Kartepe Belediyesi’ne sert sözler

Siyaset, 11 Ekim 2024 14:46

Kartepe Belediyesi 2025 Mali Yılı Bütçesi, Performan ve Stratejik Planına şerh düşen CHP Kartepe’den sert sözler.

Kartepe Belediyesi’ne sert sözler

Kartepe Belediyesi 2024 yılı Ekim ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumunda Kartepe Belediyesi’nin 1 Milyar 662 Milyon TL’lik bütçesine muhalefet şerhi koyan CHP Gurubu yaptığı basın açıklamasıyla Kartepe Belediyesi 2025 Mali Yılı Bütçesi, Performans ve Stratejik Planını eleştirdi.

CHP Kartepe İlçe Başkanı Hasan Bayrak öncülüğünde ilçe binasında gerçekleşen basın açıklamasında, Kartepe Belediyesi Plan ve Bütçe Komisyonu CHP Meclis Üyeleri Kadir Keskin ve Serkan Altıntaş’ta hazır bulundu. 

“VİZYONER KARTEPE HEDEFİNDEN UZAK”

CHP Kartepe İlçe Başkanı Hasan Bayrak; “2025 Performans Programına bakıldığında; Yeni dönemde 6 stratejik amaç, bu amaçlara ilişkin toplam 47 adet stratejik hedef, hedeflere ulaşılması için de 131 adet faaliyet ve proje belirlenmesine rağmen kaliteli kentsel yaşam ve refah düzeyi yükselmiş bir toplum gerçeği görülememekte. 2025 Performans ve Stratejik Planında aradığımız ama bulamadığımız kentsel ihtiyaçlar var. İmar Planlamasında ki yetersizlik, engelli vatandaşlarımıza yönelik, her hangi bir performansın öngörülmemesi, Stratejik Plan oluşturulurken büyük bir vizyon projesi ortaya konulmaması, çevre bilinci, tarım, turizm, yeşil bir Kartepe hedefinden uzaktır” dedi.

“GELECEĞİ OLMAYAN BİR PLAN”

Bayrak; “2025 Performansında, kısa vadeli etkinliklere ve organizasyonlara ayrılan bütçe dikkat çekerken, uzun vadeli sosyal kalkınma projeleri için ayrılan kaynakların sınırlı olduğu gözlemlenmektedir. Örneğin, çocuklar, gençler ve kadınlar için eğitim ve gelişim projeleri, kültürel etkinliklere kıyasla daha az kaynak ayrılmaktadır. Oysa bu tür uzun vadeli projeler, toplumun genel refahını ve kültürel seviyesini daha kalıcı bir şekilde artıra bilinirdi. 18 milyon TL gibi bir bütçe, yerel yönetimlerin basın, halkla ilişkiler ve tanıtım faaliyetleri için oldukça yüksek görünüyor. Ayrıca 2025 Performansında; uyum, adalet, şeffaflık, hesap verilebilirlik, sürdürebilirlik ve kurumsallık yer almamaktadır. Bu performans programı, Bütçe ile de ters orantılı, Kentimizin gelişim hızına ayak uydurmayan, geleceği olmayan performans programıdır” dedi.

“2025’E ENKAZ BIRAKACAK BİR BÜTÇE”

Başkan Bayrak açıklamasında; "Geçtiğimiz yıl ki bütçenin yanlış bir bütçe olduğunu vurguladığımızda bize siyaset yapıyorsunuz demişlerdi. Bugün görüyoruz ki 2024’ü kurtarmaya çalışan ancak 2025 ve gelecek yıllara enkaz bırakacak olan bir bütçe ile karşı karşıyayız. Bütçe, Kartepe’nin gelişimi ve huzuru için asıl gereken kalemlerde yapılan kısıtlamalarıyla dar ve kamu yararı gözetmeyen bir bütçe. Raporumuzun başında da belirttiğimiz üzere Bütçe hazırlanırken uyulması gereken unsurlara uygun olarak bütçenin hazırlanmadığı, ihtiyaçlar yerine Gelir- Giderlerin denkleştirilmeye çalışıldığı bir bütçe olduğu ve bütçe gerçekleşmesinin tam olarak uygulanamayacağı ve yine borçlanmanın artacağı öngörüsü ile 2025 Mali Yılı Bütçesine ret verdik. 2025 Mali Yılı Bütçesi, performans planı ile uyum içinde olmayan, personel giderlerinin fazlalığı ve adaletsizliği ile dikkat çeken, temsil ve tanıtma harcamalarının yüksekliği ve yatırımların yetersizliği gibi konularda eleştiriyi hak eden bir bütçedir. Belediyenin mali kaynaklarını daha etkin ve verimli kullanması, kamu yararını önceleyen projelere ağırlık vermesi gerektiği açıktır" ifadelerini kullandı.

