kesimlerine kar yağdı