İzmit’te Oyuncak Müzesi kapılarını açıyor
Gündem, 14 Aralık 2024 14:04İzmit Belediyesi, çocuklara yeni yıl hediyesi olarak Oyuncak Müzesi'nin kapılarını 21 Aralık’ta açıyor. Geçmişten günümüze oyuncaklarla dolu bu özel müze, çocukların oyun ve öğrenme dolu anılar biriktireceği bir yaşam alanı olacak.
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet'in öncülüğünde hayata geçirilen Oyuncak Müzesi, kapılarını açmaya hazırlanıyor. Çocukluğun en değerli hatıralarını yaşatacak olan bu eşsiz müze, farklı dönemlerden ve dünyanın dört bir yanından toplanan oyuncaklarla İzmitlilerle buluşacak. Kapanca Sokağı'nın değerine değer katacak olan Oyuncak Müzesi, 21 Aralık saat 15.00’te açılışını yapacak.
HÜRRİYET, “1 BUÇUK YILDIR EMEK VERİYORUZ”
Oyunca Müzesi’nde incelemelere bulunan Başkan Hürriyet, “Oyuncak Müzesi yapmakla ilgili ciddi bir çalışma başlatmıştık. Yaklaşık bir buçuk yıldır çalışmalarımızı sürüyordu. Üzerine ciddi bir emek verdiğimiz, çabaladığımız, diyar diyar gezdiğimiz, tarihi oyuncaklar topladığımız bir proje. En önemlisi de içerisinde çocukların oyun oynayabileceği, tarihi öğrenebileceği ve sosyalleşebileceği alanlar yarattık. Hem kent hem de dünya oyuncaklarını tanıtabileceğimiz önemli bir lokasyon olacak.
“ÇOCUKLARA YENİ YIL HEDİYESİ”
Müzeleri önemsiyoruz. Müzeler kentin anılarını, yaşanmışlıklarını ve bugününü anlatan önemli mekanlar. O yüzden de bu kentte daha fazla müze yapmaya çalışıyoruz. Bunu da tarihi mekanlarımızda yapmaya çalışıyoruz. Gerek restorasyonu bitmiş olan ama elimizde olmayan yapıları geri alarak fonksiyonlar yükledik gerekse restorasyonunu kendi dönemimizde bitirdiğimiz tarihi evlerimizi farklı farklı fonksiyonlar yükledik. Halkın daha fazla kullanacağı, gelip ziyaret edeceği ve mutlu olacağı alanlara çeviriyoruz. İşte bu da yeni yıl hediyesi.
“ÇOCUKLARIN EN SEVDİĞİ”
2025’e giriyoruz ve tam yeni yıla girerken çocuklara güzel bir sürpriz yapalım, yeni yıl hediyesi verelim istedik. Her yıl belediye meydanında yeni yıl panayırı kuruyoruz ve dilek ağacı asıyoruz. Çocukların en çok istediği şey oyuncak oluyor. Biz de onları kırmayarak evlerine oyuncak gönderiyoruz. Ama şimdi oyuncaklarla ve oyun alanlarıyla dolu bir müze olsun istedik.
“DAHA GÖRÜNÜR OLMASI İÇİN”
Ayrıca bir müjde de vermek istiyorum. Yaptığımız yerlerin resmi müze statüsüne girmesi için Bakanlığa başvurumuzu yaptık. Atatürk ve Milli Mücadele Anı Evi’miz artık resmi olarak bir özel müze statüsüne kavuştu. Onun kararını da yakında duyuracağız. Oyuncak Müze’mizin yazısını da şimdiden yazdık. Buranın da resmi müze statüsünü alabilmesi için bir çabamız var. İnşallah kararı aldığımızda daha görünür hale gelecek.
“İZMİT’İN HİKAYESİNİ ANLATACAĞIZ”
Oyuncak Müzemiz şimdiden bütün çocuklarımıza ve kentimize hayırlı ve uğurlu olsun. Aslında burası bir anlamda oyun evi olarak da dizayn ediliyor. Yeni yılda çocuklarımıza güzel bir hediye vermiş olacağız. 21 Aralık saat 15.00’te açılışımızı gerçekleştireceğiz. Burada tarihe damgasını vurmuş birçok dünya oyuncağını tanıtacağız. Aynı zamanda İzmit’in hikayesini de anlatacağımız ayrı ayrı bölümlerimiz olacak.