“SİZ BELEDİYEYİ KARTEPE AŞ ÜZERİNDEN Mİ YÖNETİYORSUNUZ?”

“2025 yılı bütçesinin en dikkat çekici unsurlarından biri, personel giderlerinin bütçenin büyük bir bölümünü oluşturmasıdır. Belediye hizmetleri açısından insan kaynaklarının önemi yadsınamaz” diyen Kadir Keskin; “2025 yılı şerh raporunda belirttiğimiz üzere, belediye personel giderlerinin bütçede yüzde 48,82 artış öngörülmesine rağmen işletme müdürlüğü tarafından Kartepe AŞ’ye aktarılan personel giderleri olduğu bilinmektedir. Ancak İşletme Müdürlüğü bütçesi yüzde 26,79 artırılmıştır. Buna göre Kartepe Belediyesi Tarafından belediye personeli ile Kartepe AŞ personeli arasında farklı maaş politikası uygulanacağı handikabı oluşmakta. Bu durumda emekte adalet nerede sorusu akıllara gelmektedir. Kayırmacı, taraftar oluşturan bir emek sömürüsü kabul edilemez. Sormak lazım sayın yetkililere siz belediyeyi denetlenmeyen Kartepe AŞ üzerinden mi yönetiyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

“ŞEFFAFLIK NEREDE?”

Kartepe Belediyesi Plan ve Bütçe Komisyonu CHP Meclis Üyesi Serkan Altıntaş açıklamasında; “Stratejik amaç ve hedeflerle uyumlu bir harcama bütünlüğü yok! Bütçede dikkat çeken bir diğer kalem ise temsil ve tanıtma giderlerinin yüksekliği. Özellikle Özel Kalem Müdürlüğü’nün 2.110.000 TL temsil ve tanıtma gideri gibi harcamalar, belediyenin bu kaynakları etkin kullanıp kullanmadığı konusunda soru işaretleri yaratmaktadır. Kamu kaynaklarının bu tür harcamalara ayrılması, şeffaflık ve hesap verebilirlik açısından sorunlu olabilir. Belediye, bu harcamaların kamu yararına katkısını daha net bir şekilde açıklamalı ve gerektiğinde bu giderleri azaltmalıdır. Şeffaflık nerede?” dedi.

“BU BÜTÇEDE, YATIRIM NEREDE?”

“Bütçenin bir başka eleştirilebilecek yönü, yatırımlara ayrılan kaynakların yetersizliği” diyen Kartepe Belediyesi Plan ve Bütçe Komisyonu CHP Meclis Üyesi Kadir Keskin;  “Fen İşleri, Park ve Bahçe, Plan ve Proje, Etüt Proje Müdürlüklerindeki bütçe kısıtlaması bunun göstergesidir. Belediyelerin asli görevlerinden biri, altyapı ve sosyal hizmetler gibi uzun vadeli yatırımları finanse etmektir. Ancak, 2025 bütçesinde bu alanlara ayrılan kaynakların görece düşük kalması, gelecekte sürdürülebilir büyüme ve kalkınma hedeflerine ulaşmayı zorlaştırabilir. Bu durum, belediyenin toplumun ihtiyaçlarına yeterince cevap verememesi riskini doğurabilir. Yatırımların artırılması, hizmetlerin kalitesini ve vatandaş memnuniyetini artıracak önemli bir adımdır. Kartepe’nin en işlek caddelerinde halen alt yapı ve üst yapı sıkıntıları almış başını giderken bu müdürlüklere bütçeden verilen pay tartışmaya da eleştiriye de açıktır. Bu bütçede yatırım nerede, engelli vatandaşlarımız nerede, yaşlılarımız, kadınlarımız, çocuklarımız nerede” şeklinde konuştu.

