Gazi Yaşar Sarar’ın evi müze gibi
Gündem, 08 Aralık 2024 01:19Vatani görevini yaparken, terör örgütüne karşı verdiği mücadelede 1995 yılında Kuzey Irak’ta yaralanarak gazi unvanı alan Yaşar Sarar, o günden sonra kendisini şehitlere adadı. 1994 Bingöl’de 1995 yıllarında ise Kuzey Irak’ta vatanını, hain terör örgütlerine karşı savundu. 1994 yılında 7 arkadaşını şehit verdi. Girdiği çatışmada yaralandı ve gazi oldu. O günden sonra şehitlerin adını yaşatmak için ant içti.
Şehitlerin adını yaşatmak için evinin alt katını ‘Şühedaya Vefa, Emanetlere Vefa’ adı altında müze haline getiren Gazi Yaşar Saral, şehitlerimizin giydiği üniformaları, kullandığı alet ve edavatı, çeşitli malzemeleri burada yaptırdığı özel vitrinlerde muhafaza etmeye başladı. Şu anda 30’un üzerinde şehidimize ait çeşitli askeri malzemeler, bu müzede sergileniyor.
Aynı zamanda müzede, Çanakkale, Kore, Kıbrıs ve Güneydoğu şehitlerine ait farklı askeri teçhizatlarda yer alıyor. Sergilendiği teçhizatlar bakımından tarihi bir müze konumuna da bulunan müzede, harp esnasında yapılan anonsların orijinalleri de bulunuyor.
150 AĞAÇ DİKTİ
Ayrıca oluşturduğu müzenin önünde yer alan araziye ise 150 çeşitli meyve ağaçları diken Gazi Yaşar Saral, her bir ağaca bir şehidimiz künyesini taktı ve ağacın dibine ise şanlı Türk Bayrağı’nı dikti. Adeta bir şehitliği andıran evinin bahçesi, görenlere duygusal anlar yaşatıyor. Bir çok yerden ziyaretçilerin geldiği müzede ayrıca, ziyaretçiler için anı defteri de açılmış, gelen ziyaretçiler anı defterine duygularını yazıyor.
EVİNİ DE BAĞIŞLADI
Evini Mehmetçik Vakfı’na bağışladığını belirten Gazi Yaşar Saral, öldükten sonra evinin Mehmetçik Vakfı’na geçeceğini belirtti. ‘Her şey vatan için, her şey bayrak için, her şey ülkemiz için ve her şey şehitlerimiz için’ diyen Saral, şehitlere karşı böyle bir çalışma yaptığı ve evini Mehmetçik Vakfı’na bağışladığı için mutlu olduğunu dile getirdi.
BİR HAYALİM VARDI
Terör örgütüne 7 arkadaşını verdiğini belirten Gazi Yaşar Saral, ‘ Bir hayalim vardı. 7 arkadaşımı Bingöl Genç’te şehit verdim. Onların anısını, adını yaşatmaktı. Bizde şehitlerimizin adını ve anılarını yaşatmak için böyle bir çalışmaya girdim. Şimdilik 30 şehidimize at çeşitli malzemeler var. 1000 şehidimizin ismi ise yine oluşturduğum kütüphanede künyeleriyle yaşamaktadır. Biz bu vatan için çok şehit verdik. Bu şehitlerimi unutturmamamız, gelecek nesillere aktarmamız gerekir. Oluşturduğum müzede, Çanakkale, Kore, Kıbrıs ve Güneydoğu’da şehit olan askerlerimize ait çeşitli askeri kıyafet ve malzemeler bulunmaktadır. Ayrıca izmit’in kurtuluşu ile ilgili bir takım savaş malzemeleri yine müzemizde bulunmaktadır. 150 civarında meyve ağacı diktim. Her bir ağacı, bir şehidimizin ismini verdim. Meyve ağacının üzerine ise şehidimiz künyesini yazdım ve bir Türk Bayrak’ı diktim. Ben ölünce de bu evimi Mehmetçik Vakfı’na bağışladım.” dedi.
Gündem, 08 Aralık 2024 01:19
Yorumlar (0)