“HAK ETTİĞİ DEĞERE KAVUŞUYOR”
Biz inanıyoruz ki burası da Atatürk ve Milli Mücadele Anı Evi gibi binlerce misafiri ağırlayacak. İzmit’te neler yapılır dendiğinde akla gelen bir bölge olacak burası. Canlanan, hareketlenen bir bölge. Kapanca Sokak Festivali, İzmit’in İzleri Anı Evi, Kahve Müzesi İzmit’in anılarını yaşatan projeler. İşte bu müzelerle birlikte bu bölgenin hak ettiği değere kavuşması için de tam gaz çalışmaya devam ediyoruz. Ferdane Hanım Konağı İzmit’in yemekleri ve gastrosu için restorasyonu devam ediyor.
“GELECEK KUŞAK SAHİP ÇIKSIN İSTİYORUZ”
Hulusi Kentmen’in çocukluğunun geçtiği evin restorasyonu sona geldi. Yeşilçam müzesi olarak kente değer katacak. Kalender Korkmaz Konağı’na da fonksiyon yükleyeceğiz. Ruşen Hakkı anısına yaptığımız Şiir ve Edebiyat Evi’miz, Zübeyde Hanım Konağı Kadın Yaşam Merkezi ve Dantel Müzemiz gibi bu bölge sanatla, kültürle, yaşanmışlıklarla, tarihiyle hep yaşayacak. Gelecek kuşak da bunlara sahip çıksın istiyoruz.
“YAŞAYAN BİR MÜZE”
Oyuncaklarımız gerçekten çok güzel. Sıradan bir müze değil, yaşayan bir müze. Bu anlamda çok güzel eserler var. 1 buçuk yıl birçok ulusal ve uluslararası birçok bölgeye ulaşmaya çalıştık. Hem tarihi nostalji olsun hem günümüzü anlatsın istedik. Çok büyük bir emek var. Bu kadar ekonomik krizde bu kadar projeyi nasıl yapıyoruz diye soranlar oluyor. Biz kendi öz gücümüzle, dışarıya olan bağımlılığımızı azaltarak, elimizdekileri doğru kullanarak yapmaya çalışıyoruz.
“KENDİ ÖZ GÜCÜMÜZLE ÜRETİLDİ”
Buradaki her şey öz gücümüzle üretildi. Bu anlamda da çok kıymetli. Bu şekilde daha tasarruflu ve daha güzel işler yapıyoruz. Biz bir yıldır SGK hacizleri nedeniyle ciddi bir ekonomik sıkıntıdayız. Buna rağmen durmuyoruz. Kendi başımıza ne yapılabilir diye sürekli kafa yoruyoruz. Çalışan arkadaşlarımız da sağ olsunlar sorumluluk alıyorlar, üretiyorlar. Herkesin emeğine yüreğine sağlık” ifadelerini kullandı.
“İNTERAKTİF OYUN ODASI”
Ceren Öker Cömert, “Müzemize aslında sadece çocukları değil ruhu çocuk kalan herkesi, tüm İzmitlileri bekliyoruz. Kendi çocukluk anılarımızdan yeniden anlam bulabileceğimiz bir alan burası. Bugüne kadar yaptığımız projelerin hepsi çok özel ve anlamlı projelerdi ama bu seferki çok ayrı bir özellikte çünkü hepimizin çocukluğuna tanıklık eden oyuncaklarla birlikte vakit geçirebileceğimiz alan bu müze. En üst katta interaktif oyun odası bulunuyor.
“HERKESİ BEKLİYORUZ”
Müzemizin, çocukların geldiklerinde oyun oynayarak çıkabilecekleri bir alana sahip olması çok önemli. Oyuncağın antik dönemlerden günümüze kadar gelen hikayesini, Türkiye’deki oyuncak üretimini anlatmak istiyoruz. 460 metrekare alan üzerine kurulu olan oyuncak müzemize 21 Aralık Cumartesi saat 15.00’da herkesi bekliyor olacağız.
“ÖZ KAYNAKLARIMIZLA OLUŞTURULDU”
Bu tarihi yapının giriş katında velilerimiz için kafeterya alanı bulunuyor. ‘İçinden tren geçen şehir’ olarak anılan İzmit’in 1999 yılına kadar trenle olan hikayesini de anlatıyoruz bu müzede. Bu hikaye İzmit Belediyesinin kendi özkaynaklarıyla oluşturuldu. O yüzden farklı bir kıymeti de var bizim için. Bu alandaki her parça İzmit Belediyesi atölyeleri tarafından oluşturuldu” şeklinde konuştu.
Gündem, 14 Aralık 2024 14:04
Yorumlar (0)