“SADECE FAİZ GİDERLERİNDE %42’LİK SAPMA OLACAK”

Kartepe Belediyesi’nin dönem başında 80 Milyon TL kredi kullanması göz önünde bulundurulursa eğer bütçede belirtilen, belediyenin 60 milyon TL’ye kadar kredi kullanabilme yetkisi, dikkat çeken bir diğer husus” şeklinde konuşan Kadir Keskin; “Evet biliyoruz ki bu tür borçlanmalar, özellikle mali kaynakların sınırlı olduğu dönemlerde belediyelerin esnekliğini sağlamak için gerekli olabilir. Ancak, borçlanma seviyesinin artması, gelecekte belediyeyi mali açıdan daha kırılgan hale getirebilir. Borçlanma politikalarının daha dikkatli yönetilmesi, gelecekte yaşanabilecek mali sıkıntıların önüne geçilmesi açısından önemlidir. 2025 yılı öngörülen bütçe giderlerinde, Faiz Giderleri bütçenin 2,84’ünü oluşturmakta, 2025 yılı Mali bütçe Kararnamesinde 60 Milyon TL’ye  kredi kullanma yetkisi alınmaktadır. Günümüzde TCMM faiz oranı yüze 45’tir. Bu oran baz alındığında, 27 milyon TL kararnamede belirtildiği şekilde kredi kullanılırsa ödeyeceğimiz tutardır. Bu da bütçenin yüzde 57,20’sini oluşturmaktadır. Daha önceki kredilerin faizi olmasa dahil, bütçede önceki dönemler baz alındığında sadece faiz giderleri kısmında yüzde 42,80’lik bir sapma olacaktır” dedi.

“PERFORMANS VE STARTEJİK PLAN TEZATA DÜŞMEKTE”

CHP Meclis Üyesi Serkan Altıntaş; “Belediyelerin sosyal hizmetler alanındaki harcamalarının düşmesi esası, toplumsal refahın artırılmasının önemli bir göstergesidir. Dezavantajlı gruplara yönelik hizmetlerin artırılması belediyenin toplumsal adaleti sağlama misyonunu yerine getirmesi için önemlidir. Ancak 2025 bütçesinde sosyal hizmetlere ve sosyal yardımlara ayrılan payın yüzde 86,05 artış göstermesine rağmen Kartepe’miz de ki alım gücünün azaldığını ve daha çok sosyal yardıma muhtaç insan sayısının olduğunu göz önüne sermektedir. Bu durum göstermektedir ki, performans planı ve bütçe tezata düşmektedir. 2024’de 650 kişiye verilen destek yüzde 86,05 oranında artışa rağmen 2025 de de sabit kalmıştır. Bu durum açıklanabilir değildir!” şeklinde konuştu.

Siyaset, 11 Ekim 2024 14:46

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Millet de tarih de bunu affetmez

Millet de tarih de bunu affetmez

Arslanbey Organize Sanayi Bölgesi Heyeti Vali Aktaş Başkanlığında toplandı

Arslanbey Organize Sanayi Bölgesi Heyeti Vali Aktaş Başkanlığında toplandı

Ayyüce Türkeş: Kulaklarıma inanamadım

Ayyüce Türkeş: Kulaklarıma inanamadım

DEM Partililer Bahçeli'yi destekledi!

DEM Partililer Bahçeli'yi destekledi!

Bahçeli'ye bir tepkide Dervişoğlu'ndan geldi

Bahçeli'ye bir tepkide Dervişoğlu'ndan geldi

Başkan Çiftçi çocuklarla turşu hazırladı

Başkan Çiftçi çocuklarla turşu hazırladı

Allah böyle siyaseti kahretsin!

Allah böyle siyaseti kahretsin!

Polonyalı iş insanları KOTO’da ağırlandı

Polonyalı iş insanları KOTO’da ağırlandı

Bahçeli'nin PKK liderini MHP'de de ağırlayalım demesine az kaldı!

Bahçeli'nin PKK liderini MHP'de de ağırlayalım demesine az kaldı!

