Beklenen büyük deprem gecikti mi?
Gündem, 12 Aralık 2024 17:48Yoshinori Moriwaki, Türkiye’nin deprem riskini değerlendirdi. Dört kritik bölgeyi vurgulayan uzman, İstanbul’da deprem açısından görece güvenli ilçeleri açıkladı.
Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye’nin aktif fay haritasını yorumladı.
Deprem riski yüksek ve görece daha az risk taşıyan illeri belirten Moriwaki, özellikle dört bölgeye dikkat çekti.
"Bak Burası Çok Önemli" YouTube kanalına konuk olan Yoshinori Moriwaki, "Türkiye'de depremler domino etkisi yaratabilir ve kimi zaman geriye dönebilir" açıklamasında bulundu.
Yoshinori Moriwaki'ye göre, Kırklareli, Konya, Niğde ve Karaman deprem açısından görece daha güvenli iller arasında.
İstanbul'da ise Ataşehir, Beşiktaş, Şişli ve İstinye gibi sert zeminli, denizden uzak ve yüksek bölgeler nispeten daha güvenli.
DEPREM AÇISINDAN TEHLİKELİ BÖLGELER
Moriwaki, Kahramanmaraş, Elazığ, Hatay ve Doğu Anadolu hattının güneybatı kolunu Türkiye'nin en tehlikeli deprem bölgeleri arasında nitelendirdi.
Depremlerin domino etkisiyle ilerleyebileceğini ve bazen geriye dönebileceğini belirten Moriwaki, Bingöl-Karlıova, Muş, Bitlis ve Ege Bölgesi'nin de dikkatle izlenmesi gerektiğini söyledi.
İzmir'in fay hattının kısa ve ince olduğunu, bu nedenle büyük bir deprem beklenmediğini ancak sık depremlerin yaşanabileceğini kaydetti.
İSTANBUL AÇIKLAMSI
Büyük İstanbul depremine ilişkin periyodun dolduğunu vurgulayan Yoshinori Moriwaki, “İstanbul’da 1509 ve 1766’da büyük depremler oldu. Bu iki olay arasında 257 yıl vardı. Aynı periyot hesaplandığında 2023 yılına ulaşılıyor” dedi.
Enerji birikiminin devam ettiğini belirten Moriwaki, "Bu nedenle deprem beklentisi bizi şaşırtmıyor" açıklamasında bulundu.
Gündem, 12 Aralık 2024 17:48
Yorumlar (0)