Başkana şarlatan sözü 20 bin TL tazminat kazandırdı!
Polis & Adliye, 12 Kasım 2024 12:37Anayasa Mahkemesi (AYM), eski Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun, kentte çevre sağlığı araştırması yapan akademisyene yönelik ağır eleştirilerinin ifade özgürlüğü sınırları içinde kaldığına hükmetti. Yüksek mahkeme, "şarlatan" davasında daha önce tazminata mahkum edilen Karaosmanoğlu'na manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
AYM, eski Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun, Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'na yönelik eleştirilerini 1 karşı oyla haklı buldu.
Yüksek mahkeme, Karaosmanoğlu’na 20 bin lira manevi tazminat ödemesine hükmederek yeniden yargılama için Kocaeli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne talimat verdi.
ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ GÜNDEME GETİRMİŞTİ
Prof. Dr. Hamzaoğlu, çevre kirliliği ve sanayi atıklarının sağlık üzerindeki etkilerini araştırmak için 2011'de bir proje yürüttü. Proje kapsamında, Kocaeli’nin sanayi bölgelerindeki ağır metal kirliliğinin özellikle gebeler ve bebekler üzerindeki etkileri inceleyen Hamzaoğlu, araştırma henüz tamamlanmadan yerel bir gazeteye röportaj verdi. Hamzaoğlu, sanayi bölgelerinin çevreye büyük zarar verdiğini ve bu kirliliğin halk sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturduğunu ifade etti.
Röportajın yerel ve ulusal medyada geniş yankı uyandırmasının ardından dönemin Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Hamzaoğlu'na sert tepki gösterdi. Açıklamanın hiçbir dayanağı olmadığını iddia eden Karaosmanoğlu, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’na yönelik "şarlatanlık yapmak" ve "şov yapmak" gibi ağır ifadeler kullandı.
PROFESÖR MAHKEMEYE VERDİ, TAZMİNAT KARARI ÇIKTI
Prof. Hamzaoğlu, kullandığı ifadeler nedeniyle Karaosmanoğlu aleyhine kişilik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle manevi tazminat davası açtı. Kocaeli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada mahkeme, Karaosmanoğlu’nun açıklamalarının eleştiri sınırlarını aştığına ve davacının kişilik haklarına zarar verdiğine hükmederek 5 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Karar, Yargıtay tarafından da onandı.
BAŞKAN AYM'YE BAŞVURDU
Ancak Karaosmanoğlu, ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini savunarak Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Talebi kabul eden mahkeme, 1’e karşı 12 oyla Karaosmanoğlu'nu haklı buldu. Yüksek mahkeme, 4 Temmuz 2024'teki kararında Karaosmanoğlu'na yönelik kişilik hakları ihlali nedeniyle daha önce verilen tazminat kararının yeniden değerlendirilmesi için Kocaeli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurulmasına karar verdi.
Mahkeme, ayrıca Karaosmanoğlu’na 20 bin lira manevi tazminat ve 19 bin 246 lira yargılama gideri ödenmesine hükmetti.
Polis & Adliye, 12 Kasım 2024 12:37
Yorumlar (0)