Derince rengarenk

Derince rengarenk

Bir çocuk katledildi katili hala belli değil!

Bir çocuk katledildi katili hala belli değil!

Karaosmanoğlu’nun halası vefat etti

Karaosmanoğlu’nun halası vefat etti

İş arayanlar ve işverenler İstihdam Fuarı’nda buluşacak

İş arayanlar ve işverenler İstihdam Fuarı’nda buluşacak

İzmit Körfezi’ne binlerce balık daha salınacak

İzmit Körfezi’ne binlerce balık daha salınacak

Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a: Ortağın ölmüş üzüntün derin

Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a: Ortağın ölmüş üzüntün derin

Taşmektep mezunlarını Büyükşehir bir araya getirdi

Taşmektep mezunlarını Büyükşehir bir araya getirdi

Yahya Kaptan Anadolu Lisesi yine fark yarattı!

Yahya Kaptan Anadolu Lisesi yine fark yarattı!

SEDAŞ yöneticileri muhtarları kutladı

SEDAŞ yöneticileri muhtarları kutladı

CHP İl Başkanı Sarı Gazeteciler Günü’nü unutmadı

CHP İl Başkanı Sarı Gazeteciler Günü’nü unutmadı

Başkan Büyükakın, MHP’lileri ağırladı

Başkan Büyükakın, MHP’lileri ağırladı

AKP'li o eski vekil FETÖ'nün isteği ile kitap mı yazdı?

AKP'li o eski vekil FETÖ'nün isteği ile kitap mı yazdı?

Gazeteci Mustafa Eranıl’a Yılın İyilik Ödülü 

Gazeteci Mustafa Eranıl’a Yılın İyilik Ödülü 

Benzer kişilerin halkımızın sağlığına zarar vermesi engellenmelidir

Benzer kişilerin halkımızın sağlığına zarar vermesi engellenmelidir

Başkan Çiftçi liseli gençlerle buluştu

Başkan Çiftçi liseli gençlerle buluştu

Kocaeli Konak Hastanesi’nde meme kanserine böyle dikkat çekildi

Kocaeli Konak Hastanesi’nde meme kanserine böyle dikkat çekildi

Körfez Belediyesi 8. sınıf öğrencilerine kitapçık dağıttı

Körfez Belediyesi 8. sınıf öğrencilerine kitapçık dağıttı

Cumhuriyet Bayramı Derince’de coşkuyla kutlanacak

Cumhuriyet Bayramı Derince’de coşkuyla kutlanacak

Bıçak altına yatan Ahsen Okyar’a geçmiş olsun ziyareti

Bıçak altına yatan Ahsen Okyar’a geçmiş olsun ziyareti

Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği 5 okula sera kurdu

Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği 5 okula sera kurdu

Bu adamın cesedini Vatikan'a gömsünler!

Bu adamın cesedini Vatikan'a gömsünler!

Başkan Hürriyet, Halk Günü buluşmalarına 25 Ekim’de devam edecek 

Başkan Hürriyet, Halk Günü buluşmalarına 25 Ekim’de devam edecek 

Darıca’daki Gençlik şöleninde unutulmayacak bir akşam

Darıca’daki Gençlik şöleninde unutulmayacak bir akşam

Körfez’deki üretim tesisinde mantar topladılar

Körfez’deki üretim tesisinde mantar topladılar

Geçinemeyen vatandaş kredi kartına sarıldı

Geçinemeyen vatandaş kredi kartına sarıldı

Kocaeli'de yağmur, 7 ilde kar yağacak

Kocaeli'de yağmur, 7 ilde kar yağacak

İki yıl önce uyardım, ama önlem alınmadı

İki yıl önce uyardım, ama önlem alınmadı

Gerçeği bile bile takke düşmanı gibi göstermek için iftira attılar

Gerçeği bile bile takke düşmanı gibi göstermek için iftira attılar

Her seçimde size oy vermek zorunda değiliz

Her seçimde size oy vermek zorunda değiliz

AKP Darıca’da Şakar yeniden başkan

AKP Darıca’da Şakar yeniden başkan

Vali Aktaş’tan Eşme Ayva Festivali teşekkürü 

Vali Aktaş’tan Eşme Ayva Festivali teşekkürü